Voorruit van een auto met ruitschade

Voorkomen en herstellen van autoruitschade

Gepubliceerd op 14-08-2023
2248 keer gelezen

Schade aan uw autoruit wilt u natuurlijk liever voorkomen. Wij geven u tips over hoe u autoruitschade kunt voorkomen. Heeft u toch een klein sterretje of grote barst in uw autoruit? Lees wanneer autoruitschade is verzekerd, waar u dit kunt laten herstellen en hoe u de schade aan ons kunt doorgeven. 
 

Wat houdt autoruitschade in?

Met autoruitschade hebben het over elke vorm van schade aan de ruit(en) van een auto. Dit kan een sterretje zijn, maar ook een scheur of barst. Een sterretje is vaak vrij gemakkelijk te repareren. Wacht dus niet te lang om een afspraak te maken bij een schadehersteller. Bij een barst moet de hele autoruit vervangen worden. Meld uw autoruitschade gemakkelijk via Mijn NA
 

Voorkom autoruitschade met deze 4 tips

Schade aan uw voorruit kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Zo kan het bijvoorbeeld uw zicht op de weg beperken. Met onze tips kunt u de kans op ruitschade verkleinen:

 • Ruitenwissers kunnen uw autoruiten beschadigen als er harde vuilresten aan zitten. Denk aan kleine takken of zand. Maak uw ruitenwissers daarom regelmatig schoon en vervang deze als ze versleten zijn. 
 • Giet nooit warm water over uw bevroren autoruit. Als u al een sterretje in uw ruit heeft, kan een plotselinge verandering in temperatuur ervoor zorgen dat het sterretje scheurt. Zet dus ook de verwarming niet direct op de warmste stand.
 • Houd voldoende afstand van andere weggebruikers. Vuilresten op de weg kunnen opspatten wanneer het voertuig voor u hier overheen rijdt. Let vooral op bij vrachtwagens, bouwvoertuigen of voertuigen met een volgeladen aanhanger. Zij kunnen lading verliezen welke vervolgens op uw voorruit terecht komt. 
 • Probeer onverharde wegen te vermijden. Vooral na storm of een flinke bui. Er liggen vaak kleine steentjes op dit soort wegen welke gemakkelijk voor steenslag zorgen.

 

Dekking en schadevrije jaren autoruitschade 

Met een Beperkt Casco of Allrisk autoverzekering bent u in de meeste gevallen verzekerd tegen barsten, breuken en sterretjes op uw autoruit. Er geldt wel een beperkte dekking voor schade aan een dakraam. Dit wordt gezien als reguliere autoschade. Heeft u een Allriskdekking? U valt dan terug in schadevrije jaren, maar de schade aan uw dakraam is wel gedekt. 
 

In de meeste gevallen heeft autoruitschade geen invloed op uw schadevrije jaren. Is de autoruitschade ontstaan in combinatie met andere schade, bijvoorbeeld vandalisme of een aanrijding? Dan heeft dit wél gevolgen voor uw schadevrije jaren wanneer u schade bij ons claimt.
 

Auto met ruitschade aan de achterruit


Eigen risico en kosten autoruitschade

U betaalt geen eigen risico voor autoruitschade als:

 1. er een reparatie kan worden gedaan en
 2. u deze laat herstellen door een bij National Academic aangesloten ruitschadehersteller.


Als u een sterretje laat repareren bij een aangesloten schadehersteller, heeft u geen eigen risico. Als uw hele autoruit vervangen moet worden, betaalt u wel een eigen risico. Wilt u zelf bepalen welk bedrijf uw autoruitschade repareert? Dan geldt altijd een (hoger) eigen risico. Ook kan het zijn dat de factuur van een ander, zelfgekozen herstelbedrijf niet volledig wordt vergoed. Voor bestuurders die jonger zijn dan 24 jaar geldt standaard een extra eigen risico van 250 euro.
 

 Aangesloten schadeherstellerZelf gekozen schadehersteller
Eigen risico: reparatie autoruit (sterretje)Geen250 euro
Eigen risico: vervanging autoruit (barst)75 euro500 euro
Kosten vergoeding schadehersteller100%Maximaal 115% van tarief aangesloten schadehersteller

 

Stappenplan autoruitschade

 1.  Probeer autoruitschade te voorkomen met onze tips
 2.  Vul bij ruitschade die is veroorzaakt door een ander samen het Europees schadeformulier in.
 3.  Meld schade door een andere gedekte oorzaak online via Mijn NA.
 4.  Laat de schade repareren bij een (aangesloten) schadehersteller. Wij verwijzen u door naar een bedrijf bij u in de buurt.
 5.  De schadehersteller gaat aan de slag met de reparatie of vervanging van uw autoruit.
 6.  Regel vervangend vervoer als u dit nodig heeft. Voor ruitschade krijgt u geen leenauto.

 

Beschadigde autoruit door storm

Als er een grote tak van een boom valt en op uw auto terecht komt, kan dat voor ruitschade zorgen. Gelukkig bent u met een WA Beperkt Casco of Allrisk autoverzekering ook verzekerd tegen autoruitschade door storm. Meer informatie over ruitschade leest u in onze voorwaarden.

Op deze pagina vindt u de belangrijkste informatie over onze autoverzekering. Meer weten? Bekijk de uitgebreide voorwaarden.

Contact

Chat E-mail Vragen