Zorgverzekering

Hoe wordt anticonceptie vergoed?

Er is een vergoeding voor anticonceptie, zoals voor de anticonceptiepil, een spiraal en pessarium. Deze is afhankelijk van uw leeftijd. Een recept van een nieuw anticonceptiemiddel krijgt u van uw huisarts, verloskundige of medisch specialist.
 

Vergoeding tot 21 jaar

Tot 21 jaar valt de vergoeding voor anticonceptie onder de basisverzekering. Verzekerden tussen de 18 en 21 jaar moeten er rekening mee houden dat deze kosten eerst onder het openstaande eigen risico vallen.
 

In 2021 werken wij met een voorkeursbeleid. Is uw anticonceptiepil een voorkeursmedicijn? Dan betaalt u geen eigen risico voor de pil zelf. De kosten van de dienstverlening van de apotheek worden wel verrekend met uw eigen risico.
 

Vergoeding 21 jaar en ouder

Verzekerden van 21 jaar en ouder moeten een aanvullende verzekering hebben om een vergoeding te ontvangen. Het plaatsen en verwijderen van de anticonceptie bij de huisarts of in het ziekenhuis krijgt u vergoed vanuit de basisverzekering. Doet de huisarts dit? Dan betaalt u geen eigen risico. Wordt dit gedaan in het ziekenhuis? Dan betaalt u wel eigen risico.
 

Eigen bijdrage anticonceptie

Op sommige anticonceptie zit een verplichte eigen bijdrage. Dit bedrag betaalt u zelf. Op medicijnkosten.nl vindt u de eigen bijdrage die er kan zijn. U kunt hier het beste zoeken op de naam (ook wel de werkzame stof) van uw anticonceptie (bijvoorbeeld ETHINYLESTRADIOL). U kunt dit ook navragen bij uw apotheek.


Bent u jonger dan 21? Dan betaalt u maximaal 250 euro per jaar aan eigen bijdrage voor medicijnen.
 

Vind een gecontracteerde apotheek

Vind een gecontracteerde apotheek in onze Zorgzoeker 2021. Kiest u voor een apotheek waar wij geen contract mee hebben, dan is er geen vergoeding.

Dit vindt u misschien ook interessant

Info

Bekijk dekkingen

In ons dekkingsoverzicht ziet u in een oogopslag waar u voor verzekerd bent.

icon declaratie indienen

Declaratie indienen

Heeft u zorgkosten gemaakt? Die kunt u heel makkelijk online declareren

icon polis inzien

Onze voorwaarden

Ook de uitgebreide voorwaarden lezen? Bekijk de voorwaarden van onze zorgverzekering.

Contact

Chat E-mail Vragen