man en vrouw aan tafel

Woninginbraak: geef inbrekers geen kans

Gepubliceerd op 08-01-2024
1508 keer gelezen

Inbraak in uw woning, het zal u maar overkomen! In de meeste gevallen wordt er ingebroken door het hang- en sluitwerk van de woning te forceren. De belangrijkste onderdelen van hang- en sluitwerk zijn de sluitkommen, het veiligheidsbeslag en de profielcilinder.

 

woninginbraak

 

Tegenwoordig zijn veel woningen voorzien van sluitwerk met keurmerk SKG2. Maar dat is niet meer voldoende voor de nieuwe methodes die inbrekers tegenwoordig gebruiken.

 

Don’t try this at home!

Veel inbrekers hebben weinig moeite met het forceren van een SKG 2 profielcilinder als ze het juiste gereedschap hebben. Schrik niet, maar in minder dan 1 minuut is de klus vaak geklaard en staat de inbreker bij u binnen! Sommige inbrekers gebruiken simpelweg een schroef, schroevendraaier en klauwhamer om deze sloten te forceren. 

 

Keurmerk SKG3

U verkleint de kans op inbraak door veiligheidsbeslag te monteren met het SKG3 keurmerk. Hang- en sluitwerk met dit keurmerk is bestand tegen ‘kerntrekken’. Ook is een SKG3 profielcilinder beveiligd tegen het gebruik van een zogenoemde ‘klopsleutel’, het boren of ‘lockpicking’. Het is daarom beter om uw woning standaard te beveiligen met een profielcilinder én veiligheidsbeslag met het keurmerk SKG3.

SKG keurmerk

Welk keurmerk heeft mijn hang- en sluitwerk?

Hoe komt u erachter welk keurmerk uw hang- en sluitwerk heeft? Dat ziet u aan de buitenzijde: een onuitwisbaar icoontje met sterren. U hoeft hiervoor niets te demonteren of los te schroeven.

 

Bij het toekennen van (1, 2 of 3) sterren, wordt uitgegaan van de tijd die een inbreker nodig heeft om het product (slot, beslag, cilinder, enzovoorts) te forceren. Producten met het SKG 3 keurmerk kunnen het binnendringen van inbrekers met minstens 5 minuten vertragen. Dit lijkt misschien kort, maar voor inbrekers duurt 1 minuut vaak al een eeuwigheid. Hun doel is om een woning zo snel mogelijk binnen te dringen. Het risico om betrapt te worden is het grootst bij het openbreken van deuren en ramen.

 

Ons advies

Controleer of uw hang- en sluitwerk nog voldoet aan de huidige eisen. En als u dan toch bezig bent, bekijk dan gelijk of uw inboedel- en woonhuisverzekering nog aansluiten bij uw situatie. Wilt u bij dat laatste geholpen worden? Bel ons dan via: 078 632 75 09. We helpen u graag. 

Contact

Chat E-mail Vragen