Sleutels voor vervangend vervoer

Alles over vervangend vervoer autoverzekering

Stel dat u door schade of diefstal even geen auto heeft, maar deze wel echt nodig heeft. Dan kunt u met uw National Academic autoverzekering tijdelijk gebruikmaken van een leenauto. Hieronder leest u wanneer dat precies mogelijk is en hoe het werkt.

Nog geen klant? Voordelige premie!

In welke gevallen krijgt u vervangend vervoer? 

Indien u uw auto Beperkt Casco of Allrisk verzekerd heeft, kunt u bij verschillende gebeurtenissen gebruikmaken van een leenauto. U krijgt een gratis leenauto tijdens de reparatieperiode als u uw auto laat repareren bij een aangesloten hersteller. Raakt uw verzekerde auto beschadigd? Hieronder worden diverse situaties genoemd waarbij u een leenauto kunt aanvragen:

  • Storm- en hagelschade;
  • Diefstal en inbraakschade;
  • Schade door brand;
  • Een botsing met loslopende dieren.

Alle overige schades, behalve ruitschade, worden alleen vergoed als u Allrisk verzekerd bent.


Een leenauto: wat houdt dat in? 

Het kan gebeuren dat uw eigen verzekerde auto gerepareerd moet worden, gestolen is of dat uw auto zwaar beschadigd is door een ongeluk. Met een leenauto blijft u toch mobiel! Dit is een auto die u tijdelijk gebruikt. In veel gevallen hoeft u niet te betalen voor een leenauto. Deze wordt dan gratis aangeboden vanuit uw National Academic autoverzekering. De brandstof- of laadkosten zijn wel voor uw eigen rekening: ook wanneer u normaal in een elektrische auto rijdt en een leenauto krijgt met een benzinemotor.  

 

Hoe is een leenauto verzekerd?

Neem voordat u een leenauto gebruikt contact met ons op. Als wij akkoord zijn gegaan, is de leenauto uiterlijk 10 dagen lang op dezelfde wijze verzekerd als uw eigen auto.


Bij schade door tegenpartij

Is de schade aan uw auto niet verzekerd vanuit uw autoverzekering? Via de verzekeraar van de tegenpartij kunt u tijdens de reparatieperiode vaak een vergoeding krijgen voor een huurauto. Dit is alleen mogelijk als een andere partij voor uw schade aansprakelijk is: ook als uw auto alleen WA-verzekerd is. In dit geval krijgt u tot 80% van de autohuurkosten vergoed, maar u moet eerst deze kosten zelf voorschieten en later indienen. Houd daarbij in gedachten dat het moment waarop de andere partij de aansprakelijkheid erkent en betaalt, soms even kan duren. 


Vervangend vervoer vanwege diefstal 

Is uw auto gestolen en kan deze niet teruggevonden worden? Vanuit uw Allrisk of Beperkt Casco autoverzekering krijgt u meestal 30 dagen na de dag waarop uw auto gestolen is, een vergoeding om een vergelijkbare auto te kopen. Misschien heeft u wel een vervangende auto nodig tijdens deze periode. Met uw autoverzekering heeft u daarom voor een maximum van 30 dagen recht op vervangend vervoer. Wij kunnen een leenauto voor u regelen, maar u kunt ook kiezen voor een vrij te besteden daggeldvergoeding. In dit geval kunt u een budget van 20 euro per dag uitgeven aan bijvoorbeeld het openbaar vervoer, een leenfiets of deelscooter.
 

Een autodief probeert in te breken


Vervangend vervoer vanwege total loss 

Als uw auto total loss verklaard is, kunt u vanuit uw autoverzekering geen gebruik maken van vervangend vervoer. Als een andere partij aansprakelijk is voor uw schade, kunt u de kosten voor een zelf gehuurde auto vaak wel deels verhalen op de tegenpartij. U kunt dan het best telefonisch contact opnemen via 078 632 75 77. Een van onze schadespecialisten bespreekt vervolgens welke opties er zijn voor een leenauto.


Voordelen aangesloten herstellers 

Wanneer uw auto gerepareerd kan worden en u voor het herstel gebruikmaakt van een herstelbedrijf dat met ons samenwerkt, heeft dit meerdere voordelen:

  • Gegarandeerde kwaliteitsreparatie;
  • In veel gevallen heeft u recht op een leenauto;
  • Het is gunstig voor uw eigen risico.


Schade of diefstal melden 

Heeft u schade of is uw auto gestolen? Meld uw schade online of bel met ons schadeteam via 078 632 75 77. Heeft u direct hulp nodig? Dan kunt u contact opnemen met onze Alarmcentrale via 078 632 75 27.

Op deze pagina vindt u de belangrijkste informatie over onze autoverzekering. Meer weten? Bekijk de uitgebreide voorwaarden.

Contact

Chat E-mail Vragen