Voorbereid op de fiets naar school: 7 belangrijke tips
De zomervakantie zit er weer (bijna) op. Als de scholen beginnen, stappen veel kinderen weer op de fiets. Gaat uw kind voor het eerst naar school? Best spannend! Om u te helpen met de voorbereiding hebben we de belangrijkste tips én leuke fietsweetjes op een rij gezet.
7 tips om veilig naar school te fietsen
1. Check samen de route
Oefen de nieuwe route minimaal één keer samen. Bespreek de gevaarlijke punten en wijs onderweg de ingewikkelde situaties aan. Zo weet uw kind precies waar en wanneer hij of zij extra goed moet opletten.
2. Tiktokken en appen op de fiets? MONO!
Heeft uw kind een smartphone? Leg uit dat de reactietijd in het verkeer veel langer wordt als hij of zij tijdens het fietsen op een telefoon kijkt. En het is juist belangrijk om de aandacht erbij te houden. Daarnaast is het verboden om met een telefoon in de hand te fietsen... En die boete is niet misselijk: 140 euro (2023)! Muziek luisteren mag wel, maar het liefst maar met één oortje. Zo hoort uw kind het verkeer in de omgeving ook nog goed. Zeker met de opkomst van elektrische (en dus vaak stille) voertuigen is dat heel belangrijk.
3. Zorg voor goed zicht
Houdt uw kind zijn of haar boek of mobiel wel erg dicht voor het gezicht? Of knijpt uw kind met de ogen om iets beter te kunnen zien? Dit zijn allemaal signalen van slecht zicht. En voor u een teken dat een bezoekje aan de opticien of oogarts een goed idee is. Zo zorgt u ervoor dat uw kind in het verkeer én in de klas goed ziet.
4. Zware schooltas mee op de fiets
Zorg voor een goede tas. Zeker als uw kind naar de middelbare school gaat en zware boeken moet meesjouwen. Met de schooltas op de rug heeft uw kind het meeste balans. Zijn al die boeken toch te zwaar? Met een tassendrager zet u de schooltas stevig vast achterop de fiets. Dat fietst een stuk fijner én veiliger dan met de tas voorop in dat leuke, nieuwe fietskrat! Met een vol fietskrat wordt sturen namelijk zwaarder en het zicht op het wegdek soms minder.
5. Zorg voor een veilige fiets
Controleer of de fiets in orde en veilig is. Werken de remmen goed? Zijn de banden niet te zacht of lek en is het bandenprofiel niet versleten? Doet de verlichting het? Als het antwoord op (sommige van) deze vragen ‘nee’ is, dan is een bezoekje aan de fietsenmaker een goed idee. Zo weet u zeker dat alles in orde is! Tip: kies voor een voorlicht met een helderheid van minimaal 400 lumen. Dan kan uw kind de omgeving goed zien op donkere wegen.
6. Gevaar zit in een ‘klein’ hoekje
Onderweg naar school kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Vooral als uw kind naast een vrachtauto, bus of tractor fietst. Gevaar zit in een klein hoekje, en soms in de dode hoek. Leer uw kind het volgende aan:
- Blijf altijd rechts achter andere voertuigen.
- Houd altijd minimaal 3 meter afstand tot een groot voertuig.
- Links of rechts afslaan? Richting aangeven!
7. Elektrische step of e-bike
Moet uw kind lange afstanden afleggen naar school en overweegt u een elektrische fiets? Dan kan uw kind het best 12 jaar of ouder zijn. Vanaf deze leeftijd zijn kinderen zich vaak beter bewust van de risico’s in het verkeer. Ook de e-step wordt steeds populairder. Let wel op of deze is goedgekeurd, anders bent u niet verzekerd en dit kan een boete opleveren. Daarnaast geldt voor de e-step een minimumleeftijd van 16 jaar en wordt beschermende kleding geadviseerd. Ze moeten namelijk voldoen aan de regels voor bijzondere bromfietsen.
De 5 leukste fietsweetjes
Met deze fietsweetjes laat u uw kind waarschijnlijk vaak op de fiets naar school vertrekken! Want naast dat fietsen gezond is, heeft het nog veel meer voordelen. Wist u bijvoorbeeld dat:
- 20 minuten fietsen per dag zorgt voor een beter leervermogen, meer creativiteit en een betere concentratie?
- U met een kwartiertje fietsen al 100 calorieën kunt verbranden? Dit verschilt uiteraard wel per persoon.
- Tot 3 uur na het fietsen hersenen beter functioneren dan daarvoor?
- Buitenlucht en beweging zorgen voor een betere weerstand? Dit komt doordat de bloedcirculatie toeneemt en gifstoffen sneller worden afgevoerd.
- Elke dag minimaal 20 minuten fietsen, helpt om ‘s avonds sneller in slaap te vallen?
Hulp bij een ongeluk
Wordt uw kind op weg naar school onverwachts aangereden door een auto? Of door een andere weggebruiker? Dan is het eerste waar u aan denkt uiteraard de gezondheid van uw zoon of dochter. En terecht! Maar het is ook goed om te weten dat u bij National Academic gratis juridische hulp krijgt om eventuele letselschade én materiële schade te verhalen. Dit kan zelfs als uw kind verantwoordelijk was of als het ongeval al een tijdje terug heeft plaatsgevonden.
Via het online schadeformulier kunt u de letselschade eenvoudig doorgeven. Of bel naar 078 632 75 58. Wij brengen u in contact met een professioneel letselschadebureau waarmee we samenwerken.