achterklep-auto-rijden

Veilig autorijden met een uitstekende lading doet u zó!

Gepubliceerd op 21-03-2023
3006 keer gelezen

Een bezoekje aan de woonboulevard of het tuincentrum. Voor sommigen een uitje, voor anderen een noodzakelijke rit. Misschien heeft u wel een nieuwe kast nodig, of wilt u een grote plant om de woonkamer wat op te fleuren. Maar past dat wel in uw auto? En zo niet, hoe rijdt u dan veilig met een uitstekende lading naar huis? 

 

Deelbare en ondeelbare lading 

U mag rijden met een uitstekende lading in uw auto. U moet zich dan wel aan een aantal regels houden. Ten eerste zijn er verschillen tussen deelbare en ondeelbare lading. Heeft u deelbare lading? Probeer deze dan zo veel mogelijk op te delen in kleinere stukken, zodat de lading niet uit hoeft te steken. Als dat niet lukt, mag deze lading maximaal één meter aan de achterkant van uw auto uitsteken.

 

Heeft u ondeelbare lading die niet goed in uw auto past? Dan zit er niets anders op dan rijden met de achterklep open. Ook deze lading mag niet verder dan één meter aan de achterkant uitsteken. Het verschil is dat ondeelbare lading ook één meter aan de voorkant mag uitsteken. Bijvoorbeeld als u uw lading op het dak van de auto vervoert. Aan de zijkant mag zowel deelbare als ondeelbare lading slechts 20 centimeter aan beide kanten uitsteken. 

 

achterklep-auto-open-dicht

 

De lading goed vastmaken

Hoewel uw lading dus mag uitsteken, moet deze wel stevig vastzitten. U wilt natuurlijk niet dat uw nieuwe kast of kamerplant uit de auto valt. Daarnaast brengt u ook nog eens andere verkeersdeelnemers in gevaar. Zorg er dus voor dat de lading vastgebonden is met een speciaal spanband, of een stuk touw. Houd er ook rekening mee dat uw kenteken en achterlichten goed zichtbaar moeten blijven. 

 

Het alarm tijdelijk uitzetten

Als u een nieuwere auto heeft, is de kans groot dat er een alarm afgaat als de achterklep niet goed gesloten is. Dat is natuurlijk erg vervelend als u met een open klep uitstekende lading vervoert. U kunt de sensor afplakken met een stuk tape om dit alarm tijdelijk te omzeilen. Heeft u geen sensor, maar gaat er wel een alarm af? Dan kunt u met bijvoorbeeld een schroevendraaier het slot handmatig ‘op slot’ zetten. Vergeet achteraf niet het stuk tape eraf te halen of het slot weer terug te draaien. 

 

Het achterraampje openzetten

Wanneer u met een open achterklep rijdt omdat uw lading uitsteekt, bestaat de kans dat de uitlaatgassen van de auto terug de wagen in komen. Dat is schadelijk voor de gezondheid, en ruikt ook niet echt lekker. Als u uw de ramen van uw achterportier openzet, worden deze gassen weer afgevoerd. Rijdt u elektrisch? Dan heeft u er natuurlijk geen last van.

 

Onverhoopt pech onderweg?

We wensen u nog veel veilige kilometers. En gebeurt er onderweg toch iets? Dan staan we voor u klaar! Met de voordelige Pechhulpverzekering wordt u snel geholpen. Bijvoorbeeld met reparatiehulp langs de weg. Bereken uw premie in 1 minuut. 
 

Contact

Chat E-mail Vragen