Autorijden door de sneeuw

Zo maakt u uw auto klaar voor de winter

Gepubliceerd op 14-10-2024
1688 keer gelezen

De winter is in aantocht: het seizoen van kou, sneeuw en gezellige feestdagen, maar ook van gladheid, vrieskou en onverwachte schade. Het is daarom belangrijk om uw auto winterklaar te maken. Met onze handige tips rijdt u veilig de winter door.
 

1. Beslagen ruiten? Zo gebruikt u de airco optimaal

Een beslagen voorruit is niet alleen hinderlijk, maar ook gevaarlijk. Gebruik uw airco in combinatie met de verwarming om de lucht in de auto droog te houden. Richt de luchtstroom op de ramen en zet de ventilatie op de hoogste stand. Ook als u geen last heeft van beslagen ruiten is het goed om de airco regelmatig aan te zetten in de winter. Zo voorkomt u dat de leidingen uitdrogen.
 

2. Ruitschade in de winter

Een bevroren autoruit is vaak een terugkerend probleem in de winter. De kans dat u een keer moet krabben of ontdooien is groot. Wat zijn dan de do’s en don’ts voor een ijsvrije autoruit? Heet water kunt u in ieder geval beter in uw theeglas laten zitten. En dat ongebruikte sportschoolpasje kan u ook beter in uw portemonnee laten zitten. Heeft u toch ruitschade in de winter, zoals een sterretje of scheur? Laat dit dan direct repareren om te voorkomen dat het probleem groter wordt door de kou.
 

3. Voorkom bevroren rubbers en vloeistoffen

Voorkom bevriezing van uw deurrubbers door ze in te smeren met siliconenspray of talkpoeder. Dit zorgt ervoor dat het rubber flexibel blijft en minder snel vastvriest. Mocht het toch gebeuren, trek dan niet te hard aan de deur, maar gebruik een ruitontdooier. In de winter kan ruitenwisservloeistof ook bevriezen, vooral als er nog zomerse vloeistof in zit. Zorg er daarom voor dat u voor de winter een antivriesvariant in uw auto heeft. Dit geldt ook voor koelvloeistof: controleer of deze nog op peil is en geschikt is voor lage temperaturen.

 

winter ruitenwisservloeistof


 

4. Check de accu of batterij

Bij koude temperaturen heeft uw accu het zwaar. Dit merkt u vooral bij korte ritten of wanneer u veel elektrische apparaten in de auto gebruikt. Laat uw accu vooraf controleren, vooral als deze al een aantal jaren oud is. Zo voorkomt u dat uw auto op een koude ochtend niet wil starten. Daarnaast kan het helpen om regelmatig een stukje (15 minuten of langer) met de auto te gaan rijden. 
 

Elektrische auto's

Bij elektrische auto's kan de 12V-accu in de winter ook problemen hebben, zoals een storing. Maar belangrijker hierbij is de batterij, die de energie levert voor de aandrijving. De kou kan de laadtijd verlengen en de actieradius verminderen. Het is dus goed om de batterij in de winter volledig op te laden. Dit zorgt ervoor dat uw auto goed blijft rijden en helpt om problemen te voorkomen.
 

5. Bescherm uw auto tegen strooizout

Strooizout is goed tegen gladde wegen, maar minder goed voor uw auto. Het kan de lak en onderkant van uw auto aantasten. Zet daarom uw auto van tevoren in de wax voor een extra beschermlaag. Was uw auto regelmatig om zoutresten te verwijderen, vooral bij de wielkasten en aan de onderkant. Gaat u door de wasstraat? Kies dan voor een programma waarbij de onderkant van de auto ook wordt gewassen.

 

autorijden in de winter


 

6. Bereid u voor op gladheid

In de winter krijgt u al snel te maken met gladheid en sneeuw. Winterbanden zijn niet alleen in de sneeuw handig, maar ook bij temperaturen onder de 7 graden. Door de zachtere rubbersamenstelling bieden ze meer grip. Pas ook uw rijgedrag aan bij gladde wegen: houd meer afstand, rem geleidelijk en vermijd abrupte stuurbewegingen.
 

7. Houd uzelf warm

Neem altijd een jas mee in de auto. Ook als u voor de deur kunt parkeren en verwarming in de auto heeft. Komt u met pech langs de weg te staan? Dan bent u blij dat u die jas mee heeft genomen! Vergeet niet om het veiligheidshesje over uw jas aan te doen. Zorg er daarnaast voor dat u altijd een reddingsdeken en/of fleece deken in uw auto heeft liggen. Het is een simpele, maar belangrijke voorzorgsmaatregel om uzelf warm te houden als u onverhoopt in de kou stil komt te staan.

 

Toch pech of schade?

Heeft u toch te maken met pech of de meest voorkomende autoproblemen in de winter? Dat is vervelend. Wat voor pech of schade u ook heeft, breng uzelf eerst in veiligheid. Autoschade geeft u, net als ruitschade, gemakkelijk online aan ons door via Mijn NA. Staat u met pech langs de weg en heeft u pechhulp van National Academic? Bel 078 632 75 80 om onze pechhulp in te schakelen. Wij helpen u graag weer op weg.
 

Autoschade melden

Contact

Chat E-mail Vragen