Reisverzekering

Vliegvakantie in 2022? Met deze tips bent u goed voorbereid!

Gepubliceerd op 06-07-2022
1960 keer gelezen

U heeft het vast wel op het nieuws voorbij zien komen: de ontzettend lange rijen bij de vliegvelden. Door de drukte worden vluchten soms zelfs geannuleerd. Wij geven u tips hoe u goed voorbereid naar uw vliegveld gaat. En leggen uit wat te doen bij annulering, vertraging of het missen van uw vlucht.

 

1. Documenten en goed inlezen

U wilt niet voor verrassingen komen te staan wanneer u op het vliegveld staat. Denk aan:

  • Reisdocumenten: is uw paspoort nog geldig? Heeft u een visum nodig? Het aanvragen van deze documenten is niet meteen geregeld. Begin hier op tijd aan! Check ook of u het Digitale Corona Certificaat nodig heeft. Op de website van Nederland Wereldwijd vindt u de meest actuele informatie.
  • Verwachte drukte op het vliegveld: soms kunt u op de website van het vliegveld opzoeken wat de verwachte drukte is. Pas hierop uw aankomsttijd aan. Hoe laat u precies op het vliegveld moet zijn, is afhankelijk van uw vlucht en hoe laat check-in balies open gaan. Volg hierin het advies van uw luchtvaartmaatschappij.

 

2. Tijd besparen

Bespaar tijd door de volgende punten te controleren:

  • Online inchecken: op sommige luchthavens kunt u online inchecken. Check of dit ook bij u het geval is. Dit bespaart u een hoop tijd én u hoeft niet in de rij te staan. Vooral handig als u alleen maar handbagage mee hebt.
  • Vervoer naar het vliegveld: vertrek altijd ruim op tijd. Ook al is het te laat komen niet uw fout, het vliegtuig zal niet op u wachten. Neem bijvoorbeeld twee treinen eerder of check van te voren of er files op de weg zijn.
  • Handbagage: controleer goed of u geen dingen in uw handbagage hebt zitten die niet mee mogen. Vloeistoffen mogen per product niet meer dan 100 ml zijn. Het totaal mag niet meer dan 1 liter zijn. 

 

Op sommige luchthavens kunt u online inchecken. Dit bespaart u een hoop tijd én u hoeft niet in de rij te staan.

 

Vlucht geannuleerd door vliegtuigmaatschappij

Is uw vlucht geannuleerd? Dan heeft u het recht om te kiezen voor een andere vlucht naar dezelfde bestemming. Dit mag de eerstvolgende vlucht zijn waar plek is. Wanneer u hiervoor naar een andere luchthaven moet, moet er een transfer geregeld worden vanaf de oorspronkelijke luchthaven. U mag er ook voor kiezen om niet om te boeken en uw geld terug te vragen aan de luchtvaartmaatschappij. Zij moeten dit dan binnen 7 dagen terugstorten.

 

Vlucht gemist

Heeft u door de drukte uw vlucht gemist? Balen! Al helemaal omdat deze kosten niet vergoed worden door de luchtvaartmaatschappij. Dit omdat het vliegtuig wel gewoon is vertrokken. Ook uw reis- en annuleringsverzekering kan niks voor u doen. Wat nu?

 

Rechtsbijstandverzekering

Heeft u een rechtsbijstandverzekering? Dan kan de rechtsbijstandsverzekering mogelijk een claim bij de luchthaven voor u neerleggen. Het moet echt duidelijk zijn dat het missen van het vliegtuig écht niet uw schuld was.

 

Vlucht vertraagd

  • Bij meer dan 2 uur vertraging of annulering heeft u recht op vergoeding vanuit de luchtvaartmaatschappij. U heeft ook recht op eten en drinken.
  • Vertraging langer dan een dag? Dan krijgt u vergoeding voor een overnachting. Soms moet u deze zelf boeken, maar die bonnetjes kunt u later bij de luchtvaartmaatschappij indienen. Dit geldt niet bij een buitengewone omstandigheid, zoals slecht weer, staking of terrorisme.
  • 5 uur of langer vertraging? Dan mag u ook afzien van uw vlucht. Ticketkosten kunt u aan de luchtvaartmaatschappij terugvragen. 
  • Krijgt u geen compensatie van de luchtvaartmaatschappij bij vertraging van 8 uur of langer? Schakel dan uw annuleringsverzekering in.

Op deze pagina vindt u de belangrijkste informatie over onze reisverzekering. Meer weten? Bekijk de uitgebreide voorwaarden.

Contact

Chat E-mail Vragen