
Wat is het verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage?
Het eigen risico en de eigen bijdrage zijn twee verschillende dingen. Hieronder leggen wij u uit hoe het zit.

Eigen risico
Er bestaan 2 verschillende soorten eigen risico: het verplichte eigen risico en het vrijwillige eigen risico. Voor alle verzekerden vanaf 18 jaar geldt het verplicht eigen risico voor de basisverzekering. Gaat u bijvoorbeeld naar het ziekenhuis? Dan betaalt u een gedeelte zelf. Het eigen risico geldt per kalenderjaar. In 2021 is het eigen risico 385 euro. Voor de aanvullende verzekering en tandartsverzekering betaalt u geen eigen risico. Hiernaast kunt u zelf kiezen voor een vrijwillig eigen risico tot een maximum bedrag van 500 euro.
Eigen bijdrage
De eigen bijdrage zorg uit de Zorgverzekeringswet (ZVW) geldt alleen voor sommige zorgsoorten. Bijvoorbeeld kraamzorg, ziekenvervoer en medicijnen. Maakt u gebruik van zorg waarvoor een eigen bijdrage geldt? Dan betaalt u deze eerst. Het restant verrekenen we daarna met het (verplichte) eigen risico.
Voorbeeld:
U maakt voor 250 euro gebruik van zittend ziekenvervoer. Dan geldt er in 2021 een verplichte eigen bijdrage van 108 euro. U betaalt deze kosten zelf. Het resterend bedrag is 142 euro (250 min 108 euro) en verrekenen we met uw verplicht eigen risico. Staat uw eigen risico nog op 385 euro? Dan is 142 euro voor uw eigen rekening. U houdt nog een verplicht eigen risico over van 243 euro (385 min 142 euro).