Zichtbaar in het verkeer: welke autoverlichting gebruikt u?
U herkent het vast wel: 's avonds over de weg rijden en verblind worden door het felle licht van tegenliggers. Of plotseling een auto zonder verlichting tegenkomen terwijl het mistig is. Het is van groot belang om goed zichtbaar te zijn in het verkeer. Niet alleen voor uw eigen veiligheid, maar ook voor anderen. Een belangrijk onderdeel hiervan is het correct gebruiken van autoverlichting. Maar wanneer mag, of moet, u welke autoverlichting gebruiken? Dit kan soms verwarrend zijn. Laten we wat licht schijnen op dit onderwerp.
Wanneer mag u groot licht gebruiken?
Groot licht is krachtig en handig op donkere, verlaten wegen voor beter zicht en een groter gezichtsveld. Groot licht mag u alleen gebruiken als er geen tegenliggers zijn en er niemand voor u rijdt. Ziet u toch een auto aankomen? Schakel dan onmiddellijk over naar dimlicht om verblinding te voorkomen.
Wanneer gebruikt u dimlicht?
Dimlicht is verplicht in het donker en mag u ook overdag gebruiken, vooral bij slecht zicht. Bijvoorbeeld door regen, hagel, sneeuw en mist. Dimlicht zorgt ervoor dat u de weg beter ziet en dat u goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers in de meest voorkomende situaties. Bij dimlicht gaan de lampen zowel aan de voor- als achterzijde aan. Vergeet niet om uw dimlicht ook aan te zetten als u een tunnel of donkere parkeergarage inrijdt.
Wat is stadslicht?
Stadsverlichting is minder fel dan dimlicht. Het biedt subtiele verlichting zonder het andere verkeer te verblinden. Uw auto is dus beter zichtbaar, maar het wegdek wordt niet extra verlicht. Handig wanneer u geparkeerd staat in een donkere straat bijvoorbeeld. Stadslicht wordt om die reden ook wel parkeerlicht genoemd. Gaat u in het donker op pad? Dan is rijden met alleen stadslicht niet toegestaan.
Wat is dagrijverlichting?
Alle Europese auto's die sinds 2011 nieuw op de markt komen, moeten dagrijverlichting hebben. Dit is vaak mooi gevormde led-verlichting rondom de koplampen. De ledlampen verbruiken weinig stroom, waardoor het nauwelijks effect heeft op het verbruik van uw auto. Zoals de naam al aangeeft, wordt deze verlichting overdag gebruikt bij heldere omstandigheden. Dagrijverlichting is bij slecht zicht dus geen vervanging van uw dimlichten of mistlampen.
Wat is het verschil tussen stadsverlichting en dagrijverlichting?
Het grootste verschil is dat dagrijverlichting vaak alleen aan de voorkant brandt. Stadslicht brandt wel aan de voor- en achterkant van de auto. Daarom wordt stadslicht vooral gebruikt als de auto geparkeerd staat in het donker. En als u op een heldere dag de weg op gaat? Dan mag u dagrijverlichting gebruiken.
Voor beide verlichtingstypes geldt dat u moet overschakelen naar feller licht als het donker wordt of de weersomstandigheden verslechteren.
Wanneer mogen uw mistlampen aan?
Er gelden specifieke regels voor het gebruik van mistlampen. Helaas houdt niet iedereen zich aan die regels. Omdat hevige mist niet heel vaak voorkomt, worden de regels makkelijk vergeten.
Mistlicht aan de voorkant
Sommige nieuwere auto’s hebben niet altijd mistlampen aan de voorkant. Dit komt omdat de kwaliteit van dimverlichting de laatste jaren veel beter is geworden en in dit geval ook tijdens mist gebruikt mag worden. Heeft u wel mistlampen aan de voorkant? Dan mag u deze aanzetten bij mist en als sneeuwval of regen uw zicht ernstig belemmert. En, als uw zicht minder dan 200 meter is.
Geen ster in afstanden inschatten? Let op de hectometerpaaltjes, deze staan op de snelweg en op N-wegen om de 100 meter.
Mistachterlicht
Bij zware regenval mag u het mistachterlicht niet gebruiken, omdat dit andere weggebruikers juist tot last kan zijn. Het mistachterlicht is alleen toegestaan bij mist of sneeuwval waarbij het zicht minder is dan 50 meter.
Automatische verlichting
Let op! Afhankelijk van de auto waar u in rijdt, kan de betekenis van automatische verlichting verschillen.
Zo kan het zijn dat de automatische verlichting reageert op uw sleutel. De lampen gaan aan als u de sleutel in het contact steekt en omdraait. De lampen gaan weer uit als u uitstapt en de auto op slot zet. Bij andere auto’s kan het betekenen dat de auto zelf het (juiste) licht inschakelt wanneer het donker wordt. En dan zijn er ook nog auto’s waarbij de verlichting meebeweegt in de bocht, automatische bochtverlichting. Belangrijk dus om altijd alert te blijven en handmatig over te schakelen op andere verlichting wanneer nodig.
En automatische verlichting of niet: u kunt uw mistlampen altijd beter handmatig aanzetten. De sensor herkent de mist namelijk niet altijd, of niet op tijd.
Zien en gezien worden
Door op het juiste moment de juiste verlichting te gebruiken, dragen we samen bij aan veiliger verkeer. Wilt u meer weten over goed zicht in het verkeer? Bekijk onze tips, zo gaat u voorbereid op weg. Hoe voorbereid u ook bent, een ongeluk zit in een klein hoekje. Dat geldt ook onderweg. Met een autoverzekering van National Academic bent u goed verzekerd tegen schade. Bereken uw premie in 1 minuut.