Zorgverzekering

Wat te doen bij wespensteek?

Gepubliceerd op 01-09-2020
3360 keer gelezen

Bent u buiten lekker aan het eten en drinken, komt een wesp de rust verstoren. U slaat wat om u heen en.. au! Gestoken. Wat nu? Lees hieronder wat te doen bij een wespensteek.

Symptomen wespensteek

Een wespensteek kan flink pijn doen. Op het moment van de beet krijgt u meteen een hevig branderig gevoel. De plek waar u gestoken bent wordt rood en het gebied eromheen zwelt vaak op. Het is belangrijk om gelijk in actie te komen, om die vervelende wespensteek symptomen te verminderen.

 

Wat te doen bij een wespensteek?

  • Zuig indien mogelijk het gif uit de beet. Doe dit niet met uw mond (dit kan een allergische reactie veroorzaken), maar met een vacuümpompje. Let wel: het uitzuigen moet binnen 2 minuten gebeuren, anders is het gif al in de bloedsomloop terecht gekomen.
  • Haal meteen ijs(kompres) of een koud flesje tevoorschijn en koel de plek van de wespensteek (het liefst een paar uur). Dit vermindert de zwelling, pijn en jeuk.
  • Smeer Azaron op de plek van de beet om de jeuk te verminderen.
  • Probeer niet te krabben aan de wespensteek. Dit verergert vaak de klachten.
  • In de keel, neus of mond gestoken of bent u allergisch voor wespen? Ga meteen naar de huisarts. Bezoek ook de huisarts wanneer de zwelling erg toeneemt.

 

Wesp op een groene ondergrond

 

Wespensteek allergie

Sommige mensen hebben een wespenallergie. Nog nooit gestoken door een wesp? Dan heeft u misschien deze allergie zonder het te weten. Het is bekend dat mensen met hooikoorts en astma eerder overgevoelig zijn voor wespen. Als u allergisch bent, kan dit veel risico’s met zich meebrengen. Na een wespensteek ontstaan dan vaak flinke zwellingen en galbulten. U kunt zelfs in shocktoestand raken (misselijk, duizelig, koorts). Wordt u gestoken ter hoogte van de luchtwegen? Dan kan u moeite krijgen met ademen en in het ergste geval zelfs stikken.

 

Wat te doen bij een allergische reactie op een wespensteek?

Raadpleeg direct de dokter om uw wespensteek te behandelen. Daar krijgt u waarschijnlijk adrenaline geïnjecteerd. Weet u al dat u allergisch voor wespen bent? Dan kunt u altijd een EpiPen bij u dragen (die kan de dokter voorschrijven). Met een EpiPen dient u uzelf adrenaline toe bij een wespensteek (vermindert allergische reactie). Lees altijd goed de bijsluiter. Achterhalen of u allergisch bent? Laat een bloedtest doen.

 

Hoelang heeft u last van een wespensteek?

Gemiddeld een paar uur.

 

3 x wespensteek voorkomen

  • Nooit slaan naar wespen: ze steken uit verdediging.
  • Wespen komen af op zoete geuren. Wees zuinig met het gebruik van parfum in de zomertijd.
  • Buiten aan het eten of drinken? Controleer uw eten en drankje en dek alles zoveel mogelijk af.

 

Wat te doen om wespen te bestrijden?

Dat komt u snel te weten via de smartphone app Wespen verjagen. In deze app vindt u handige tips hoe u wespen uit uw kelder, tuin en van het terras kan jagen. Handig!

 

Een laatste tip...

Wist u ook dat National Academic voordelige verzekeringen aanbiedt? Bekijk onze verzekeringen.

Contact

Chat E-mail Vragen