7 tips om uw huis winterproof te maken
Een winterproof huis zorgt voor meer comfort, maar helpt ook om schade en onverwachte kosten te voorkomen. In deze blog delen we 7 tips om uw huis te beschermen tegen het winterse weer. Van het onderhouden van uw verwarming tot het isoleren van uw ramen. En als alles klaar is, ploft u lekker op de bank met een warme kop thee.
1. Maak uw dakgoten schoon
Bladeren en ander vuil van de herfst kunnen uw dakgoten verstoppen, wat in de winter tot nare problemen kan leiden. Als het gaat vriezen, kan het water overlopen of zelfs schade aan uw dak veroorzaken. Voorkom dakschade door uw dakgoten schoon te maken voordat de winter begint en controleer of het regenwater goed weg kan stromen. En als u toch buiten bent, controleer dan even of uw tuinmeubels vast staan en andere spullen zijn opgeborgen. Ook in de winter kan het zomaar gaan stormen.
2. Sluit buitenkranen af
Zorg dat u buitenkranen en tuinslangen op tijd afsluit en leeg laat lopen om bevriezing te voorkomen. Een bevroren waterleiding kan barsten en voor grote schade zorgen. Heeft u geen afsluitbare buitenkraan? Gebruik dan een kraanbeschermhoes om de kraan te isoleren. Als u een vorstvrije buitenkraan heeft, heeft u hier geen omkijken naar. In een vorstvrije buitenkraan blijft geen water achter wat kan bevriezen.
3. Radiatoren ontluchten
Om te zorgen dat uw radiatoren efficiënt werken, is het belangrijk om ze voor de winter te ontluchten. Hoort u borrelende geluiden? Dan zit er lucht in de leidingen, waardoor uw radiatoren niet goed warm worden. Met een ontluchtingssleutel kunt u dit eenvoudig zelf doen.
4. Maak uw schoorsteen schoon
Gebruikt u een open haard of houtkachel? Dan is het belangrijk om uw schoorsteen jaarlijks te laten vegen. Zo voorkomt u dat roet zich ophoopt, wat kan leiden tot een schoorsteenbrand. Daarnaast zorgt een schone schoorsteen voor een betere luchtstroom en minder rook in huis.
5. Onderhoud van de cv-ketel
Een goed werkende cv-ketel is onmisbaar in de winter. Laat uw ketel jaarlijks controleren en onderhouden door een specialist. Dit zorgt ervoor dat u niet onverwachts zonder verwarming of warm water zit. Vergeet ook niet uw thermostaat goed in te stellen: bijvoorbeeld door hem ’s nachts en wanneer u niet thuis bent, lager te zetten.
6. Uw huis isoleren
In de winter wilt u natuurlijk niet dat de warmte via kieren en naden uw huis verlaat. Controleer of ramen en deuren goed sluiten en gebruik tochtstrippen waar nodig. Denk ook aan het isoleren van uw dak of zolder om warmteverlies tegen te gaan. Dit helpt niet alleen tegen de kou, maar ook om uw energierekening laag te houden.
7. Zorg voor voldoende ventilatie
Hoewel u in de winter de kou buiten wilt houden, is het toch belangrijk om uw huis goed te blijven ventileren. Verse lucht voorkomt vochtproblemen en schimmelvorming. Zet daarom dagelijks een raam op een kier of gebruik ventilatieroosters. Dit zorgt niet alleen voor een gezonde luchtkwaliteit, maar helpt ook om uw verwarmingssysteem efficiënter te laten werken. Vochtige lucht is namelijk lastiger op te warmen dan droge lucht.
Toch schade?
Ondanks een goede voorbereiding kan het winterweer altijd voor onverwachte situaties zorgen. Van een bevroren leiding tot waterschade. Met deze tips en een woonhuisverzekering bent u zo goed mogelijk beschermd tegen schade aan uw huis. Heeft u toch schade? Dat is vervelend. Wij helpen u graag. Neem contact met ons op of meld eenvoudig uw schade online.