Woonhuisverzekering

Stormschade: hoe is dat verzekerd?

Gepubliceerd op 16-02-2022
3477 keer gelezen

Stormschade valt onder de woonhuis-, inboedel- of autoverzekering. Dat geldt ook voor schade bij onweer en hagel. Hieronder leest u meer over de verschillende soorten stormschade en welke wordt vergoed. Weten wat u zelf al kunt laten herstellen aan stormschade? Bekijk deze pagina. 

 

Wanneer is stormschade verzekerd?

Verzekeraars in Nederland hebben afgesproken dat vanaf windkracht 7 stormschade is verzekerd. De wind waait dan harder dan 14 meter per seconde, en het is lastig om tegen de wind in te lopen of fietsen. Heb je stormschade opgelopen en wil je dit melden? Dan kan een verzekeraar bij het KNMI navragen of de windkracht op de plek van de schademelding hoger was dan 7 Beaufort.

 

1. Woonhuisverzekering

Schade aan alles wat aan uw koopwoning vastzit, valt meestal onder uw woonhuisverzekering (ook wel opstalverzekering genoemd).
 

  • Ruitschade

Glas is kwetsbaar. Z├ęker tijdens een storm. Bijvoorbeeld door een tak die door uw ruit slaat. Hiervoor heeft u bij veel verzekeraars een glasverzekering nodig. Bij National Academic is deze standaard inbegrepen.
 

  • Waterschade

Schade door regen, sneeuw, hagel of smeltwater aan vaste elementen in uw woning. Uitgezonderd is waterschade door ramen die open staan, grondwaterstijging of constructiefouten.
 

  • Brandschade

Door storm kan ook brandschade ontstaan. Vaak gebeurt dit door blikseminslag. Schade aan uw huis zelf, valt onder uw opstalverzekering.
 

  • Hagelschade

Bij hagel kunnen zonneschermen, daken of zonnepanelen beschadigd raken. Let wel: zonnepanelen moeten vaak apart worden meeverzekerd.

 

2. Inboedelverzekering

Stormschade aan losse spullen in huis, valt meestal onder uw inboedelverzekering. Er geldt wel een eigen risico bij stormschade van 250 euro bij Allrisk en 500 euro bij de Extra Uitgebreid dekking.

 

  • Bliksemschade

Bij blikseminslag kan een televisie, laptop of ander elektronisch apparaat dat verbonden is met het stroomnet kapotgaan (ook wel inductieschade genoemd.)
 

  • Waterschade

Wanneer er door lekkage schade aan spullen ontstaat, valt dat onder waterschade. Er zijn een paar uitzonderingen: een raam dat u zelf openlaat, grondwaterstijging of constructiefouten in de woning.
 

  • Brandschade

Na een grote blikseminslag kan een woningbrand ontstaan. Brandschade aan verhuisbare spullen wordt dan vergoed.
 

  • Hagelschade

Bij hagelschade aan het dak kan er ook aan spullen in huis schade ontstaan. Dit wordt vergoed via de inboedelverzekering. Het is wel belangrijk dat het water niet door 'eigen schuld' is binnengekomen.

 

3. Autoverzekering

Stormschade aan uw auto wordt alleen vergoed als u een uitgebreide autoverzekering hebt gekozen. Met een WA Beperkt Casco of Allrisk autoverzekering bent u verzekerd tegen:
 

  • Hagelschade

Hagelstenen kunnen zo groot zijn als golfballen. De kans op blikschade is dan groot. Deze schade wordt vergoed met een uitgebreide autoverzekering.
 

  • Stormschade door vallende takken of boom

Een boom of grote tak op uw auto leidt meestal tot schade. Ook hiervoor bent u verzekerd met een WA Beperkt Casco of Allrisk autoverzekering. 

 

Stormschade melden
 

Meld uw stormschade

Contact

Chat E-mail Vragen