autoverzekering

WA verzekering verplicht? Ja én nee!

Vraagt u zich wel eens af: welke verzekeringen heb ik nu écht verplicht nodig? Lees in 3 minuten welke WA verzekering verplicht is, en waarom dat zo is!

Wat is een WA verzekering?

Een WA verzekering staat voor wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Voor uw auto kunt u een WA verzekering afsluiten, maar ook voor uzelf. Sluit u voor uzelf of uw gezin een WA verzekering af? Dan hebben we het over de particuliere aansprakelijkheidsverzekering (vaak AVP verzekering genoemd).

 

Verschil WA verzekering auto en AVP verzekering

Beide verzekeringen zijn aansprakelijkheidsverzekeringen: ze vergoeden schade die u heeft gemaakt en waar u dus verantwoordelijk voor bent. Toch zit er een verschil tussen deze twee verzekeringen.

 

WA verzekering auto (verplicht)

Een WA verzekering is een verplichte verzekering voor auto- of motorbezitters. Een WA verzekering vergoedt alle schade die met uw auto is veroorzaakt. Ook als u de auto aan iemand heeft uitgeleend. De verzekering vergoedt materiele schade of letselschade. Voorbeeld: u rijdt met de auto tegen het houten schuurtje van de buurman. De WA verzekering dekt de schade aan het schuurtje. De schade aan uw eigen auto valt buiten de verplichte WA verzekering. Ook eigen schade meeverzekeren? Dan kunt u een ruimere WA verzekering afsluiten (Beperkt Casco of Allrisk).

 

AVP verzekering (helaas niet verplicht)

Een AVP verzekering is niét verplicht, maar wel erg belangrijk! Als u per ongeluk schade veroorzaakt aan derden* en u (uw partner of kind) wordt aansprakelijk gesteld, dan kunnen de kosten tot in de tonnen, of zelfs miljoenen oplopen. Bij letselschade bijvoorbeeld. Met een AVP verzekering kunt u zich voor een klein bedrag per maand tegen dat grote risico verzekeren.

 

*Let op: dit geldt niet als de schade is veroorzaakt met de auto of motor. Deze schade wordt altijd verhaald op de WA verzekering auto.

 

Belangrijk dat een WA verzekering verplicht is

Een ongeluk zit in een klein hoekje. De schade kan al snel groot zijn, en die kosten uit eigen zak betalen is soms écht onmogelijk. Met een WA verzekering auto bent u goed verzekerd voor de schade aan derden. Dit is verplicht en vastgelegd in de wet. Een AVP verzekering helaas niet, maar eigenlijk zou iedereen hem moeten hebben!

 

Voordelige AVP verzekering afsluiten?

Bereken in 1 minuut uw premie bij National Academic. Wij bieden een zeer voordelige aansprakelijkheidsverzekering (u bent tot 3 miljoen verzekerd!). Voordelige WA verzekering voor uw auto? Ook dat kan!

Contact

Chat E-mail Vragen