Kaart van Europa

De groene kaart van uw auto: wist u dit al?

Gepubliceerd op 31-07-2023
1693 keer gelezen

Gaat u met de auto of caravan op vakantie? Dan bent u mogelijk verplicht om een groene kaart bij u hebben. Zo komt u minder snel voor verrassingen te staan als u op vakantie per ongeluk de auto van iemand anders beschadigt. Lees waar de groene kaart voor gebruikt wordt, in welke landen deze vereist is en waar u de kaart kunt terugvinden. 
 

Landen waar de groene kaart vereist is

Het is belangrijk om vóór uw reis te controleren of het land waar u naartoe gaat de groene kaart verplicht stelt. Veel landen accepteren een digitale variant, maar in een aantal landen is een papieren versie verplicht. Zorg ervoor dat u het verzekeringsbewijs bij u heeft wanneer dit nodig is. U mag de groene kaart zelf printen in zwarte letters op wit papier. Uw groene kaart hoeft dus niet groen te zijn.
 

Digitale kaart volstaat Papieren kaart vereist   Papieren kaart verstandig
Alle EU-landen en Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen, Kroatië, Andorra, IJsland, Verenigd Koninkrijk Tunesië, Turkije, Marokko, Moldavië, Servië, Albanië, Bosnië en Herzegovina, Noord-Macedonië, Oekraïne, Montenegro Bulgarije

 

Groene kaart

 

Wat houdt een groene kaart in?

De groene kaart is een internationaal verzekeringsdocument dat aantoont dat uw motorvoertuig verzekerd is tegen wettelijke aansprakelijkheid. Het is een internationaal erkend document dat in veel landen vereist is bij het betreden van de openbare weg. Als u deze (digitaal) bij u heeft, kunnen de autoriteiten snel informatie terugvinden over uw verzekering en de geldigheid ervan. Dit komt van pas bij onder andere verkeerscontroles en verkeersongevallen. 


De groene kaart biedt informatie over:

 • De landen waarin uw auto verzekerd is en het kentekennummer
 • Uw automerk en het chassisnummer 
 • De periode dat uw autoverzekering geldig is 
 • Uw groene kaartnummer 
 • Uw verzekeraar
 • Contactgegevens van hulpdiensten 


Waar kan ik mijn groene kaart vinden?

Nadat u met succes een autoverzekering bij National Academic heeft afgesloten, ontvangt u van ons een e-mail met uw digitale groene kaart. Deze is dan dertien maanden geldig. U krijgt van ons een nieuwe versie zodra uw autoverzekering wordt verlengd. Als u een nieuwe auto heeft aangeschaft, sturen wij u eveneens een nieuw verzekeringsbewijs. Uw kenteken- en VIN-nummer zijn dan namelijk gewijzigd. De groene kaart kunt u ook zelf downloaden of naar uw eigen e-mailadres doorsturen via Mijn NA onder de sectie 'Regel direct'.


Groene kaart voor aanhanger, caravan of vouwwagen

In de landen die vermeld staan op de groene kaart, is het mogelijk om een aanhanger, caravan en vouwwagen mee te verzekeren op uw WA-autoverzekering. Dit kan alleen als deze gekoppeld is aan uw verzekerde auto. Schade aan een aanhanger is alleen gedekt in geval van een aanrijding. Indien de aanhanger lichter is dan 750 kg, wordt dit op de kaart vermeld met de code AF. In dit geval is er geen apart verzekeringsbewijs vereist. Als het gewicht van uw aanhanger hoger is dan 750 kg, dan is in Spanje, Polen en Duitsland een aparte groene kaart noodzakelijk (code ‘F’ op de kaart). Deze vereiste geldt ook als u door één of meerdere van deze landen reist. In Portugal en Kroatië geldt geen verplichting voor de aparte kaart, maar deze wordt er wel aangeraden.
 

Met de caravan op reis


Indien u een aparte papieren groene kaart nodig hebt voor uw caravan, vouwwagen of aanhanger, vraag deze dan tijdig aan via 078 632 75 75 of per e-mail. Deze kaart wordt namelijk per post verzonden. Vermeld bij de aanvraag het kenteken van de auto die de caravan of aanhanger trekt.

 

Groene kaart: 5 aandachtspunten

 1. Heeft u de kaart al eerder gedownload of geprint? Controleer vóór vertrek of deze nog geldig is.
 2. Achterhaal of de gegevens en de werkelijke situatie van uw auto en -verzekering overeenkomen.
 3. Als u het formulier downloadt op uw mobiel, kunt u deze ook laten zien als geen internet heeft op uw vakantieadres
 4. Controleer welke regels van toepassing zijn in de landen waar u naartoe of doorheen reist. Print het formulier indien nodig.
 5. Gaat u op reis met een caravan, aanhanger of vouwwagen? Controleer dan of deze zwaarder is dan 750 kg. Als dat het geval is, kijk of u een apart verzekeringsbewijs nodig heeft.


Nog meer vragen over uw groene kaart? Neem contact met ons op. We helpen u graag!

Contact

Chat E-mail Vragen