man en vrouw aan tafel

Woninginbraak: geef inbrekers geen kans

Gepubliceerd op 11-11-2022
1436 keer gelezen

Inbraak in uw woning, het zal u maar overkomen! In de meeste gevallen wordt er ingebroken door het hang- en sluitwerk van de woning te forceren. De belangrijkste onderdelen van hang- en sluitwerk zijn de sluitkommen, het veiligheidsbeslag en de profielcilinder.

 

woninginbraak

 

Tegenwoordig zijn veel woningen voorzien van sluitwerk met keurmerk SKG2. En dat is niet meer voldoende voor de nieuwe methodes die inbrekers gebruiken.

 

Don’t try this at home!

Het is heel eenvoudig om een SKG2 profielcilinder te forceren. Dit kan met een zogenoemde ‘kerntrekker’, die gewoon via het internet te bestellen is. U vindt talloze filmpjes op Youtube hierover. Schrik niet, maar in minder dan 1 minuut is de klus vaak geklaard en staat de inbreker bij u binnen! Minder bedeelde inbrekers gebruiken een schroef, schroevendraaier en klauwhamer om deze sloten te forceren. Iets minder luxe, maar zeker zo effectief!

 

Keurmerk SKG3

U voorkomt dit door veiligheidsbeslag te monteren met het SKG3 keurmerk. Hang- en sluitwerk met dit keurmerk is bestand tegen ‘kerntrekken’. Maar dan is het probleem nog niet volledig opgelost. Een SKG2 profielcilinder is namelijk niet beveiligd tegen het gebruik van een zogenoemde ‘klopsleutel’, het boren of ‘lockpicking’. Ook hiervan zijn talloze voorbeelden te vinden op Youtube. Profielcilinders met SKG3 keurmerk zijn hiertegen wel beveiligd. Het is daarom beter om uw woning standaard te beveiligen met een profielcilinder én veiligheidsbeslag met het keurmerk SKG3.

SKG keurmerk

Welk keurmerk heb ik aan mijn woning?

Hoe komt u erachter welk keurmerk uw hang- en sluitwerk heeft? Dat ziet u aan de buitenzijde: een onuitwisbaar icoontje met sterren. U hoeft hiervoor niets te demonteren of los te schroeven.

 

Bij het toekennen van (1, 2 of 3) sterren, wordt uitgegaan van de tijd die een inbreker nodig heeft om het product (slot, beslag, cilinder, enz.) te forceren. Producten met het SKG 3 keurmerk kunnen het binnendringen van inbrekers met minstens 5 minuten vertragen. Dit lijkt misschien kort, maar voor een inbreker is 1 minuut vaak al een eeuwigheid. Hij of zij wil een woning zo snel mogelijk binnendringen. Het risico om betrapt te worden is het grootst bij het openbreken van deuren en ramen.

 

Ons advies

Kijk of uw hang- en sluitwerk nog voldoet aan de huidige eisen. En als u dan toch bezig bent, check dan gelijk of uw inboedel- en woonhuisverzekering nog aansluiten bij uw situatie. Wilt u bij dat laatste geholpen worden? Bel ons dan via: 078 632 75 09.

Contact

Chat E-mail Vragen