Zorgverzekering

Wat is de vergoeding voor fysiotherapie?

De vergoeding voor fysiotherapie en oefentherapie is afhankelijk van de verzekering die u heeft en van welke vorm fysiotherapie u gebruikmaakt. Er is namelijk een verschil tussen reguliere behandelingen en behandelingen met een chronische indicatie.

 

Deze informatie geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar. Lees deze pagina over fysiotherapie tot 18 jaar.

 

Aanvullende verzekering

In de aanvullende verzekeringen 2021 zit een vergoeding voor fysiotherapie. U kunt zelf naar de fysiotherapeut gaan en krijgt een vergoeding. Bijvoorbeeld wanneer u zich blesseert tijdens het hardlopen.

 

Bekijk het dekkingsoverzicht gezinszorg en het dekkingsoverzicht studentenzorg voor de vergoeding per aanvullende verzekering in 2021. Goed om te weten: manuele fysiotherapie valt hier ook gedeeltelijk onder.

 

Basisverzekering

De basisverzekering biedt een vergoeding voor fysiotherapie als er een chronische indicatie is en voor fysiotherapie na corona.

 

Chronische fysiotherapie

Heeft u een chronische indicatie? Dan is er ook een vergoeding vanuit de basisverzekering. We spreken van chronische fysiotherapie wanneer uw aandoening, ziekte of klacht op de lijst van chronische indicaties staat. Deze lijst is door de overheid vastgesteld. De fysiotherapeut beoordeelt of dit het geval is.

 

Ook bij chronische fysiotherapie zijn de eerste 20 behandelingen voor uw eigen rekening. Als u een aanvullende verzekering hebt met een vergoeding voor fysiotherapie, kunt u die vergoeding daar natuurlijk voor gebruiken. Vanuit de basisverzekering is er een vergoeding voor fysio- en oefentherapie bij een chronische indicatie vanaf de 21e behandeling.

 

Ook in de volgende situaties heeft u recht op een vergoeding vanuit de basisverzekering:

  • Bij perifeer vaatlijden in fase 2 Fontaine (etalagebenen): maximaal 37 behandelingen gesuperviseerde oefentherapie (looptraining) in maximaal 12 maanden (vanaf de 1e behandeling).
  • Bij urine-incontinentie: maximaal 9 behandelingen bekkenfysiotherapie in verband met urine-incontinentie.
  • Bij artrose van heup- of kniegewricht (18 jaar of ouder): maximaal 12 behandelingen gesuperviseerde oefentherapie in maximaal 12 maanden (vanaf de 1e behandeling).
  • Bij Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD).

 

Fysiotherapie na corona

Bent u ex-coronapatiënt en heeft u last van langdurige klachten? Dan krijgt u maximaal 50 behandelingen fysiotherapie- of oefentherapie in zes maanden vergoed vanuit de basisverzekering. Lees meer over de vergoeding voor herstelzorg na corona.

 

Eigen bijdrage

U betaalt geen wettelijke eigen bijdrage.

 

Eigen risico

Krijgt u de fysiotherapie vanuit uw aanvullende verzekering vergoed? Dan betaalt u geen eigen risico. Voor de behandelingen die u vanuit de basisverzekering vergoed krijgt, betaalt u wel eigen risico.

 

Verwijzing nodig

U heeft een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist als het gaat om een chronische indicatie of fysiotherapie na corona. Is dit niet het geval? Dan is een verwijzing van uw huisarts niet nodig en kan u gewoon zelf een afspraak maken.

 

Fysiokosten door de schuld van een ander

Heeft u fysiokosten gemaakt door de schuld van een ander? Bijvoorbeeld omdat u bent aangereden na een verkeersfout van de tegenpartij? Schakel dan onze Letselschadehulp in. Wij verhalen uw kosten, inclusief het eigen risico op de aansprakelijke tegenpartij. En heeft u ook andere kosten gemaakt door het ongeval? Ook die verhalen wij kosteloos voor u op de tegenpartij. Denk hierbij aan kapotte kleding of een kapotte telefoon, maar ook misgelopen inkomsten en smartengeld.

 

Vind een zorgverlener

Het is belangrijk om naar een gecontracteerde fysiotherapeut te gaan. Vind een gecontracteerde zorgverlener in onze Zorgzoeker 2021. Kiest u voor een zorgverlener waar wij geen contract mee hebben, dan is de vergoeding lager.

Dit vindt u misschien ook interessant

Info

Bekijk dekkingen

In ons dekkingsoverzicht ziet u in een oogopslag waar u voor verzekerd bent.

icon declaratie indienen

Declaratie indienen

Heeft u zorgkosten gemaakt? Die kunt u heel makkelijk online declareren

icon polis inzien

Onze voorwaarden

Ook de uitgebreide voorwaarden lezen? Bekijk de voorwaarden van onze zorgverzekering.

Contact

Chat E-mail Vragen