Bandenspanning auto

Zuinig rijden? Controleer uw bandenspanning

Gepubliceerd op 16-11-2023
1685 keer gelezen

Veel mensen vergeten regelmatig hun bandenspanning te controleren. Niet belangrijk? Juist wel! Een zachte band wordt sneller heet, waardoor u meer kans heeft op een klapband. Een te harde band zorgt voor minder contact met het wegdek, waardoor u sneller de controle over de auto verliest. Wilt u meer weten over het belang van de juiste bandenspanning en hoe (vaak) u het moet controleren? Lees dan snel verder.
 

Waarom is bandenspanning belangrijk? 

Zorgen voor de juiste bandenspanning heeft verschillende voordelen. Wij hebben er een aantal op een rij gezet.

 

1. Veiliger rijden 

De verkeerde bandenspanning vergroot het risico op slippen waardoor u minder goed kunt remmen. Dat kan gevaarlijk zijn, vooral bij hoge snelheden of in bochten. Een goede bandenspanning zorgt voor meer grip en stabiliteit, waardoor u beter wegcontact heeft. Zo stapt u met meer vertrouwen achter het stuur.

 

2. Uw banden gaan langer mee 

Als het lang geleden is dat u uw banden heeft opgepompt, slijten ze waarschijnlijk oneven. Dit kan ervoor zorgen dat u de banden eerder moet vervangen. Door uw banden vaak goed op te pompen, gaan ze langer mee.

 

3. Minder brandstofverbruik, meer kostenbesparing 

De juiste bandenspanning zorgt voor brandstofbesparing en vermindert de rolweerstand op het wegdek. Dit betekent dat u langer op een tank brandstof kunt rijden en op de lange termijn geld kunt besparen. Win-win!

 

4. Minder CO₂-uitstoot 

Naast de al genoemde voordelen heeft het rijden met de juiste bandenspanning ook een positieve invloed op het milieu. Omdat u minder brandstof verbruikt, stoot u minder broeikasgassen zoals CO₂ uit. Bewust omgaan met uw bandenspanning draagt bij aan een duurzamere toekomst. 

 

Auto met lage bandenspanning

 

Hoe controleert u bandenspanning? 

Het controleren van uw bandenspanning is niet moeilijk. U kunt uw banden vaak (gratis) oppompen bij tankstations of wasstraten. Op deze pomp kunt u meteen de gewenste spanning aangeven. Weet u niet wat de juiste spanning voor uw banden is? Dit staat vaak op de pomp of in het instructieboekje van uw auto. Het kan ook vermeld staan op een sticker aan de binnenkant van uw tankdop of autodeur. De autofabrikant kan een afwijkende spanning opgeven bij bijvoorbeeld volle belading. Rijden er vaak meerdere mensen mee? Of neemt u veel spullen mee? Dan kan het zijn dat u de banden iets harder mag oppompen.

 

Hoe vaak moet u bandenspanning controleren? 

Uw banden verliezen continu lucht, dus het is goed om dit maandelijks of om de maand te controleren. Als het kan, doe de controle dan wanneer u nog niet heeft gereden of maximaal 5 kilometer heeft gereden. Uw banden zijn dan nog niet opgewarmd. Het is namelijk beter om uw banden op te pompen als ze nog koud zijn. Een handig geheugensteuntje kan zijn om de bandencheck na het tanken te doen, en natuurlijk vóór iedere lange rit. Vergeet dan ook uw reservewiel niet te controleren.

 

Voorbereid op weg 

Kortom, het controleren van uw bandenspanning is een kleine inspanning met grote voordelen. Voor uw veiligheid, het milieu en uw portemonnee. Bent u toch bang voor een klapband? Met onze pechhulp kunt u altijd zorgeloos op weg. Bereken hier uw premie.

Contact

Chat E-mail Vragen