autoverzekering

Veilig autorijden bij gladheid en sneeuw: 7 tips

Gepubliceerd op 05-02-2021
1240 keer gelezen

Winter is coming! Volgens de weersvoorspellingen krijgen we dit weekend te maken met écht winterweer. Het KNMI waarschuwt voor gladheid in het hele land en heeft code geel afgegeven. Moet u met dat winterse weer per se de weg op, dan neemt de kans op ongelukken toe. Daarom delen wij 7 tips om zo veilig mogelijk te rijden.

 

1. Trek uw winterjas uit

"Uit", leest u dat nu goed? Ja! Het liefst trekt u met dit weer natuurlijk een zo dik mogelijke winterjas aan. Toch is dit in de auto niet altijd veilig. U heeft minder bewegingsvrijheid en de gordel sluit minder goed aan op uw lichaam. Bovendien is dit veiliger omdat de gordel dichter op het lichaam zit. Gaat uw kind mee in het kinderzitje? Doe dan ook zijn of haar winterjas uit.
 

2. Wees voorbereid op file of pech

Als het glad is, is de kans op file of pech groter. En langs de weg staan in de vrieskou is geen pretje! Neem dus extra spullen mee. Denk aan een fleecedeken, warme jas, handschoenen, een thermoskan met warme thee of koffie en eventueel wat te eten. Tip: zorg dat u bij pech niet te lang in de koud staat en zorg voor een goede pechhulpservice.
 

3. Maak de auto sneeuw- en ijsvrij

Bij dit weer is het niet alleen belangrijk om uw autoruiten te ontdooien. Ook sneeuw verwijderen is heel belangrijk. Denk aan het dak, de motorkap, spiegels en deuren. Dit voorkomt dat uw achterliggers een onverwachts pak sneeuw op hun voorruit krijgen. Lees ook deze do’s en don’ts over het ijsvrij maken van uw autoruit.
 

4. Blijf rechts rijden

Probeer bij gladheid zo min mogelijk van baan te wisselen. Zo is de kans dat u controle over de auto verliest zo klein mogelijk. Moet u uitwijken of krijgt u te maken met pech? Dan kunt u zo snel mogelijk uitwijken naar de vluchtstrook.

 

winter-sneeuw


5. Gebruik de juiste autoverlichting

Let erop dat u goed zichtbaar bent als het sneeuwt. Veeg uw lampen goed schoon en zet de verlichting van de auto aan. Als de sneeuw ervoor zorgt dat u slecht ziet, mag u het mistlicht aan de voorkant gebruiken. Is de sneeuwval zelfs zo heftig dat u minder dan 50 meter ziet? Dan is het verstandig om ook het mistachterlicht te gebruiken.
 

6. Houd uw toerental laag voor meer grip

Rijd weg in de tweede versnelling om de kans op slippen te verkleinen. Heeft u een automaat met sneeuwstand? Gebruik deze dan! Blijf de hele weg rustig rijden en sturen. Houd uw toerental laag door eerder over te schakelen naar een hogere versnelling. Hierdoor vermindert u de kracht die op de wielen wordt uitgeoefend en heeft de auto meer grip.
 

7. Rem niet te snel

Probeer situaties te voorkomen waarin u plotseling moet remmen. Rijd rustig, houd afstand en laat het gas op tijd los. Moet u stoppen? Druk uw rempedaal dan rustig en gecontroleerd in. Rem ook zeker niet in bochten!
 

Noodstop? Trap rem én koppeling in

Moet u toch een noodstop maken? Rem dan niet pompend! Trap de rem én de koppeling in als u rijdt in een schakelauto. Het kan zijn dat het rempedaal gaat trillen. Dit is het ABS (antiblokkeersysteem). Laat de rem vooral niet los.
 

Heeft u een wat oudere auto zonder ABS? Rem dan pompend. Herhaal meerdere keren het volgende: druk het rempedaal rustig in en laat het weer los. Hierdoor houdt de auto grip op de weg.
 

We helpen u graag!

Hopelijk bent u met deze tips helemaal voorbereid! Krijgt u onverhoopt toch te maken met autopech? Neem dan contact op. Bij spoed zijn we 24/7 bereikbaar.

Contact

Chat E-mail Vragen