Zorgverzekering

Vloeistoffen handbagage vliegtuig: dit zijn de regels!

Gepubliceerd op 28-01-2022
31736 keer gelezen


Gaat u binnenkort vliegen? Dan is het belangrijk om te weten welke regels voor handbagage er precies gelden. Weet u welke en hoeveel vloeistoffen in uw handbagage mogen? En wat de toegestane handbagage afmetingen zijn?

 

Vloeistoffen handbagage

Vloeistoffen en gels (bijvoorbeeld lenzenvloeistof, lipgloss, tandpasta en haargel) mogen mee in uw handbagage. Wel zijn er een aantal regels, opgesteld door de Rijksoverheid:

 

 • De maximale toegestane hoeveelheid is 100 milliliter per verpakking.
 • De verpakte vloeistoffen moeten in een hersluitbaar en doorzichtig plastic zakje. Het zakje mag maximaal 1 liter zijn.
 • Per persoon mag u 1 zakje van 1 liter meenemen.

 

Tip: haal bij de controle van uw handbagage deze zak uit uw koffer. Dit zorgt voor een snellere controle.

 

vloeistoffen handbagage vliegtuig

 

Uitzonderingen vloeistoffen handbagage

 

 • Vliegt u met een baby? Dan mag u meer dan 100 milliliter aan babyvoeding meenemen. Vraag voordat u gaat vliegen of u in het vliegtuig gekookt water kunt krijgen. Neem hiervoor contact op met uw vliegtuigmaatschappij.
 • Neemt u medicijnen mee? Dan moet u op verzoek een doktersrecept kunnen laten zien of aantonen dat de medicijnen op uw naam staan. Zorg daarnaast voor een Engelse versie van het doktersrecept voor de douanecontrole in het buitenland. Anders kan het zijn dat u de medicijnen achter moet laten.
 • Heeft u in de tax free zone parfum gekocht of iets anders met vloeistof? Deze producten worden verpakt in een speciaal verzegelde tas. Haal de zegel er pas af als u op uw eindbestemming bent. De zegel zelf is een dag geldig.

 

Afmetingen handbagage vliegtuig

Hoe groot mag handbagage zijn? Dat verschilt per vliegtuigmaatschappij. Hieronder vindt u de grootste vliegtuigmaatschappijen en hun regels over de afmetingen en het gewicht voor handbagage (2022). De regels gelden per persoon en als u economy class reist. Controleer altijd voor vertrek of de regels zijn gewijzigd.

 

 • KLM: 55 x 35 x 25 cm. Gewicht: 12 kg. U mag nog 1 tasje meenemen (bijvoorbeeld een laptop of handtas).
 • TUI fly: 55 x 40 x 25 cm. Gewicht: onbeperkt. Geen extra tas.
 • Transavia: 55 x 40 x 25 cm. Gewicht: 10 kg. Geen extra tas.
 • Corendon: 55 x 35 x 25. Gewicht: 7 kg. Geen extra tas.
 • easyJet: 56 x 45 x 25 cm. Gewicht: onbeperkt. Extra tas alleen bij Easy Jet.
 • Emirates: 55 x 38 x 20 cm. Gewicht: 7 kg. Extra tas alleen bij Business Class.
 • Ryanair: 55 x 40 x 20 cm. Gewicht: 10 kg. Extra tas alleen bij priority.

 

Reist u met een baby? Het verschilt per luchtvaartmaatschappij of u dan gratis extra handbagage mee mag nemen. Twijfelt u of bepaalde spullen mee mogen in het vliegtuig? Neem dan een kijkje op de website van uw vluchtvaartmaatschappij. Alvast een goede vliegreis toegewenst!

 

Reis geboekt? Vergeet uw reisverzekering niet!

Op reis kan er van alles gebeuren. Zorg ervoor dat uw goed verzekerd op reis gaat. National Academic biedt een uitgebreide doorlopende reisverzekering, speciaal voor hoger opgeleiden. En dat ziet u terug in de extra voordelige premie? Bereken direct uw premie. De overstap regelen wij!

Contact

Chat E-mail Vragen