Zorgverzekering

Wat is het verplicht eigen risico?

U betaalt een gedeelte van de zorg die onder de basisverzekering valt zelf. Dit heet het wettelijk verplicht eigen risico. Iedereen van 18 jaar en ouder met een Nederlandse zorgverzekering, heeft een verplicht eigen risico. In 2021 is dit 385 euro. In 2022 blijft dit bedrag gelijk. Bent u jonger dan 18 jaar? Dan betaalt u dus geen eigen risico.

 

U betaalt pas eigen risico op het moment dat u zorgkosten maakt. Het kan dus best zijn dat u in een jaar totaal maar 200 euro aan eigen risico betaalt, omdat u niet meer kosten hebt gemaakt. Het eigen risico betaalt u naast uw maandelijkse zorgpremie.

 

Zorg die valt onder het eigen risico

De regel is dat het eigen risico geldt voor zorg die u vergoed krijgt vanuit de basisverzekering. Denk bijvoorbeeld aan:

 

  • Ziekenhuisopnames en -behandelingen
  • Ambulancevervoer
  • Bloedprikken
  • Psychologische zorg
  • Fysiotherapie bij een chronische aandoening vanaf de 21e behandeling

 

Toch zijn er ook zorgsoorten die onder de basisverzekering vallen, maar waarvoor u geen eigen risico hoeft te betalen. Bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts.

 

Zo werkt het eigen risico

De overheid stelt ieder jaar de hoogte van het eigen risico vast. Dit bedrag geldt voor een kalenderjaar, dus van 1 januari tot en met 31 december. Heeft u in een jaar het totale bedrag aan eigen risico betaald? Dan krijgt u vanaf dat moment alle zorgkosten vanuit de basisverzekering volledig vergoed. In het nieuwe jaar komt het hele bedrag aan eigen risico weer open te staan.

 

Maakt u in een jaar geen zorgkosten? Dan betaalt u ook geen eigen risico. Het eigen risico geldt ook niet voor zorg vanuit de aanvullende verzekering.

 

Vrijwillig eigen risico

Naast het verplicht eigen risico, heeft u ook de keuze voor extra vrijwillig eigen risico. Met een vrijwillig eigen risico krijgt u korting op uw zorgpremie. Hoe hoger het vrijwillig eigen risico is dat u kiest, hoe hoger de korting is die u krijgt op uw premie. Het bedrag aan vrijwillig eigen risico komt bovenop uw verplichte eigen risico. Hiermee kan u het eigen risico verhogen tot 885 euro.

 

Zo betaalt u eigen risico

Als wij zorgkosten binnen krijgen, betalen wij de rekening aan de zorgverlener. Wij checken dan gelijk of deze kosten onder het wettelijk eigen risico vallen. Als u een bedrag aan eigen risico moet betalen, dan krijgt u van ons een e-mail met een vergoedingenoverzicht. In dit overzicht ziet u welk bedrag u moet betalen. Hierna schrijven wij het bedrag automatisch van uw rekening af. Hier hoeft u zich dus geen zorgen over te maken.

 

Heeft u zelf zorgkosten betaald en wilt u de rekening bij ons indienen? Dan halen wij eerst het eigen risico van de kosten af. Als er kosten overblijven, betalen we die aan u.

 

Wilt u weten wat de stand van uw eigen risico is? Log dan in op Mijn NA.

Dit vindt u misschien ook interessant

Info

Bekijk dekkingen

In ons dekkingsoverzicht ziet u in een oogopslag waar u voor verzekerd bent.

icon declaratie indienen

Declaratie indienen

Heeft u zorgkosten gemaakt? Die kunt u heel makkelijk online declareren

icon polis inzien

Onze voorwaarden

Ook de uitgebreide voorwaarden lezen? Bekijk de voorwaarden van onze zorgverzekering.

Contact

Chat E-mail Vragen