Voorkom dakschade: onderhoudstips voor uw dak
We snoeien bomen en struiken in de tuin, sluiten buitenkranen af voordat het gaat vriezen en zorgen voor degelijk hang- en sluitwerk om tocht te voorkomen. Maar we schenken niet altijd genoeg aandacht aan het voorkomen van schade aan ons dak. Steeds vaker worden we geconfronteerd met hevige stormen en regenbuien. Deze kunnen niet alleen dakpannen, maar ook andere soorten dakbedekking beschadigen en de kans op waterschade aan uw woning vergroten. Daarom is het juist vóór en tijdens de herfstperiode van belang om uw dak te inspecteren.
Controleer het dak regelmatig
Om uw huis goed te beschermen en schade te voorkomen, is het belangrijk dat het dak in goede conditie blijft. Loop het dak daarom minstens één keer per jaar na op schade, lekkage en verstoppingen. U kunt hiervoor een dakdekker inschakelen, maar wist u dat u het dak vaak ook zelf kunt inspecteren? Hieronder leest u voor elk soort dak een aantal handige onderhoudstips.
- Bij een storm kunnen dakpannen gemakkelijk losraken of beschadigd raken, vooral als ze in slechte staat zijn. Als u een dak met dakpannen heeft, controleer dan regelmatig op scheurtjes, breuken en tik zachtjes op enkele dakpannen. Als u een doffe klank hoort, duidt dit vaak op vocht, en dan is het raadzaam om ze te laten vervangen door een dakdekker. Controleer ook of er losliggende dakpannen zijn en zet deze stevig vast.
- Ook op een plat dak kunnen algen groeien. Controleer daarom regelmatig of er geen water op het dak blijft staan. Vooral in de buurt van de regenwaterafvoer, waar de kans op algengroei groter is. Als u bituminen dakbedekking heeft (gemaakt van teer), zorg er dan voor dat er een winddichte rand en een degelijke beschermlaag, zoals grind, aanwezig zijn. Bitumen kan namelijk verouderen door de uv-straling van zonlicht. Als uw dakbedekking van rubber of kunststof is, kunt u deze meestal schoonmaken met een harde bezem. Gebruik hierbij geen oplosmiddelen, omdat deze de dakbedekking kunnen beschadigen.
Controleer uw dak daarnaast elk jaar op ongewenste dieren, zoals knaagdieren of houtwormen. Deze dieren kunnen de stevigheid van de dakconstructie verminderen.
Duurzame tip: leg een groen dak aan
Wanneer water op uw dak blijft staan, kan dit leiden tot waterschade. U kunt dit voorkomen door een groen dak aan te leggen. De bodemlaag met daarop planten absorbeert regenwater. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook esthetisch aantrekkelijk. In sommige gemeentes komt u wellicht in aanmerking voor subsidie voor deze groene daken. Raadpleeg de Groenesubsidiewijzer om te zien of dit ook geldt voor uw gemeente. Het is belangrijk om vooraf een specialist te raadplegen om te weten of uw dak hiervoor geschikt is. Als u al een groen dak heeft, vergeet dan niet om de planten af en toe te onderhouden. Geef ze bij droogte wat water, verwijder onkruid en zorg voor bemesting.
Heeft u dit ook gecontroleerd?
- De dakgoot: maak uw dakgoten regelmatig schoon, met name na de herfst wanneer alle bladeren van de bomen zijn gevallen. Ook na een zware storm of hevige regenval is het verstandig om de dakgoot te inspecteren.
- De zonnepanelen: Indien u zonnepanelen op uw dak heeft, controleer dan voor en na een storm of ze goed zijn bevestigd. Vergeet niet om uw zonnepanelen mee te verzekeren op uw woonhuisverzekering. Zo zijn deze gedekt tegen stormschade. Dit kunt u snel regelen via Mijn NA. Ga naar 'Mijn verzekeringen', kies 'Woonhuis' en selecteer de optie 'Zonnepanelen meeverzekeren'.
- De schoorsteen: Heeft u een schoorsteen? Controleer dan regelmatig het metselwerk op eventuele scheuren. En zorg ervoor dat u minstens eenmaal per jaar een erkende schoorsteenveger laat langskomen. Hiermee voorkomt u niet alleen waterschade door slecht weer, maar ook een schoorsteenbrand wanneer de open haard wordt gebruikt.
Toch schade?
Vervelend! Maar dat kan natuurlijk gebeuren. Geen zorgen, we staan voor u klaar! U meldt de schade aan uw dak eenvoudig online.