Voorkom schoorsteenbrand

Voorkom schoorsteenbrand: zo hoeft u niet op de blaren te zitten!

Gepubliceerd op 28-10-2021
1195 keer gelezen

De zomer is voorbij. De koude wintermaanden komen eraan. Heerlijk om dan even een haardvuur aan te steken. Maar wacht even, heeft u deze wel goed onderhouden? Wat als er brand ontstaat? Dit wilt u natuurlijk niet meemaken! Bent u goed op de hoogte over wat u moet doen bij schoorsteenbrand? Lees het hieronder!

 

Herken op tijd schoorsteenbrand

Bij schoorsteenbrand hoort u een rommelend en loeiend geluid. Dit is vergelijkbaar met een flinke storm. Er ontstaat ook veel rook. Herken deze signalen en ga door met het volgende stappenplan.

 

Wat u moet doen bij schoorsteenbrand

  • Doof het vuur met zout of droog zand. Dit verstikt namelijk het vuur.
  • Sluit de luchttoevoer. De zuurstof maakt de brand erger
  • Sluit de schoorsteenklep.
  • Bel de brandweer via 112.
  • Open deuren en ramen. Hiermee voorkomt u koolmonoxidevergiftiging.
  • Ga vervolgens naar buiten en wacht op de brandweer.

 

Wat u juist NIET moet doen bij een schoorsteenbrand

GEEN water gebruiken! Wanneer u een schoorsteenbrand blust met water, ontstaat er een grote hoeveelheid stoom. De schoorsteen kan de stoom niet snel genoeg afvoeren. Het rookkanaal kan hierdoor scheuren en soms ontstaat er zelfs een explosie.

 

Voorkom schoorsteenbrand

1x per jaar een schoorsteenveger

Zorg ervoor dat u minimaal één keer per jaar een erkend schoorsteenveger laat komen. Als u een intensieve gebruiker bent het liefst twee keer. Het is hierbij uw eigen verantwoordelijkheid om in de gaten te houden wanneer dit nodig is. Tip: stel een reminder in via uw agenda. Of maak gebruik van een abonnement!

 

Schoon droog hout

Gebruik schoon en droog hout. Nat hout veroorzaakt bij het verbranden creosoot in de schoorsteen. Dit is een olieachtige zwarte aanslag aan de binnenkant van schoorsteen. Niet erg gezond dus! En meer kans op brand.

 

Rieten dak?

Heeft u een rieten dak? Zorg voor een vonkenvanger op uw schoorsteen. Dit is een kooi die na de uitmonding van de schoorsteen wordt geplaatst.

 

Ben ik goed verzekerd met een schoorsteenbrand?

Met een woonhuisverzekering bij National Academic bent u goed verzekerd tegen schoorsteenbrand, mits u uw schoorsteen goed onderhoudt. Neem telefonisch contact op via: 078 632 75 09.

Contact

Chat E-mail Vragen