Zorgverzekering

Ik ontvang nu pas de rekening van mijn eigen risico. Waarom?

Misschien had u een tijd geleden zorg nodig, en krijgt u nu pas de verrekening met uw eigen risico van ons. Wat is de reden dat dit nu pas gebeurt?

 

Wij ontvangen pas na afloop van het zorgtraject de rekening van het ziekenhuis

Een voorbeeld: uw schouder is uit de kom en u moet behandeld worden in het ziekenhuis. U wordt onderzocht door een specialist, die een scan maakt en een datum plant voor een vervolgafspraak. Een aantal jaar geleden stonden al deze onderdelen afzonderlijk op uw rekening. Vandaag de dag vallen ze gezamenlijk onder één administratieve code: de diagnosebehandelcombinatie (DBC).

 

Wat is een DBC?

Een DBC staat voor het totaal aantal behandelingen en verrichtingen dat een ziekenhuis uitvoert voor uw behandeling. Een ziekenhuis is verplicht om hiermee te werken. Pas aan het einde weet het ziekenhuis het totaal aan kosten, daarom stuurt het ons pas de rekening aan het einde van een DBC.

Hieronder een voorbeeld van een DBC met fictieve data en bedragen.

Uitleg DBC

 

DBC sluit na maximaal 120 dagen

Pas wanneer de DBC wordt gesloten, krijgen wij van het ziekenhuis de rekening. Deze wordt verwerkt en wij bekijken of u nog een bedrag aan eigen risico moet betalen. Hierdoor kan het langer duren voordat u hiervoor de rekening krijgt. 

 

Let op

Bovenstaande kan ook gelden voor het eigen risico van een voorgaand kalenderjaar. Is in 2021 uw zorgtraject (en dus uw DBC) gestart en sluit het zorgtraject in 2022? Dan krijgt u de rekening in 2022, maar betaalt u uw eigen risico van 2021 (als dit nog niet was verbruikt). De startdatum van de behandeling is leidend. En die ligt in 2021.

 

Wilt u weten hoeveel eigen risico u al verbruikt heeft? Log dan in op Mijn NA. Hier vindt u de actuele stand van uw eigen risico en u kunt uw zorgdeclaraties zien. Heeft u door een ziekenhuisbehandeling onlangs een verrekening van uw eigen risico van ons gekregen? We begrijpen dat het een flinke rekening kan zijn. Als het u niet lukt om de rekening in één keer te betalen, kijken we graag samen met u naar de mogelijkheden. Bel ons hiervoor via 078 632 75 25.

Dit vindt u misschien ook interessant

Info

Bekijk dekkingen

In ons dekkingsoverzicht ziet u in een oogopslag waar u voor verzekerd bent.

icon declaratie indienen

Declaratie indienen

Heeft u zorgkosten gemaakt? Die kunt u heel makkelijk online declareren

icon polis inzien

Onze voorwaarden

Ook de uitgebreide voorwaarden lezen? Bekijk de voorwaarden van onze zorgverzekering.

Contact

Chat E-mail Vragen