Zorgverzekering

Hoe werkt de vergoeding voor palliatief terminale zorg?

In de laatste levensfase kan palliatief terminale zorg (PTZ) geleverd worden. Deze zorg is niet langer gericht op genezing, maar op verzachting of verlichting (palliatie). Met als doel om de laatste maanden van het leven zo aangenaam mogelijk te maken.
 

Vergoeding palliatieve zorg

Met een Wlz-indicatie krijgt u palliatief terminale zorg vergoed vanuit de Wlz (Wet langdurige zorg). Als u geen Wlz-indicatie heeft, dan ontvangt u palliatieve zorg vanuit de basisverzekering.
 

Verschillende soorten palliatieve zorg

Er zijn drie verschillende mogelijkheden van palliatieve zorg. Hieronder leest u meer over deze drie opties.

  • Thuis: bij deze variant krijgt u de zorg bij u thuis. Palliatieve zorg thuis wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Hierover betaalt u geen eigen risico.
  • Hospice: u krijgt de zorg in een hospice, dit is een kleinschalig opgezette en huiselijk ingerichte plek. U kunt kiezen voor een toegelaten hospice of een niet-toegelaten (particulier) hospice. Omdat een toegelaten hospice voldoet aan de wettelijke eisen van een zorginstelling, krijgt u hier de zorg én het verblijf vergoed. U betaalt hierover geen eigen risico. Kiest u voor een niet-toegelaten hospice, dan krijgt u enkel de verpleging en verzorging vergoed. De kosten voor het verblijf zijn voor eigen rekening, of u krijgt een gedeelte vergoed vanuit een aanvullende verzekering.
  • Ziekenhuis: verblijf in een ziekenhuis waar u onder verantwoordelijkheid van een medisch specialist zorg krijgt. Deze zorg valt onder medisch specialistische zorg en krijgt u daarom vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor betaalt u eigen risico.

Dit vindt u misschien ook interessant

Info

Bekijk dekkingen

In ons dekkingsoverzicht ziet u in een oogopslag waar u voor verzekerd bent.

icon declaratie indienen

Declaratie indienen

Heeft u zorgkosten gemaakt? Die kunt u heel makkelijk online declareren

icon polis inzien

Onze voorwaarden

Ook de uitgebreide voorwaarden lezen? Bekijk de voorwaarden van onze zorgverzekering.

Contact

Chat E-mail Vragen