Reisverzekering

Op vakantie uw medicijnen meenemen? Loop geen risico!

Gepubliceerd op 06-06-2024
1285 keer gelezen

U gaat op vakantie naar het buitenland. Koffers gepakt, medicijnen mee, u bent er helemaal klaar voor. Maar wist u dat u niet zomaar alle medicijnen mee mag nemen? Bij sommige medicijnen, en dat zijn niet de meest bijzondere, riskeert u zware straffen wanneer u dat doet zonder een speciale verklaring. Welke medicijnen zijn dit en om welke landen gaat het?


Zonder een speciale verklaring mag u bepaalde medicijnen niet meenemen naar het buitenland. Dit zijn onder andere:

 

  • Sterke pijnstillers
  • Slaap- en kalmeringsmiddelen, zoals valium of Seresta
  • ADHD-medicatie, zoals Ritalin of Concerta
  • Medicinale cannabis


Een volledig overzicht van deze medicijnen vindt u op de site van het Ministerie van VWS. 


Welke verklaring heeft u nodig?

Welke verklaring u nodig heeft, hangt af van het land waar u naartoe gaat. Betreft het een van de landen die vallen onder het Verdrag van Schengen, dan hebt u een zogenoemde ‘Schengenverklaring’ nodig. Voor de overige landen gebruikt u een ‘Engelstalige verklaring’.


Schengenverklaring 2024

De verklaring vraagt u aan bij Farmatec. Dit bedrijf valt onder het Ministerie van VWS. De door u ingevulde verklaring moet door de huisarts worden ondertekend en worden teruggestuurd naar Farmatec. Deze instantie controleert de ingevulde verklaring. Indien akkoord, sturen zij de verklaring aan u retour. De Schengenverklaring is 29 dagen geldig. Wanneer uw reis tussen de 30 en 90 dagen duurt, moet u 2 of 3 verklaringen aanvragen waarvan de data op elkaar aansluiten.


Engelstalige verklaring 2024

Voor de overige landen is er een zogenoemde ‘Engelstalige verklaring’ nodig. U heeft deze ook nodig als uw reis langer dan 90 dagen duurt. De Engelstalige verklaring is 1 jaar geldig en ook deze wordt door Farmatec afgegeven. 


Termijn van afhandeling

Het duurt even voordat uw nieuwe aanvraag bij Farmatec volledig is afgehandeld en u uw verklaring in huis heeft: 3 maanden. Houd u hier rekening mee!


Enkele tips:

  • Een medicijnpaspoort is handig wanneer u naar het buitenland gaat. Hierin staat welke medicijnen u gebruikt. Dat kan goed van pas komen wanneer u in het buitenland nieuwe medicijnen nodig heeft. Het medicijnpaspoort is verkrijgbaar bij uw apotheek. Het vervangt overigens niet de in dit artikel genoemde verklaringen.
  • Neem de originele verpakkingen mee van uw medicijnen. Men kan dan makkelijker zien dat het niet gaat om drugs.

 

Hier kunt u de benodigde informatie vinden

Contact

Chat E-mail Vragen