Rechtsbijstandverzekering

Wanneer heb ik rechtsbijstand nodig? 5 situaties!

Gepubliceerd op 05-01-2023
2101 keer gelezen

Veel mensen vinden het lastig in te schatten of ze een rechtsbijstand­verzekering nodig hebben. Toch zien wij dat iedereen te maken kan krijgen met een juridisch conflict. Vaak totaal onverwacht. In deze 5 situaties wilt u er liever niet alleen voor staan…

 

Situatie 1. Miskoop bij een (web)winkel

U heeft een nieuwe bank gekocht waarover u niet tevreden bent. U neemt netjes binnen 14 dagen contact op met de verkoper en laat weten het product te willen retourneren. Uiteraard wilt u wel uw geld en de retourkosten terug. Door een fout in de verzending buiten uw schuld om, komt het pakket veel te laat aan. De verkoper weigert daarom om u te betalen waar u recht op heeft.
 

Wist u dat er voor online aankopen altijd een bedenktijd geldt van 14 dagen? Als u de verkoper binnen 14 dagen heeft laten weten het product te willen terugsturen, dan heeft u recht op uw geld terug. Ook als het pakket later aankomt. Komt u er niet uit, dan kan u rekenen op juridisch advies via uw rechtsbijstandverzekering.

 

rechtsbijstand-5-situaties

 

Situatie 2. Ontslagen op uw werk

U heeft een gesprek op uw werk waarin u wordt verteld dat er na volgende maand geen ruimte meer voor u is. U bent het absoluut niet eens met de reden van ontslag! Ook bent u benieuwd of u recht heeft op een ontslagvergoeding. U besluit dan ook niet direct te tekenen voor ontslag, maar neemt contact op met een jurist.

 

Een ontslag kan om meerdere redenen aangeboden worden. Bijvoorbeeld als u nog een tijdelijk contract heeft. Maar ook met een vast contract kan uw werkgever u ontslaan. Zo kan uw werkgever u op staande voet ontslaan, of kan het bedrijf waar u werkt failliet gaan. Ontzettend vervelend natuurlijk! Afhankelijk van uw situatie, kan een juridisch specialist u helpen om een passende vergoeding te krijgen.

 

Situatie 3. Vlucht vertraagd

Vol enthousiasme stapt u de vertrekhal van Schiphol binnen. Totdat u de informatieborden op de luchthaven ziet. Vertraging! De vlucht vertrekt ruim 16 uur later dan gepland. En alle vervangende vluchten zitten vol. Bij thuiskomst neemt u contact op met een tussenbureau dat voor u een vergoeding regelt. Toch blijft de vergoeding van ruim 600 euro uit. Wanneer u contact opneemt met de luchtvaartmaatschappij blijkt dat ze uw vergoeding allang aan het tussenbureau hebben betaald! Wat nu?

 

In de meeste gevallen heeft u recht op een vergoeding bij langere vertragingen. Dit vraagt alleen om nogal wat administratie. Er zijn veel bedrijven die dit maar al te graag voor u regelen. Maar soms ook met minder resultaat! Let dus goed op met wie u in zee gaat. Ontstaat er een conflict? Neem contact op met uw rechtsbijstandverzekering. U krijgt passend advies en hulp bij het terugvorderen van uw vergoeding.

 

Situatie 4. Moeilijke echtscheiding

Een echtscheiding is erg emotioneel. En dan moet u ook nog veel praktische zaken regelen. U doet samen met uw (ex)partner uw best om hierover goede afspraken te maken. Maar u merkt al snel dat u niet op een lijn zit. De kans op een conflict wordt groter. Dit wilt u te allen tijden voorkomen! Om ervoor te zorgen dat de situatie niet escaleert, besluit u professionele hulp in te schakelen via uw rechtsbijstandverzekering.

 

Natuurlijk wilt u deze toch al moeilijke periode zo goed mogelijk afsluiten. Een rechtsbijstandverzekering kan u helpen, bijvoorbeeld door u een mediator aan te bieden. Een mediator is onpartijdig en bemiddelt tussen twee partijen.

 

Situatie 5. Conflict met de buren

Uw buurman besluit een nieuw, groter tuinhuis te plaatsen. Helaas staat dit tuinhuis deels over de erfgrens. Natuurlijk gaat u hierover eerst het gesprek aan met de buren. Toch weet u het probleem hiermee helaas niet op te lossen. De discussie loopt zelfs verder uit de hand… Tijd om hulp in te schakelen!

 

1 op de 5 Nederlanders heeft wel eens ruzie gehad met de buren. De meest voorkomende problemen? Geluidsoverlast, ruzie over een boom, struik of schutting die over de erfgrens staat of schade aan uw huis door een verbouwing van de buren. Via uw rechtsbijstandverzekering kunt u een mediator of juridische hulp inschakelen.

 

Verzeker uzelf van rechtsbijstand

Juridische hulp is duur. Een rechtsbijstandverzekering kunt u niet meer afsluiten als het conflict al is ontstaan. Juist daarom is het een fijn idee dat u altijd kunt bellen voor advies bij lastige situaties. Zo staat er altijd iemand voor u klaar die weet wat uw rechten en plichten zijn en die u juridische hulp kan bieden wanneer het nodig is. Kom dus niet voor verrassingen te staan en ga voor een rechtsbijstandverzekering.
 

Bereken uw premie
 

Contact

Chat E-mail Vragen