Pechhulp

Zo vervoert u fietsen veilig op de fietsendrager

Gepubliceerd op 15-05-2023
1829 keer gelezen

Gaat u binnenkort op vakantie en neemt u de fietsen mee? Sportief! Maar weet u waar u allemaal op moet letten om veilig en volgens de regels weg te rijden met een fietsendrager? Wij zetten op een rijtje waaraan uw fietsendrager moet voldoen en uit welke soorten u kunt kiezen.

 

Checklist: hier moet uw fietsendrager aan voldoen

Hoe hard mag men eigenlijk rijden met een fietsendrager? Geen zorgen: u mag zich 'gewoon' aan dezelfde snelheid houden als automobilisten zonder drager. Toch mag u er niet zomaar mee wegrijden. Voor de veiligheid zijn er een aantal regels waar u zich als automobilist aan moet houden. Met deze checklist gaat u veilig en goed voorbereid de weg op met uw fiets(en).

 

  • Kenteken zichtbaar 

Het kenteken van uw auto moet altijd zichtbaar zijn. Is uw fietsendrager aan de trekhaak bevestigd? Dan kunt u het kenteken van de auto vaak niet meer zien. Zorg in dit geval dat u een witte nummerplaat met uw kenteken aan de achterkant van de drager plaatst. Een RDW-erkende kentekenplaatfabrikant kan u daarbij helpen. 

 

  • Verlichting

Controleer ook of de achterlichten, remlichten, richtingaanwijzers en reflectoren van uw auto goed zichtbaar zijn. Is dat niet het geval? Dan moet de 'ontbrekende' verlichting op uw fietsendrager zitten. Voordat u wegrijdt, controleer ook even of die verlichting goed werkt.

 

  • Maximaal 20 cm uitsteken

Heeft u uw fiets op de drager geplaatst? Controleer dan hoeveel centimeter deze uitsteekt, vooral als u geen brede auto heeft. Uw fiets mag aan beide kanten van uw auto namelijk maximaal 20 centimeter uitsteken (in totaal dus 40 centimeter).

 

  • Kogeldruk

Als u de fietsendrager op uw trekhaak plaatst, is het belangrijk dat u niet over de maximale kogeldruk gaat. U vindt deze waarde terug op het typeplaatje van uw trekhaak en in de autopapieren. Waarschijnlijk ligt de maximale kogeldruk van uw auto tussen de 45 en 75 kilo. Als u het gewicht van uw fiets(en) en de fietsendrager optelt, moet dit totaalgewicht lager zijn dan de maximale kogeldruk van uw auto.

 

  • Draaggewicht

E-bikes wegen vaak minimaal 20 kilo. Haal daarom de accu eruit als u een elektrische fiets op de fietsendrager (met trekhaak) zet. Dit scheelt zo'n 3 kilo! Naast de kogeldruk is het verstandig om te controleren wat het maximale draaggewicht is van uw fietsendrager. Kijk dus of uw fietsen niet te zwaar zijn voor de drager. Het maximale draaggewicht vindt u vaak terug in de gebruikshandleiding.

 

Fietsendrager op het dak van de auto


Wat voor soort fietsendrager kiest u?

Meestal plaatsen mensen hun fietsendrager op de trekhaak. Maar wat doet u als u geen trekhaak heeft? Geen zorgen: er zijn meer opties om uw fietsen te vervoeren. Vaak kunt u ook kiezen voor een fietsendrager die u op de achterklep of op het dak van uw auto bevestigt. U moet dan wel met een aantal extra zaken rekening houden om veilig op pad te gaan.

 

Optie 1: fietsendrager op de trekhaak

Wilt u meerdere of wat zwaardere fietsen meenemen? Dan kunt u het beste kiezen voor een fietsendrager die u op de trekhaak plaatst. Afhankelijk van de kogeldruk van uw auto kunt u met sommige dragers zelfs 4 fietsen meenemen. Als u een nieuwe fietsendrager aanschaft, is het slim om te kiezen voor een kantelbaar model. Zo kunt u de achterklep nog openen. Tip voor mountainbikers: controleer of de band niet te dik is voor de wielgoot.

 

Optie 2: fietsendrager aan de achterklep

Neemt u één of twee lichte fietsen mee, zoals een race- of kinderfiets? Met sommige typen auto's kunt u dan ook kiezen voor een fietsendrager die u op de achterklep bevestigt. Dit is een goedkoper alternatief waarbij de verlichting en het nummerbord van uw auto goed zichtbaar blijven. Het nadeel is dat u minder goed door de achterruit kunt kijken. En u kunt met deze methode geen zware of grotere fietsen meenemen.

 

Optie 3: fietsendrager op het dak

Wilt u goed zicht hebben door de achterruit en geen wit nummerbord aanschaffen? Dan kunt u ook kiezen voor een fietsendrager die u plaatst op de dakrails of dakrand van uw auto. Deze manier van dragen is niet geschikt voor zware fietsen. Houd er ook rekening mee dat een drager op het dak in verhouding meer wind vangt en dat u dus meer brandstof verbruikt. Controleer van tevoren ook of er geen lage tunnels of parkeergarages op uw route liggen! Het zou zonde zijn als u tijdens de reis de fietsen verliest.


Klaar voor uw fietsvakantie?

Nu u weet waar u op moet letten bij een fietsendrager, kunt u met een gerust hart op fietsvakantie. Geniet ervan! En heeft u vragen over uw auto- of reisverzekering bij National Academic? Bekijk de veelgestelde vragen of neem contact met ons op: 078 632 75 75.

Contact

Chat E-mail Vragen