Veilig autorijden bij gladheid en sneeuw: 9 tips
Winter is coming! Moet u met dat winterse weer per se de weg op? Dan neemt de kans op ongelukken toe. Daarom delen wij 9 tips om zo veilig mogelijk te rijden.
1. Trek uw winterjas uit
"Uit", leest u dat nu goed? Ja! Het liefst trekt u met dit weer natuurlijk een zo dik mogelijke winterjas aan. Toch is dit in de auto niet altijd veilig. U heeft minder bewegingsvrijheid en de gordel sluit minder goed aan op uw lichaam. Bovendien is dit veiliger omdat de gordel dichter op het lichaam zit. Heeft u een jong (klein)kind dat meegaat in het kinderzitje? Doe dan ook zijn of haar winterjas uit.
2. Wees voorbereid op file of pech
Als het glad is, dan is de kans op file, ongelukken of winterse autoproblemen groter. En langs de weg staan in de vrieskou is geen pretje! Neem dus extra spullen mee. Denk aan een fleecedeken, warme jas, handschoenen, een thermoskan met warme thee of koffie en eventueel wat te eten. Tip: zorg dat u bij pech niet te lang in de kou staat en zorg voor een goede pechhulpservice.
3. Maak de auto sneeuw- en ijsvrij
Bij dit weer is het niet alleen belangrijk om uw autoruiten te ontdooien. Ook sneeuw verwijderen is heel belangrijk. Denk aan het dak, de motorkap, spiegels en deuren. Dit voorkomt dat uw achterliggers onverwachts een pak sneeuw op hun voorruit krijgen.
4. Blijf rechts rijden
Probeer bij gladheid zo min mogelijk van baan te wisselen. Zo is de kans dat u controle over de auto verliest zo klein mogelijk. Moet u uitwijken of krijgt u te maken met pech? Dan kunt u zo snel mogelijk uitwijken naar de vluchtstrook.
5. Gebruik de juiste autoverlichting
Let erop dat u goed zichtbaar bent als het sneeuwt. Veeg uw lampen goed schoon en zet de verlichting van de auto aan. Als de sneeuw ervoor zorgt dat u slecht ziet, mag u het mistlicht aan de voorkant gebruiken. Is de sneeuwval zelfs zo heftig dat u minder dan 50 meter ziet? Dan is het verstandig om ook het mistachterlicht te gebruiken.
6. Houd uw toerental laag voor meer grip
Rijd weg in de tweede versnelling om de kans op slippen te verkleinen. Heeft u een automaat met sneeuwstand? Gebruik deze dan! Houd uw toerental laag door eerder te schakelen naar een hogere versnelling. Hierdoor vermindert u de kracht die op de wielen wordt uitgeoefend en heeft de auto meer grip.
7. Rem niet te snel
Probeer situaties te voorkomen waarin u plotseling moet remmen. Rijd rustig, houd afstand en laat het gas op tijd los. Moet u stoppen? Druk uw rempedaal dan rustig en gecontroleerd in. Rem ook zeker niet in bochten! Rijd dus niet te snel de bocht in.
Noodstop? Trap rem én koppeling in
Moet u toch een noodstop maken en heeft uw auto ABS (antiblokkeersysteem)? Rem dan niet pompend! Trap de rem én de koppeling in als u rijdt in een schakelauto. Het kan zijn dat het rempedaal gaat trillen. Dit komt door het antiblokkeersysteem en is niet erg. Laat de rem vooral niet los.
Heeft u een wat oudere auto zonder ABS? Rem dan wél pompend. Herhaal meerdere keren het volgende: druk het rempedaal rustig in en laat het weer los. Hierdoor houdt de auto grip op de weg.
8. Voorkom slippen in de bocht
Op een gladde weg kan uw auto gemakkelijker uit de bocht vliegen. Als de achterwielen wegglijden, heeft u vaak te maken met overstuur. Stuur dan in de tegengestelde richting en geef steeds iets minder gas. Zo raakt uw auto minder snel opnieuw in de slip. Bij onderstuur glijden de voorwielen van de auto juist weg. Geef dan veel minder gas, stuur heel geleidelijk in de richting waar u naartoe slipt en trap de koppeling in om grip terug te krijgen.
9. Gebruik rijhulpsystemen
Naast ABS hebben moderne auto’s vaak ook andere ingebouwde systemen die u helpen om veiliger te rijden op gladde wegen. Zo voorkomt Traction Control (TCS) dat de wielen gaan slippen bij het optrekken. Elektronische Stabiliteitscontrole (ESC) helpt de auto stabiel te houden als de auto door de bocht gaat glijden. Deze rijhulpmiddelen zijn vaak automatisch ingeschakeld.
Sommige systemen kunt u handmatig inschakelen. Zo zorgt u er met FourWheelDrive (4WD) voor dat de motorkracht beter wordt verdeeld tussen de wielen. Rijdt u weleens over gladde, steile hellingen? Hill Descent Control (HDC) past de remkracht aan bij het afdalen, waardoor u meer gecontroleerd naar beneden rijdt. Wel zo veilig!
We helpen u graag!
Hopelijk bent u met deze tips helemaal voorbereid! Krijgt u toch te maken met autopech? Met onze pechhulp bent u goed verzekerd. Zowel binnen als buiten uw eigen woonplaats. Wij werken samen met één van de grootste alarmcentrales in Europa, waardoor u altijd snel geholpen wordt. Neem hier contact op met onze pechhulpservice (24/7 bereikbaar).