Zorgverzekering

Wat is eigen bijdrage zorg?

Naast het verplicht eigen risico is er ook een wettelijke eigen bijdrage zorg. Wanneer u kosten maakt die onder de basisverzekering vallen, moet u soms een deel zelf betalen. Dit deel heet de eigen bijdrage. De hoogte van de eigen bijdrage is voor iedereen gelijk, maar verschilt per type zorg. Voor medicijnen geldt bijvoorbeeld een andere eigen bijdrage dan voor zittend ziekenvervoer. De rekening hiervoor krijgt u van uw zorgverlener.

 

Voor de volgende zorgsoorten betaalt u een verplichte eigen bijdrage:

  • Hulpmiddelen, bijvoorbeeld orthopedische schoenen.
  • Medicijnen, wanneer deze duurder zijn dan de gemiddelde prijs.
  • Kraamzorg.
  • Zittend ziekenvervoer.
  • Poliklinische bevalling zonder medische indicatie.
  • Gebitsprotheses inclusief reparatie en rebasen.

 

De hoogte van die eigen bijdrage bepaalt de overheid. U kunt in de voorwaarden basisverzekering de hoogte van de eigen bijdrage per zorgsoort in 2021 vinden. Goed om te weten: de maximale eigen bijdrage voor medicijnen is 250 euro per jaar.

 

Eigen bijdrage geboortezorg

Een uitzondering is de eigen bijdrage die hoort bij geboortezorg, zoals kraamzorg en een poliklinische bevalling zonder medische indicatie. Wij betalen dit bedrag volledig aan de zorgverlener. Het gedeelte aan eigen bijdrage brengen wij vervolgens bij jou in rekening. De eigen bijdrage voor een poliklinische bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie verschilt per ziekenhuis. 

 

Aanvullend verzekerd?

Onze aanvullende verzekeringen bieden een vergoeding voor sommige eigen bijdragen. Bijvoorbeeld voor kraamzorg of hulpmiddelen. Of u een vergoeding krijgt, is afhankelijk van de aanvullende verzekering die u bij ons heeft. Bekijk hiervoor de voorwaarden van uw aanvullende verzekering.

Dit vindt u misschien ook interessant

Info

Bekijk dekkingen

In ons dekkingsoverzicht ziet u in een oogopslag waar u voor verzekerd bent.

icon declaratie indienen

Declaratie indienen

Heeft u zorgkosten gemaakt? Die kunt u heel makkelijk online declareren

icon polis inzien

Onze voorwaarden

Ook de uitgebreide voorwaarden lezen? Bekijk de voorwaarden van onze zorgverzekering.

Contact

Chat E-mail Vragen