keyless entry auto openmaken

Voorkom autodiefstal door keyless entry

Gepubliceerd op 07-07-2023
2335 keer gelezen

Het aantal autodiefstallen stijgt weer na de coronaperiode. In 2022 werden maar liefst 11% meer personenauto's gestolen dan in het jaar ervoor, zo blijkt uit gegevens van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit. Dieven worden steeds slimmer en hebben al lang geen breekijzers meer nodig om een auto te stelen. Heeft u een auto met een keyless entry-systeem? Dan is het ook voor een dief makkelijker om de auto van een afstand te openen, zonder sleutel. Voorkom dit met de tips in dit artikel.

 

Wat is keyless entry?

Met de optie keyless entry kan de auto worden geopend zonder een sleutel in het slot te steken of gebruik te maken van een afstandsbediening. De auto zendt dan een signaal uit om met de autosleutel te communiceren. Komt u dicht genoeg bij de auto en pakt u met de sleutel één van de portieren vast, gaat deze automatisch open. Dat is nog eens makkelijk!

 

keyless entry sleutel


Relay attack

Het nadeel is alleen dat dit systeem het dieven ook heel makkelijk maakt. Deze diefstalmethode wordt een 'relay attack' genoemd. Hoe gaat dit in zijn werk? Eén persoon vangt met speciale apparatuur het signaal van de autosleutel op en verlengt dit signaal. De tweede persoon staat bij de auto en opent de auto met behulp van het verlengde signaal. De dieven starten de auto en rijden er snel mee weg!

 

Hoe voorkomt u een relay attack?

Er zijn verschillende manieren om een relay attack te voorkomen. Hier zijn enkele tips:

  • Plaats de sleutel thuis op minimaal 6 meter afstand van de buitenmuren.
  • Bewaar de autosleutels in een afsluitbaar blikje met een loden laag aan de binnenkant. Dit zorgt ervoor dat het signaal niet kan worden opgepikt.
  • Schaf een speciaal hoesje aan voor de autosleutel.
  • Laat een gecertificeerd alarmsysteem installeren met een extra startonderbreker.


Voorkomen is beter dan genezen. Wilt u helemaal geen risico lopen? Laat het keyless signaal dan uitschakelen bij de autodealer. 

Contact

Chat E-mail Vragen