tuin-bankje-zon-planten

Zo maakt u uw tuin klaar voor de zomer

Gepubliceerd op 01-05-2023
1861 keer gelezen

Wilt u in de zomer fijn van uw tuin of balkon genieten? Dan is het slim in het voorjaar al te beginnen met de voorbereidingen. Om de viezigheid van de winter weg te poetsen en uw buitenplekje weer mooi te maken. Zo kunt u er in de zomer weer volop van genieten. Met deze tips weet u zeker dat u er klaar voor bent. 


De juiste planten voor uw tuin

Of u ze nu in een plantenbak hebt staan, in gezellige mandjes aan de muur hebt hangen of als ze gewoon her en der verspreid door uw tuin staan. Planten zijn praktisch onmisbaar in een tuin! 

 

Vlinder- en bijvriendelijk

Planten zijn niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook goed voor het ecosysteem. Vooral als u in een bestraat gebied woont. Ze zijn een bron van voedsel voor insecten en een goede plek om eitjes te leggen. Heeft u veel planten in de tuin staan? Dan is de kans groot dat er allerlei dieren en insecten op afkomen. Bijen en vlinders bijvoorbeeld. Er zijn een aantal bij- en vlinderplanten die u in de tuin kunt zetten om deze nuttige beestjes aan te trekken: 

 

  • Lavendel 
  • Zonnebloemen 
  • Tijm (ook lekker om mee te koken) 
  • Duizendblad
  • Rode klaver 
  • Hemelsleutel

 

Verkoelende planten

Wilt u liever planten die zorgen voor verkoeling in uw tuin? Ga dan voor klimplanten, zoals clematis en klimop. Gebruik deze bijvoorbeeld om uw muren of schutting te bedekken. Klimplanten zorgen voor een lagere temperatuur in de tuin en iets meer schaduw. Let er wel op dat ze niet gaan woekeren, dus snoei klimplanten op tijd bij.

 

tuin-klimop-aan-muur


Efficiënt met water omgaan 

Nog een manier om uw hoofd koel te houden, is door efficiënt om te gaan met water. Tegenwoordig komen droge, hete zomers steeds vaker voor. Sproeien is niet altijd meer toegestaan. Maar u wilt op die momenten juist van uw groene oase genieten. Zo gaat u slim met water om: 

 

  • Voeg compost of mulch toe aan de aarde waar uw planten in staan. Dit zorgt ervoor dat de bodemstructuur verbetert en meer water kan vasthouden. Kiest u voor mulch? Zoek dan een natuurlijke en/of biologisch afbreekbare variant. Zoals kiezelstenen, houtsnippers of steenfruitpitten. Elke soort heeft zijn eigen voordelen en nadelen. 
  • Een ouderwetse, maar nog altijd een populaire tip: maak gebruik van een regenton. Als u deze een beetje strategisch in de tuin plaatst, kunt u er veel regenwater mee opvangen. Tip: dek de ton in perioden zonder regen af. Dat vermindert de kans op muggenlarven. 
  • Heeft u uw planten in plantenbakken staan? Ga dan voor een bak met een waterreservoir. Deze vangt het overtollige water na een plensbui of overmatig water geven op, en zorgt voor een geleidelijke aanvoer van water. Zo staan uw plantjes er nooit meer dorstig bij! 


Tip: Geef uw planten ’s ochtends water. In de middag schijnt de zon er te fel op. 's Avonds is er kans op schimmelvorming.


Tuinmeubels opfrissen 

Is het tijd voor een nieuwe tuinset of kan uw huidige set nog een ronde mee? Als uw tuinmeubels in de winter buiten hebben gestaan, zijn ze zeker aan een goede poetsbeurt toe. Of u nu voor iets nieuws gaat, of uw oude meubels nieuw leven wil inblazen. Houd altijd rekening met het materiaal en het onderhoud dat erbij komt kijken. Want sommige materialen hebben iets meer zorg nodig om mooi te blijven. 

 

tuin-zomerklaar-planten-meubels

 

Soppen en schuren

Zijn uw meubels van metaal of kunststof? Dan is het schoonmaken van uw tuinmeubels zó gepiept met een warm sopje en een spons. Maar als uw tuinmeubels van hout zijn, heeft u er iets meer werk aan.   

 

Houten meubels, zoals van teak, bamboe en riet, maakt u schoon met een mild schoonmaakmiddel. Gebruik hiervoor een sponsje met de ruwe kant of een borstel. Een sopje van wat afwasmiddel of azijn met warm water werkt hier prima voor. Het kan zijn dat u even goed moet schrobben. 

 

Bent u klaar? Laat de meubels dan goed drogen. Gebruik daarna een oude doek om houtolie in te wrijven. Dat beschermt uw meubels tegen het weer. Én ze staan er meteen bij te blinken. 

Contact

Chat E-mail Vragen