Zorgverzekering

Hoe werkt het voorkeursbeleid (preferentiebeleid)?

In 2021 werken wij met een voorkeursbeleid. Dit wordt ook wel een preferentiebeleid genoemd. Een medicijn wordt vaak door meerdere fabrikanten gemaakt. Deze medicijnen hebben dan dezelfde werkzame stof, maar een verschillende prijs. Wij vergoeden dan het voorkeursmedicijn, en niet het (meestal) duurdere merkmedicijn. Dit levert u ook voordeel op, want voor dit medicijn hoeft u geen eigen risico te betalen. U betaalt alleen eigen risico voor de kosten van de apotheek. Dit scheelt u flink in de kosten!

 

Uw (huis)arts schrijft op het recept de werkzame stof van het medicijn dat u nodig heeft. Uw apotheker zorgt er dan voor dat u het juiste medicijn krijgt. Wanneer een medicijn voor u niet medisch verantwoord is, kan de (huis)arts bij uitzondering een ander merk medicijn voorschrijven. Dit geeft hij dan op het recept aan als 'medische noodzaak'. U krijgt het medicijn dan vergoed. De kosten worden eerst verrekend met uw eigen risico. Is er geen medische noodzaak en kiest u toch voor een ander medicijn dan het voorkeursmedicijn? Dan komen de kosten voor eigen rekening.

 

De voorkeursmedicijnen

In het Reglement farmaceutische zorg vindt u de lijst met voorkeursmedicijnen. De voorkeursmedicijnen zijn door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen goedgekeurd op het gebied van kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid. De voorkeursmedicijnen kunnen tijdens het jaar veranderen. Uw apotheker is hiervan op de hoogte en zal u altijd het voorkeursmedicijn meegeven.

Dit vindt u misschien ook interessant

Info

Bekijk dekkingen

In ons dekkingsoverzicht ziet u in een oogopslag waar u voor verzekerd bent.

icon declaratie indienen

Declaratie indienen

Heeft u zorgkosten gemaakt? Die kunt u heel makkelijk online declareren

icon polis inzien

Onze voorwaarden

Ook de uitgebreide voorwaarden lezen? Bekijk de voorwaarden van onze zorgverzekering.

Contact

Chat E-mail Vragen