Woonhuisverzekering

Woninginbraak

Gepubliceerd op 17-12-2021
1189 keer gelezen

Woninginbraak, voor de meesten gelukkig een ‘ver van hun bed show’. Tot er opeens een politiebusje in uw straat staat. Vaak komen inbrekers de woning binnen door het hang- en sluitwerk te forceren. Hoe dat kan? Veel woningen zijn niet voorzien van het juiste veiligheidsbeslag.


Feiten over woninginbraak

Er wordt regelmatig onderzoek gedaan naar woninginbraak. Een paar feiten uit de veiligheidsmonitor van het CBS:

  • In Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant wordt gemiddeld het meest ingebroken. In Noordoostelijke provincies ligt het aantal inbraken juist lager dan gemiddeld.
  • In woningen met een hoge WOZ-waarde wordt relatief vaak ingebroken. Een op de vijf bewoners van een huis dat meer dan 500 duizend euro waard is, werd in de afgelopen 5 jaar slachtoffer van inbraak.
  • Er is een grote daling in de woninginbraken. Dit hangt samen met het feit dat Nederlanders vaker thuis zijn. In april 2021 zien we de laagste woninginbraken (1324 duizend) ten opzichte van het hoogste sinds december 2016 (6501 duizend).
  • Woont u in een vrijstaande woning, hoekwoning of benedenwoning? Dan is de kans op inbraak het grootst.

 

Binnen zonder kloppen?

Met het juiste gereedschap is het helemaal niet zo moeilijk om een SKG 2 profielcilinder te forceren. Bijvoorbeeld met een zogenoemde ‘kerntrekker’, die gewoon via het internet te bestellen is. Schrik niet, maar het duurt op deze manier minder dan 1 minuut om bij u binnen te komen! Minder moderne inbrekers gebruiken een schroef, schroevendraaier en klauwhamer om sloten te forceren.


Keurmerk SKG 3

Door veiligheidsbeslag te monteren met het SKG 3 keurmerk kunt u dit voorkomen. Hang- en sluitwerk met dit keurmerk is bestand tegen ‘kerntrekken’. Maar daarmee helpen we het probleem nog niet helemaal uit de wereld...


Extra beveiliging

Een SKG 2 profielcilinder is namelijk ook niet beveiligd tegen het gebruik van een zogenoemde ‘klopsleutel’, het boren of ‘lockpicking’. Profielcilinders met SKG 3 keurmerk zijn hiertegen wel beveiligd. Het is aan te bevelen om uw woning standaard te beveiligen met profielcilinders én veiligheidsbeslag met het keurmerk SKG 3.


Inbraken in uw buurt

Regelmatig worden er nieuwe cijfers bekendgemaakt over het aantal woninginbraken in Nederland. Nog interessanter is om te weten hoe vaak er bij u in de buurt is ingebroken. Dat kan via de tool Misdaad in Kaart van de politie. Voer uw postcode in en de straal waarin u het aantal inbraken of pogingen tot inbraak wilt zien. U ziet dan precies waar en hoe vaak er bij u in de buurt is ingebroken.


Van welk keurmerk is mijn hang- en sluitwerk voorzien?

Hoe weet u welk keurmerk uw hang- en sluitwerk heeft? Dat ziet u op de buitenzijde: een onuitwisbaar icoontje met sterren. Om dit te zien hoeft u niets te demonteren of los te schroeven.


Het uitgangspunt bij de toekenning van 1, 2 of 3 sterren, is de tijd die een inbreker nodig heeft om het product (slot, beslag, cilinder, enzovoorts) te forceren. Heeft u sloten met het SKG 3 keurmerk? Dit kan het binnendringen van inbrekers met minstens 5 minuten vertragen. Dit lijkt kort, maar voor een inbreker is 1 minuut vaak al een eeuwigheid. Zijn of haar doel is om zo snel mogelijk ongezien uw woning binnen te komen. Het risico om betrapt te worden is het grootst bij het openbreken van deuren en ramen.


Ons advies

Kijk of uw hang- en sluitwerk nog voldoet aan de huidige eisen. Zo niet, dan vindt u altijd wel een leverancier van goed hang- en sluitwerk bij u in de buurt. Het is misschien even een klusje, maar bedenk hierbij wat het u waard is om uw eigendommen en uw privacy te beschermen. Daarnaast hebben wij een klein cadeautje voor alle verzekerden van National Academic, lees hieronder meer.


Een Echtveilig alarmsysteem met 210 euro korting

Korting op een Echtveilig alarmsysteem voor alle verzekerden van National Academic. Met het Echtveilig alarmsysteem vermindert u de kans op inbraak met 95%. Met een app bedient u het alarmsysteem op afstand. En houd u uw woning goed in de gaten. Super handig dus! Bekijk via deze link meer informatie over het alarmsysteem en de kortingsactie.

 

Uw huis goed verzekerd?

Inbraak kunt u natuurlijk nooit helemaal voorkomen. Om uw huis en spullen goed te verzekeren kunt u een extra voordelige woonhuis- of inboedelverzekering afsluiten bij National Academic.

Bereken uw premie voor een woonhuisverzekering of inboedelverzekering in 1 minuut.

Contact

Chat E-mail Vragen