7-wandelingen-nederland

7 mooie wandelingen in Nederland

Gepubliceerd op 08-02-2023
1936 keer gelezen

Het voorjaar breek weer aan! Heeft u zin om er weer op uit te gaan? Dan is het zeker een aanrader om Nederland eens te gaan verkennen. Om u alvast op weg te helpen, hebben wij 7 mooie wandelingen op een rijtje gezet. 
 

  1. Sint Pietersberg (17 km)
  2. De verdronken zwarte polder (2,5 km)
  3. Delftse Kunstroute (8 km)
  4. Stuifduinentocht (17 km)
  5. Bruggenroute Moerputten (4,8 km)
  6. Rysterbosk (3,5/5 km)
  7. Stadswandeling Groningen (8 km)

1. Sint Pietersberg – Limburg – 17 km

 

Moeilijkheidsgraad: Intensief – Bergopwaarts 
Het Pieterpad is een flinke tocht van maar liefst 498 kilometer. Gelukkig is de route verdeeld in een aantal etappes die goed te bewandelen zijn. De laatste, 26e etappe, is zeker een mooie route als u in Limburg bent. Deze wandeling start bij Strabeek en neemt u mee door het Limburgse heuvellandschap en de binnenstad van Maastricht. Daarna komt u bij het eindpunt: de Sint Pietersberg. Dit punt bevindt zich op een platform waarbij u een bijzonder uitzicht over de mergelgroeve heeft. Een waardige afsluiter van de wandeling.

 

Heeft u tijd om af te dwalen? Loop dan zeker eens langs de Sint Servaas Basiliek en de Romeinse Katakomben.   

 

wandelingen-weekend-fort-sintpieter

 

2. De Verdronken Zwarte Polder – Zeeland – 2,5 km 

 

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk – Vogels kijken
Vroeger stroomde er de zeearm “Het zwarte gat”. Het enige wat is overgebleven van het gebied was een stuk polder met de toepasselijke naam “De verdronken zwarte polder”. Dit gebied aan de kust van Zeeuws-Vlaanderen kent veel verschillende flora en fauna. De route brengt u door de duinen en langs het strand om eens goed uit te waaien. Ook loopt u tijdens deze wandeling op een pad van houten vlonders om het moerassige natuurgebied over te steken. 

 

Het is een fijn gebied voor mensen die van vogels kijken houden. U vindt hier namelijk onder andere de nachtegaal en de kievit, en vele andere water- en weidevogels. 

 

wandelingen-polder-uil

 

3. Delftse Kunstroute – Zuid-Holland – 8 km

 

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk – Kunstliefhebbers
Van moderne muurschilderingen tot eeuwenoude stenen beelden. De kunst die u door Delft heen vindt is divers en zeker talrijk. Om deze kunstwerken te zien is er een mooie wandelroute gemaakt. Ruim 60 werken komt u tegen als u deze wandeling volgt en uw ogen goed openhoudt. 

 

De route begint bij het treinstation van Delft. Dit station is in 2015 vernieuwd. Op het indrukwekkende plafond in de entreehal ziet u een plattegrond van de stad, van 70 bij 110 meter groot. Hierna passeert u nog eens 61 kunstwerken, van hele gebouwen tot kleine borstbeelden, totdat u bij het einde van de route aankomt. 

 

De laatste stop is de Hooikade, bij een prachtig en kleurrijk kunstwerk genaamd “Panorama”. Het werk is een modern eerbetoon aan Vermeer en staat precies op de plek waar de kunstschilder zijn wereldberoemde “gezicht op Delft” schilderde.

 

wandelen-kunstroute-delft

 

4. Stuifduinentocht in Schoorl – Noord-Holland – 17 km

 

Moeilijkheidsgraad: Intensief – Los zand en verschillende hoogtes
In de Schoorlse duinen zijn er veel fijne wandelroutes. Eén daarvan is de stuifduinentocht. Deze wandeling is volgens de boswachter van dit gebied een ‘’avontuurlijke tocht’’. U beleeft er verschillende elementen van de natuur: water, wind en zand hebben hier vrij spel. De route is wel pittig. Er is veel hoogteverschil waardoor er behoorlijk wat geklommen moet worden. 

 

Kriskras over slingerpaadjes, door het bos en langs Schotse Hooglanders komt u bij het strand. Hier kunt u uitwaaien voordat u terug de duinen bij De Kerf in loopt. Door de kleurige heidevelden komt u weer terug bij het beginpunt: Buitencentrum Schoorl.

 

wandelen-weekend-schoorlse-duinen

 

5. Bruggenroute Moerputten – Brabant – 4,8 km 

 

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk – Leuk met de (klein)kinderen
Ooit reden hier goederentreinen die materiaal rond brachten naar de schoenfabrieken in de regio. Met de komst van auto’s en vrachtauto’s was dit niet meer rendabel. Nu kunt u de spoorlijn volgen als onderdeel van een wandelpad. Deze route brengt u via de oude spoorbrug over de veenplas Lange Putten. Het gebied rondom de brug is een moerasbos: bijzonder voor Nederland. 

 

Tijd voor nog een wandeling? Volg dan zeker ook het Halve Zolenpad: een vlonderpad van 1,5 kilometer dat boven het drassige moeras slingert. Wel wordt aangeraden regenlaarzen of waterbestendige schoenen aan te trekken. 

 

wandelingen-moerputten-brug

 

6. Rysterbosk – Friesland – 3,5/5 km 

 

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk – Wilde dieren spotten
Het Rysterbosk (of Rijsterbos) in Gaasterland ligt in de buurt van het IJsselmeer. Het werd aangelegd in de 17e eeuw door de familie De Wildt. Het plan was er een tabaksplantage te beginnen. Dat mislukte: het klimaat was niet geschikt. Het productiebos was wél een succes, en tegenwoordig is het Rysterbosk een geliefd wandelbos voor jong en oud. 

 

De kronkelpaadjes in het bos doen denken aan het Engelse landschap, terwijl de rechte lanen met rijen beuken weer typisch in Franse barokstijl is. Tijdens deze route komt u onder andere langs een vredestempeltje uit de 19e eeuw en het enige hunebed van Friesland. En houdt u uw ogen goed open? Dan ziet u misschien wel een ree of haas voorbij schieten. 

 

wandelen-rijsterbos

 

7. Stadswandeling Groningen (stad) – Groningen – 8 km

 

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld – Historische wandeling

In Groningen kijkt u uw ogen uit als u van geschiedenis houdt. Het centrum staat vol met eeuwenoude hofjes, panden en pakhuizen. De Martinitoren is natuurlijk zeker het bezoeken waard, maar deze route neemt u ook mee langs bijvoorbeeld de Nieuwe Kerk, het Pepergasthuis en de Prinsentuin: een prachtige renaissancetuin, aangelegd in 1626.

Bent u toch meer een liefhebber van een culinaire stadswandeling? Dan kunt u zich vast ook vermaken in Groningen Stad. Er is namelijk ook een horecawandeling opgesteld. 

 

wandelingen-groningen-stad

 

 

Vakantie of weekendje weg verzekeren?

Of u nu op vakantie gaat of een weekend met overnachting in eigen land doorbrengt. Met een doorlopende reisverzekering van National Academic doet u dat een stuk zorgelozer. Bereken uw premie in een paar klikken en vraagt u de verzekering aan! 

Contact

Chat E-mail Vragen