man en vrouw aan tafel

Alles voor een zorgeloze kampeervakantie

Gepubliceerd op 22-04-2024
1783 keer gelezen

Heerlijk! Uw kampeerspullen zijn ingepakt, de route is uitgestippeld en uw vakantiekriebels nemen toe! Of u nu met de caravan, camper of tent op pad gaat, één ding staat vast: veiligheid gaat boven alles. Vanaf het moment dat u de deur achter u dichttrekt tot aan het moment van thuiskomst. Dus, laten we ervoor zorgen dat uw avontuur in de buitenlucht een herinnering wordt om nooit te vergeten!


Veiligheid onderweg met uw caravan of camper

Of met een vouwwagen of een volgeladen auto natuurlijk. Voordat u de weg op gaat, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw voertuig in topconditie is. Controleer onder andere de bandenspanning, de remmen en de verlichting. Koppelt u een aanhanger of caravan aan uw auto? Controleer dan ook of die verlichting het doet. Zo voorkomt u onnodige verrassingen onderweg. En neemt u de fietsen mee op kampeervakantie? Dan zijn er een aantal extra dingen waar u op moet letten en regels waaraan uw fietsendrager moet voldoen. 


Kampeer checklist: wat neemt u mee?

Naast uw persoonlijke spullen moet u natuurlijk de noodzakelijke spullen niet vergeten. Denk hierbij aan verplichte vignetten en de groene kaart van uw auto of caravan. En aan alle verplichte spullen in uw auto zoals een gevarendriehoek of veiligheidshesjes. Gaat u een tent opzetten? Dan neemt u natuurlijk uw kampeerspullen zoals haringen en scheerlijnen mee. Vergeet ook uw campingservies, een kooktoestel en brandblusser niet! 

 

Verzekerd van een zorgeloze reis

Een goede reis begint met de juiste verzekering. Check voordat u vertrekt of uw verzekering alle nodige dekking biedt voor uw kampeeravontuur. Denk aan uw autoverzekering met pechhulp, dekking voor een caravan of aanhanger, en natuurlijk een reisverzekering. Zo bent u goed voorbereid op onverwachte situaties onderweg. U bekijkt uw huidige verzekeringen en dekkingen overzichtelijk in Mijn NA.

 

Kamperen op een camping

Als u kampeert in het voor- of naseizoen, kunt u vast komen te zitten in het natte grasveld. Informeer van tevoren of de camping voorzien is van goede drainage. Eenmaal op de camping aangekomen, is het tijd om uw kamp op te zetten. Controleer altijd of de grond vlak en stabiel is. Zo voorkomt u ongelukken en zorgt u voor een stevige basis voor uw verblijf. Zet uw caravan of camper waterpas en stabiliseer deze door de stabilisatievoeten uit te draaien. Heeft u een hobbelig plekje toegewezen gekregen? Dan kunt u dit vaak grotendeels verhelpen door tenttegels onder uw grondzeil te gebruiken.

 

Kamperen op een camping

 

Veiligheid tijdens het kamperen

 

Brandveiligheid tijdens het kamperen

Brandveiligheid is een van de belangrijkste aspecten van kamperen. Houd open vuur altijd onder controle en zorg ervoor dat u een brandblusser binnen handbereik hebt. Zorg er daarnaast voor dat er een koolmonoxide- en rookmelder aanwezig zijn, en vergeet uw EHBO-kit niet mee te nemen. Vermijd het gebruik van kaarsen in de tent en zorg dat kooktoestellen zoveel mogelijk buiten op een stabiele ondergrond gebruikt worden.

 

Kamperen en stroomverbruik

Wist u dat er speciale waterkokers, koffiezetapparaten en koelboxen zijn voor het kamperen? Deze campingversies hebben een lager stroomverbruik, handig! Bekijk voordat u een camping of kampeerplaats boekt hoeveel ampère de aansluiting heeft. Het aantal ampère geeft de maximale hoeveelheid stroom aan die u op die aansluiting kunt gebruiken bij een normale spanning van 230 Volt. Tip: met onderstaande formule kunt u zelf uitrekenen hoeveel watt u tegelijkertijd kunt gebruiken.

Stroomsterkte (ampère) x spanning (volt) = vermogen (watt)

 

Slecht weer tijdens uw kampeervakantie? 

Geen probleem! Het weer kan tijdens een kampeervakantie onvoorspelbaar zijn, zeker als u gaat kamperen in ons eigen kikkerland. Maar, met de juiste voorbereiding komt het helemaal goed. We hebben een aantal tips verzameld:

  • Zorg voor een plekje met voldoende beschutting tegen regen en wind.
  • Probeer het hoogste en laagste plekje op de camping te vermijden, vanwege bliksem en de kans op natte voeten.
  • Investeer in stevige haringen om uw tent goed vast te zetten en zorg ervoor dat deze strak staat om scheuren te voorkomen.
  • Klap antennes in of haal een schotel weg bij onweer en bliksem.
  • Ga niet onder een boom staan en probeer uit de buurt te blijven van metalen palen of hekken.
  • Overweeg (extra) scheerlijnen, verandastangen, stormstokken en dak-spanstokken.

En vergeet niet om warme kleding en regenkleding mee te nemen, voor het geval dat de hemel besluit te huilen tijdens uw kampeervakantie.
 

Veilig koken op de camping

 

Veilig koken en barbecueën op de camping

Een heerlijke barbecue of een gezellig kampvuur kan het kampeergevoel compleet maken. Maar, veiligheid staat voorop! Plaats de barbecue altijd op een stabiele ondergrond, weg van tenten en andere brandbare materialen. Zorg er ook voor dat u de barbecue na gebruik goed dooft en nooit onbeheerd achterlaat.
 

Tegenwoordig kunt u met gemak elektrisch koken op de camping. Toch hebben veel mensen nog een caravan, camper of kampeerauto met een gasfornuis. En een gasbarbecue of een kachel op gas zijn nog niet uit het kampeerbeeld weg te denken. Het is dan ook belangrijk om extra voorzichtig en veilig om te gaan met de glasflessen tijdens het kamperen.


Berg waardevolle spullen goed op

Laat uw waardevolle spullen niet zomaar op de campingtafel liggen. Ook niet als u alleen even wegloopt, gewapend met een toiletrol onder de arm bijvoorbeeld. Gaat u even fietsen of boodschappen doen? Leg alles in uw caravan, camper of kampeerauto en doe deze op slot. Alleen een tent? Informeer dan bij de receptie of u een campingkluisje kunt huren. Een slot op uw tent kan namelijk het tegenovergestelde effect hebben. Dieven denken dan juist dat er wat te halen valt.
 

Heeft u alles goed opgeborgen maar vindt u het toch een fijn idee dat iemand een oogje in het zeil houdt? Maak dan goed contact met uw campingburen. Zo kunt u zorgeloos genieten van uw kampeervakantie, en vaak maakt goed contact met uw buren het alleen maar gezelliger!

 

Toch schade tijdens uw kampeervakantie? Wat vervelend! Meld uw schade eenvoudig online. 

Contact

Chat E-mail Vragen