
Voorkom dakschade: onderhoudstips voor uw dak
We verzekeren dure spullen, hangen rookmelders op en monteren een goed slot. Maar eigenlijk doen we niet altijd voldoende om waterschade te voorkomen. Dit is natuurlijk zonde. In de eerste maanden van het jaar zien we vaak hoe sterk de wind kan zijn. Niet alleen dakpannen, maar ook platte daken kunnen opwaaien. De kans op waterschade is dan groot. Check daarom juist in deze periode uw dak.
Controleer het dak regelmatig
Om uw huis goed te beschermen en schade te voorkomen, is het belangrijk de conditie van het dak op peil te houden.
- Controleer een dakpannen dak regelmatig op losse of kapotte dakpannen. Met de storm kunnen dakpannen losgeraakt of kapotgewaaid zijn.
- Heeft u een rieten dak? Dan mag er geen openstaand riet zichtbaar zijn.
- Zorg voor voldoende ballast en een winddichte rand bij bitumen dakbedekking.
- En kijk bij een plat dak regelmatig of hier geen water op blijft staan.
Check uw dak jaarlijks ook op ongewenst gedierte. Denk aan knaagdieren of houtwormen. Beide kunnen erg gevaarlijk zijn voor de dakconstructie, omdat ze de stevigheid van het dak aantasten.
Maar check ook...
- De schoorsteen: heeft u een schoorsteun op het dak staan? Check dan regelmatig het metselwerk op eventuele scheuren. Zorg er daarnaast voor dat u minimaal één keer per jaar een erkend schoorsteenveger laat komen. Hiermee voorkomt u waterschade, maar ook schoorsteenbrand.
- De dakgoot: maak de dakgoten regelmatig schoon. Bladeren en viezigheid verzwaren en verstoppen de dakgoot. Doe dit na de herfst, wanneer alle bladeren van de bomen gevallen zijn. Maar ook na een flinke storm of na een zware bui.
- De zonnepanelen: heeft u zonnepanelen op het dak liggen? Controleer voor en na een storm of uw zonnepanelen goed vast zitten. Vergeet ook niet uw zonnepanelen mee te verzekeren op uw woonhuisverzekering. Dan bent u ook verzekerd voor onder andere stormschade. Regel dit in een paar klikken via Mijn NA.
Duurzame tip: leg een groen dak aan
Blijft water op een dak staan? Dan wordt het dak te zwaar en kan dit voor waterschade zorgen. Dit kunt u voorkomen door een groen dak aan te leggen. Dit bestaat meestal uit een bodemlaag met daarop planten. Een groen dak neemt water op. Goed voor het milieu en natuurlijk heel mooi! In sommige gemeentes krijgt u hier zelfs subsidie voor. De mogelijkheden voor uw gemeente vindt u terug op de Groenesubsidiewijzer. Check vooraf wel of uw dak geschikt is. U kunt hiervoor het beste een specialist inschakelen.
Stormschade?
Vervelend! Maar dat kan natuurlijk gebeuren. Geen zorgen, we staan voor u klaar! Alle informatie rondom het schadeproces hebben we voor u verzameld op onze stormschadepagina.