autoverzekering

Wanneer winterbanden? En waarom?

Gepubliceerd op 09-12-2022
1464 keer gelezen

Gaat u wel eens in korte broek de vrieskou in? Of met zomerschoenen op besneeuwde straten lopen? Iets wat voor de zomer gemaakt is, is meestal niet zo goed te gebruiken in de winter. Hetzelfde geldt voor zomerbanden. Die hebben een hekel aan gure, winterse weersomstandigheden. Het is belangrijk om uw zomerbanden tijdig om te ruilen voor winterbanden. Maar waarom eigenlijk en wanneer heeft u winterbanden nodig?

Belang van winterbanden

 

Winterbanden zorgen voor een minder lange remweg

Op een ijskoude ochtend rijdt u met zomerbanden op de snelweg. Vanuit het niets doemt er opeens een file op en u moet hard remmen. In deze situatie is het van uiterst belang dat uw remweg niet te lang is. Anders betekent dit vaak niet alleen autoschade, maar ook een grote kans op lichamelijk letsel. Wanneer u met winterbanden rijdt, dan staat u sneller stil. De remweg wordt veel korter. Rijdt u met 50 km/h op een besneeuwd wegdek? Dan is de remweg zelfs bijna 30 meter korter. Elke meter kan het verschil maken. Winterbanden zijn essentieel voor uw eigen veiligheid, maar ook voor die van uw medeweggebruikers.

 

Winterbanden zorgen voor meer grip op de weg

Bent u ook wel eens bang dat uw auto doorglijdt op een bevroren wegdek? Recht tegen die lantaarnpaal op de hoek van de straat of tegen de auto van de buren. Winterbanden verschillen zichtbaar van zomerbanden. Ze hebben diepere inkepingen in het bandprofiel, ook wel lamellen genoemd. Deze lamellen zorgen bij het optrekken en remmen voor meer grip op de weg. Daardoor is uw auto beter bestand tegen een bevroren wegdek, ijzel en sneeuw. Heel logisch eigenlijk. Vergelijk het maar met schoenzolen. Heeft u schoenen aan met een goed zoolprofiel? Dan heeft u meer grip en glijdt u minder snel uit, dan wanneer u schoenen met gladde schoenzolen draagt.

 

Vuistregel voor ‘Wanneer winterbanden te monteren?’

Nu u weet dat winterbanden belangrijk zijn, is het tijd voor antwoord op de vraag: Wanneer winterbanden te monteren?

 

Veel mensen denken dat ze pas naar de garage voor winterbanden moeten als het ijzelt en sneeuwt. Of wanneer ze op wintersport gaan naar Duitsland of Oostenrijk. Maar dat is niet het geval. De vuistregel voor het antwoord op de vraag: ‘Wanneer winterbanden te monteren?’ is: ‘Als de temperatuur zakt onder de 7 graden Celsius. Dan zijn winterbanden beter en veiliger om mee te rijden dan zomerbanden.’ Bij deze lagere temperatuur wordt namelijk het rubber van de zomerbanden hard. Hierdoor hebben de banden minder grip op de weg.

 

Zijn winterbanden verplicht in Duitsland?

In sommige landen zijn winterbanden verplicht. In Duitsland bijvoorbeeld. Daar moet u bij winterse omstandigheden (ijzel, sneeuw en lage temperaturen) winterbanden onder uw auto hebben. Voorwaarde winterbanden: alleen winterbanden met het logo M+S (Modder en sneeuw) of het ijskristal-symbool en een profieldiepte van 4 mm voldoen. Ook in Oostenrijk, Noorwegen en Luxemburg worden ze verplicht gesteld. Heeft u geen winterbanden? Dan kunt u een flinke bekeuring krijgen. Krijgt u een auto-ongeluk en heeft u geen winterbanden? Dan kunt u aansprakelijk gesteld worden voor de schade. Uw auto was immers niet winterklaar. In Frankrijk, Italië en Zwitserland geldt de verplichting op bepaalde wegen. Dit wordt met een speciaal bord aangegeven. Gaat u met de auto op wintersport? Dan heeft u naast winterbanden wellicht ook sneeuwkettingen nodig.

 

Ga goed voorbereid de weg op

In de wintermaanden is het een stuk gevaarlijker op de weg. Mede door ijzel, sneeuw en stormachtige weersomstandigheden. Ga daarom goed voorbereid de weg op.

  • Verwissel uw zomerbanden voor winterbanden wanneer de temperatuur lager is dan 7 graden.
  • Ook erg belangrijk: sluit een goede pechhulpverzekering af. Zeker als u met de auto op wintersport gaat. National Academic biedt een pechhulpverzekering voor hoger opgeleiden met een lage premie. Heeft u autopech? Dan wordt u snel geholpen. Benieuwd naar onze premie?  Bereken in 1 minuut

Contact

Chat E-mail Vragen