Reisverzekering

Vliegvakantie in 2024? Met deze tips bent u goed voorbereid!

Gepubliceerd op 11-12-2023
2107 keer gelezen

U heeft het vast wel eens op het nieuws voorbij zien komen: de ontzettend lange rijen bij de vliegvelden. Tijdens uw geplande vliegvakantie niet voor verrassingen staan? Wij geven u tips hoe u goed voorbereid naar uw vliegveld gaat. En leggen uit wat te doen bij annulering, vertraging of het missen van uw vlucht.

 

1. De juiste documenten

U wilt niet voor verrassingen komen te staan wanneer u op het vliegveld staat. Denk aan:

  • Reisdocumenten: is uw paspoort nog geldig? Heeft u een visum nodig? Het aanvragen van deze documenten is niet meteen geregeld. Begin hier op tijd aan!
  • Check ook het reisadvies voor uw vakantiebestemming. Op de website van Nederland Wereldwijd vindt u de meest actuele informatie.

 

2. Vertrek op tijd

Soms kunt u op de website van de luchthaven opzoeken wat de verwachte drukte op het vliegveld is. Pas hierop uw aankomsttijd aan. Hoe laat u precies op het vliegveld moet zijn, is afhankelijk van uw vlucht en hoe laat check-in balies open gaan. Volg hierin het advies van uw luchtvaartmaatschappij.

 

3. Tijd besparen

Bespaar tijd door de volgende punten te controleren:

  • Online inchecken: op sommige luchthavens kunt u online inchecken. Controleer of dit ook bij u het geval is. Dit bespaart u een hoop tijd én u hoeft niet in de rij te staan. Vooral handig als u alleen maar handbagage mee hebt.
  • Vervoer naar het vliegveld: vertrek altijd ruim op tijd. Ook al is het te laat komen niet uw fout, het vliegtuig zal niet op u wachten. Neem bijvoorbeeld 2 treinen eerder of controleer van tevoren of er files op de weg zijn.
  • Handbagage: controleer goed of u geen dingen in uw handbagage hebt zitten die niet mee mogen. Vloeistoffen mogen per product niet meer dan 100 ml zijn. Het totaal mag niet meer dan 1 liter zijn. Zorg er dus voor dat u mini reisverpakkingen tandpasta of zonnebrand haalt bij de drogist. Of leg al uw flessen, tubes en potjes vooraf in uw grote koffer.

 

Vlucht geannuleerd door vliegtuigmaatschappij

Is uw vlucht geannuleerd? Dan heeft u het recht om te kiezen voor een andere vlucht naar dezelfde bestemming. Dit mag de eerstvolgende vlucht zijn waar plek is. Vertrekt uw vlucht vanaf een andere luchthaven? Dan moet er een transfer geregeld worden vanaf de oorspronkelijke luchthaven. U mag er ook voor kiezen om niet om te boeken en uw geld terug te vragen aan de luchtvaartmaatschappij. Zij moeten dit dan binnen 7 dagen terugstorten.

 

Vlucht gemist

Heeft u door de drukte uw vlucht gemist? Balen! Deze kosten worden normaal gesproken niet vergoed worden door de luchtvaartmaatschappij. Dit omdat het vliegtuig wel gewoon is vertrokken. Ook uw reis- en annuleringsverzekering kan helaas niks voor u doen. Wat nu?

 

Rechtsbijstandverzekering

Heeft u een rechtsbijstandverzekering? Dan kan de rechtsbijstandsverzekering mogelijk een claim bij de luchthaven voor u neerleggen. Het moet echt duidelijk zijn dat het missen van het vliegtuig écht niet uw schuld was.

 

Vlucht vertraagd

  • Bij meer dan 2 uur vertraging of annulering heeft u recht op vergoeding vanuit de luchtvaartmaatschappij. U heeft ook recht op eten en drinken.
  • 5 uur of langer vertraging? Dan mag u ook afzien van uw vlucht. Ticketkosten kunt u aan de luchtvaartmaatschappij terugvragen. 
  • Heeft u vertraging van 8 uur of langer? Neem dan contact op met de luchtvaartmaatschappij. Krijgt u geen compensatie? Schakel dan uw annuleringsverzekering in. Wij kijken wat er mogelijk is.
  • Vertraging langer dan 2 uur en is een overnachting noodzakelijk? Neem dan contact op met de luchtvaartmaatschappij. Meestal krijgt u dan namelijk een vergoeding voor een overnachting. Soms moet u deze zelf boeken, maar die bonnetjes kunt u later bij de luchtvaartmaatschappij indienen. Dit geldt niet bij een buitengewone omstandigheid, zoals slecht weer, staking of terrorisme.


Andere vraag over uw verzekering?

Neem contact met ons op via 078 632 75 75 als u vragen heeft over uw reis- annulerings- of rechtsbijstandverzekering.

Op deze pagina vindt u de belangrijkste informatie over onze reisverzekering. Meer weten? Bekijk de uitgebreide voorwaarden.

Contact

Chat E-mail Vragen