Klantvoordelen

Waterpokken: besmettelijk en vervelend!

Gepubliceerd op 27-06-2014
1828 keer gelezen

Uw kind is de laatste dagen al niet zo lekker. En dan opeens ziet u rode vlekjes. O nee, waterpokken! Wees gerust: bijna iedereen krijgt de kinderziekte. Maar in welke mate zijn waterpokken besmettelijk? En welke waterpokken symptomen zijn er nog meer? Wij leggen u het een en ander uit. 

 

Wat zijn waterpokken?

Waterpokken is een kinderziekte, die wordt veroorzaakt door het varicella-zostervirus. Andere benamingen ervoor zijn wijnpokken en windpokken. Bijna iedereen (95%) krijgt waterpokken voor de 12e verjaardag. En dat is maar beter ook! Want als u het op latere leeftijd krijgt, dan heeft u er meer last van (het afweersysteem is minder sterk). De meesten krijgen maar 1 keer waterpokken. Maar er zijn uitzonderingen. Wanneer het lichaam voor de eerste keer waterpokken krijgt en te weinig antistoffen aanmaakt, dan kan het later opnieuw geïnfecteerd raken. Wel komt het dan in mildere mate terug (in vorm van gordelroos bijvoorbeeld).

 

waterpokken besmettelijk

 

Waterpokken symptomen

Wanneer u aan waterpokken denkt, dan denkt u al gauw aan rode vlekjes op de huid. Maar wat zijn nog meer echte ‘waterpokken symptomen’?

  • Verkoudheid, rode ogen en niesbuien.
  • Rode vlekken, die in blaasjes veranderen en vervolgens in korstjes.
  • Enorme jeuk en huidirritatie.
  • Koorts en verminderde eetlust.

 

Zijn waterpokken besmettelijk, of valt het mee?

Nou en of dat waterpokken besmettelijk zijn! Het virus wordt verspreid via de lucht (door hoesten of praten). Maar het kan zelfs via kleding, beddengoed en handdoeken worden overgedragen op een ander. Houd hiermee rekening. Vaak wordt aanbevolen om uw kind thuis te houden. Dan lopen anderen, waaronder klasgenootjes geen risico. Maar soms kunt u het niet voorkomen. Uw kind is namelijk al besmettelijk voor anderen, voordat de waterpokken symptomen optreden (tijdens de incubatietijd).

 

Incubatietijd waterpokken

De incubatietijd van waterpokken bedraagt 14 tot 21 dagen. Pas daarna treden de waterpokken symptomen op. Wanneer kan de virus verspreid worden? Vijf dagen voordat de rode vlekjes verschijnen en vijf dagen erna.

 

Waterpokken havermout

Heeft uw kind waterpokken? Havermout helpt! Tip: maak dagelijks een bad met havermout. Dit zorgt ervoor dat de jeuk afneemt en de blaasjes sneller indrogen. Volg de volgende stappen:

 

  1. Pak een washandje, vul deze met havermout en bind een touwtje eromheen.
  2. Vul een bad met lauwwarm water en stop het washandje erin (het water wordt wit).
  3. Was uw kind met het washandje.

 

Belangrijk: zorg ervoor dat uw kind zichzelf niet krabt. Hoe erg het ook jeukt. Anders kunnen er infecties en littekens ontstaan. Gelukkig is uw kind binnen 1 tot 2 weken weer van die vervelende waterpokken af. Beterschap!

Contact

Chat E-mail Vragen