Reisverzekering

Top 9 fietsvakanties in Europa

Gepubliceerd op 06-06-2024
1487 keer gelezen

Wilt u op fietsvakantie deze zomer? U ziet ruikt, proeft en voelt veel meer als u gaat fietsen. De frisse lucht, heerlijke beweging en vrijheid geven een fantastisch gevoel. Heeft u nog geen idee welke route u moet nemen? Wij hebben een overzicht van de 9 mooiste routes en bestemmingen voor u samengesteld.
 

 1. Vlaanderenroute (962 km)
 2. Bodensee (273 km)
 3. Alpe Adria Radweg (140 km)
 4. Etsch Adige Radweg (345 km)
 5. Elberadweg (235 km)
 6. Loirestreek (900 km)
 7. De Vélodyssée (1200 km)
 8. Camino Del Cid (1100 km)
 9. Mallorca (0 - ?? km)

1. België: toeren door Vlaanderen – 962 km

Houdt u van de natuur? Met een lus van 962 kilometer fietst u grotendeels door polder, bos en heide. Ook voor de liefhebbers van gebouwen zijn er genoeg historische dorpen en stadjes te zien. De Vlaanderenroute is de langste meerdaagse route van België waarbij u ook door steden als Damme, Brugge, Gent en Leuven fietst. 
 

 • Start en eindpunt: het is een rondrit, dus die bepaalt u zelf. Maak de route korter door de Schelderoute of Stedenroute te fietsen.
 • Overnachten: er zijn genoeg slaapplekken langs de route, maar niet overal. Dus bereidt u daar op voor.
 • Moeilijkheidsgraad: versnellingen zijn tijdens deze route aan te raden. De Kluisberg heeft een stijgingspercentage van 6% en is een gemeen klimmetje als u geen versnellingen heeft 😉.
Fietsen in het bos (Vlaanderenroute)

 

2. Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland: de Bodensee rond – 270 km

De Bodensee schittert aan de voet van de Alpen en ligt op de grens van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. De Bodensee Radweg van 273 kilometer stuurt u om het grote meer en langs schitterende historische bezienswaardigheden. Geniet van steden zoals Konstanz, Stein am Rhein en Lindau. Kijk uw ogen uit bij het werelderfgoed (de kloosters op het eiland Reichenau), kastelen en kabelbanen. Rust daarna lekker uit op de boulevard met tongstrelend eten. Tip: wilt u dichter langs het meer fietsen? Reis dan met de klok mee.
 

 • Start en eindpunt: kan overal langs de route.
 • Overnachten: onderweg vindt u veel hotels, maar ook campings. In Duitsland en Oostenrijk is eten, drinken en overnachten goedkoper dan in Zwitserland.
 • Moeilijkheidsgraad: laag. 
Bodensee

 

3. Oostenrijk & Noordoost-Italië: Alpe Adria Radweg – 410 km

U begint bij de geboorteplaats van Mozart (Salzburg), fietst door de Alpen en eindigt in het Italiaanse Grado aan de Adriatische Zee. Uw brandstof? Apfelstrüdel en spaghetti frutti di mare! Tijdens de 410 kilometer lange fietsroute komt u allemaal renaissancepaleizen en middeleeuwse stadjes tegen. 
 

 • Start en eindpunt: met de auto kant u naar Salzburg rijden. Vanaf Grado pakt u de trein weer terug naar Salzburg. 
 • Overnachten: langs de route vindt u hotels, B&B’s en campings.
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld. Met een beetje conditie is het nooit loodzwaar. Lukt het toch niet? Voor een prikkie kan de fiets mee in de bus of trein, én de haltes zijn nooit ver weg.
Alpe Adria Radweg

 

4. Italië: van de Alpen naar Verona – 335 km

Fiets op de Etsch Adige Radweg langs de Adige-rivier en waan u tussen ontelbare druivenranken en appelbomen. Fiets langs kastelen in Merano, Bolzano en Trento, maar vergeet niet ook te genieten van de fantastische Italiaanse gerechten en superieure wijn. De gehele route is 345 kilometer. Zin in een verfrissende omweg langs het Gardameer? Sla dan na ongeveer 210 kilometer bij Rovereto rechtsaf.
 

 • Start en eindpunt: ga met de auto of trein naar halverwege de fietsroute. Ga hierna met de fiets, trein of bus naar bijvoorbeeld de Reschenpas. Dan kunt u na de finish in Verona weer terug naar uw auto. 
 • Overnachten: van Heimatglück tot Bella Vista vindt u genoeg hotels. Liever kamperen? Dit kan ook, maar niet tussen Trento en Rovereto.
 • Moeilijkheidsgraad: laag. U fietst veel dalend of vlak. Voor een drankje moet u soms wel even van de route af.
Etsch Adige Radweg

 

5. Duitsland & Tsjechië: tussen Dresden en Praag - 235 km

De Elbe-rivier verbindt de Noord-Bohemen (Tsjechië) en Sächsische Schweiz (Duitsland). De Moldau, die dwars door Praag stroomt, komt uit in de Elbe. Die rivieren volgt u van Praag naar Dresden. De fietsroute wordt ook wel Elberadweg genoemd. Onderweg komt u het Elbezandsteengebergte, veerpontjes, bier, wijn en Bratwurst tegen 😉.
 

 • Start en eindpunt: ga met de auto of trein naar Dresden en fiets naar Praag en weer terug.
 • Overnachten: langs de route vindt u Hotels, B&B, gastenkamers (Zimmer Frei) en campings.
 • Moeilijkheidsgraad: vergelijkbaar met Nederland. Lengte van de dagetappe bepaalt u zelf. 
Elberadweg

 

6. Frankijk: aanschouw de Loirekastelen - 900 km

Wie houdt van romantiek, fietst de route door de Loirestreek. Langs de rivier volgt u via stille weggetjes de route langs oude kloosters, watermolens en wijngaarden. Bestel een lokaal wijntje als u bij dorpjes als Azay-le-Rideau en Crissay-sur-Manse aankomt. 
 

 • Start en eindpunt: Château de Tours is goed bereikbaar per trein, auto en fiets. Door deze locatie als start- en finishplaats te gebruiken kunt u mooi de tocht langs de Loire fietsen. U kunt vanaf hier ook naar Angers of Nantes. Vervolgens neemt u met de fiets de trein weer terug.
 • Overnachten: zoek van tevoren goed uit waar de campings zijn, want die vindt u niet overal. Hotels en de chambres d’hôtes (B&B’s) zijn er meer.
 • Moeilijkheidsgraad: de fietspaden zijn meestal verhard, vlak of licht stijgend. Met een redelijke conditie is dit goed te doen. 
Loirestreek

 

7. Frankrijk: de Vélodyssée route (Atlantische Oceaan) – 1200 km

Zeezicht, grote én kleine stranden, kanalen, kliffen. Maar ook historische steden zoals Biarritz, Nantes en La Rochelle. De Vélodyssée kronkelt 1200 kilometer langs de kust van Frankrijk tot aan de grens van Spanje. En ook niet te vergeten: smul oesters en fruits de mer!
 

 • Start en eindpunt: Roscoff (in Bretagne) of Hendaye (bij Spanje). Roscoff (950 km) is per fiets te bereiken via de Route du Littoral. Uw fiets kan ook mee in de trein (niet de Thalys): u reist naar Roscoff waarbij u eerst overstapt in Antwerpen, Rijsel en Parijs. Daarna maakt u een fietstocht via Parijs-Noord naar Gare de Montparnasse, en neemt dan de TGV naar Morlaix. Voor de terugreis stapt u vervolgens in Hendaye of Bordeaux in de TGV-trein naar Parijs Montparnasse. U kunt ook eventueel terug met het vliegtuig vanuit Biarritz (tenzij u een e-bike heeft, want die mag niet in het vliegtuig).
 • Overnachten: er zijn veel hotels, B&B’s en campings langs de kust. Goed om te weten: in het hoogseizoen kan het lastig zijn om een slaapplek voor één nacht te boeken.
 • Moeilijkheidsgraad: de route is over het algemeen vlak. Er zijn wel wat klimmetjes (op duinniveau), maar alleen op dag 1 (Bretagne) en aan het eind (Baskenland). 
Vélodyssée

 

8. Spanje: Camino Del Cid (Weg van El Cid) – 1100 km

In de 11-de eeuw trok de ridder El Cid ten strijde tegen de Moren. Camino del Cid (weg van El Cid) is de route van El Cids geboortedorp tot Valencia. Aan het einde van de 1100 kilometer lange fietsroute in Valencia won hij zijn laatste slag en stierf. U komt hier stokoude kloosters, bergketens en vestingstadjes tegen. Ook de kathedraal van Burgos, de mudéjartorens van Teruel en de musea van Valencia liggen op de route. 
 

 • Start en eindpunt: ga naar Burgos met de auto. Fiets daar de route. Pak vanaf Valencia twee treinen via Madrid terug naar Burgos. Liever vliegen? Ga dan naar Madrid en stap hier in de trein naar Burgos. Na de finish vliegt u via Valencia weer naar huis.
 • Overnachten: hotels zijn er genoeg, maar campings zijn schaars.
 • Moeilijkheidsgraad: de route is prachtig, maar is wel een uitdaging. U fietst over rustige wegen, maar u moet niet vies zijn van een klim. Vooral hartje zomer zal het Spaanse binnenland bloedheet zijn.
Camino Del Cid

 

9. Spanje: het binnenland van Mallorca verkennen - kilometers bepaal jezelf

Mallorca staat bekend als een populair toeristeneiland. Minder bekend is het binnenland. Stille bergwegen voor de klimmers onder ons, maar ook kleine kustplaatsen om even bij te komen. Fiets de route langs groenblauwe baaien en daarna door boomgaarden met olijf-, sinaasappel- en amandelbomen. Onderweg komt u fijne terrasjes tegen waar u kunt genieten van een verse paella. 
 

 • Start en eindpunt: vlieg of vaar naar Palma de Mallorca.
 • Overnachten: er zijn veel hotels, B&B ’s en Airbnb’s. Campings zijn er bijna niet.
 • Moeilijkheidsgraad: die kunt u zelf bepalen. U kunt in de bergen fietsen of het vlakke laagland. 
Mallorca

 

Sluit een goede reisverzekering af

Route gekozen? Ingepakt? Veel plezier! Vergeet ook geen goede reisverzekering af te sluiten bij National Academic. Voor een altijd lage premie is uw bagage goed verzekerd. Ook kunt u zich extra verzekeren voor pechhulp, medische kosten en annulering. Meer weten? Bekijk meer informatie.

Contact

Chat E-mail Vragen