huis duurzaam verzekeren

Uw huis verduurzamen - wat is verzekerd?

Gepubliceerd op 02-01-2024
2248 keer gelezen

Uw huis is meer dan alleen muren en een dak. Het is de plek waar u leeft, liefheeft en waar u plannen voor later maakt. Heel logisch dus, dat u uw huis toekomstbestendig wilt maken. Met de installatie van bijvoorbeeld zonnepanelen en een warmtepomp doet u beter voor het klimaat en bespaart u ook nog eens geld op de energierekening. En uw huis stijgt vaak in waarde. Wilt u weten welke opties er zijn om uw huis te verduurzamen? En hoe die investeringen gedekt worden binnen de woonhuisverzekering? Lees dan snel verder.

 

Duurzame investeringen: wanneer bent u verzekerd?

In veel gevallen zijn duurzame investeringen meeverzekerd op onze woonhuisverzekering. Wilt u een nieuwe duurzame investering doen aan uw woning? In een aantal gevallen moet u deze wijziging doorgeven op uw woonhuisverzekering. Bijvoorbeeld wanneer u zonnepanelen op het dak laat plaatsen. Zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers moeten vastzitten aan uw huis of een bijgebouw hiervan. Houd er ook rekening mee dat normale slijtage, bijvoorbeeld door veroudering of vervorming, niet is verzekerd. Pleeg dus regelmatig onderhoud aan uw duurzame aanpassingen.

 

Soorten duurzame maatregelen
 

Zonnepanelen

Installeert u binnenkort zonnepanelen op uw koopwoning? Of heeft u ze al liggen? U kunt deze voor een klein bedrag per maand meeverzekeren op uw woonhuisverzekering bij National Academic. U wijzigt de dekking gemakkelijk online. Als u nog geen woonhuisverzekering bij ons heeft, kunt u de zonnepanelen met één klik meeverzekeren in het aanvraagformulier. Zonnepanelen moeten op het dak van uw huis, uitbouw of schuur vastzitten om onder de verzekering te vallen. Als uw zonnepanelen los liggen, in de tuin bijvoorbeeld, dan zijn deze niet meeverzekerd.
 

Als u uw zonnepanelen meeverzekert, zit daar wel een eigen risico aan verbonden. Hoe hoog het eigen risico is, ligt eraan of u Extra Uitgebreid of Allrisk bent verzekerd. Bent u al klant en weet u niet meer welke dekking u hebt? In Mijn NA kunt u gemakkelijk terugvinden welke woonhuisverzekering u hebt.

 

Huis met zonnepanelen National Academic

 

Warmtepomp

Wilt u uw woning op een duurzame manier verwarmen? Als uw huis nu al goed geïsoleerd is, kan een warmtepomp een uitkomst zijn. Deze onttrekt warmte, bijvoorbeeld uit de bodem, of blaast koude lucht naar buiten. Warmtepompen kunnen een behoorlijke investering zijn, dus het is geruststellend om te weten dat ze standaard zijn gedekt op uw woonhuisverzekering. 

 

Zonneboiler

Een iets minder bekend middel om uw huis te verduurzamen, is een zonneboiler. Waar een zonnepaneel elektriciteit opwekt uit zonlicht, vangt een zonneboiler de warmte op uit de zon. Daarmee verwarmt u bijvoorbeeld uw kraan- en douchewater of vloerverwarming. U bespaart er een hoop energie mee. Heeft u ruimte op uw zonnige dak, naast eventuele zonnepanelen? Dan kan het een goede investering zijn! Ook zonneboilers vallen onder de dekking van uw woonhuisverzekering.

 

Laadpaal elektrische auto

Gaat u voor een elektrische auto? Wat goed! Maar als u geen openbare laadpalen in de buurt hebt, of als ze altijd bezet zijn, kan een eigen oplaadpunt voor de auto een uitkomst zijn. Handig, want zo weet u zeker dat u uw auto altijd kunt opladen. Maar een eigen laadpaal installeren is best prijzig. En tegenwoordig kunt u er ook geen subsidie meer voor krijgen. Gelukkig is een laadpaal voor uw elektrische auto wél gewoon meeverzekerd in uw woonhuisverzekering. Bekijk wel van tevoren wat precies de regels en mogelijkheden zijn binnen uw gemeente. 

 

auto elektrisch opladen laadpaal

 

Voorkom schade aan duurzame onderdelen

Schade aan de duurzame aanpassingen in uw huis is vervelend, en helaas niet altijd te voorkomen. U kunt wel een aantal stappen ondernemen om de kans op schade zo klein mogelijk te houden.

 

  • Onderhoud uw duurzame aanpassingen regelmatig, en volg de voorschriften van de fabrikant om de kans op storingen te minimaliseren.
  • Installeer veiligheidssystemen en rookmelders om het risico op brand te verkleinen. Of schakel hiervoor een vakman in.
  • Zorg voor een goede beveiliging van uw huis om diefstal te voorkomen.
  • Als u dubbelglas hebt, controleer of de beglazingskit rondom het raam goed is afgedicht. Zo voorkomt u dat het dubbelglas gaat ‘lekken’, waardoor uw raam niet meer isoleert.
     

Zo voorkomt u onderverzekering

Gaat u aan de slag met het verduurzamen van uw huis? Houd er rekening mee dat duurzame aanpassingen de waarde van uw huis verhogen. Als uw huis meer waard wordt, is het fijn als uw verzekering meegroeit. Want als er iets gebeurt terwijl u onderverzekerd bent, kan dat een ongelukkige financiële tegenvaller met zich meebrengen. Gelukkig kunt u dit voorkomen. Met onze garantie tegen onderverzekering is uw huis tot een bedrag van € 1.000.000 verzekerd. 

 

Uw huis zo goed mogelijk verzekeren?

Wilt u zeker weten dat uw huis zo goed mogelijk verzekerd is? Kies dan voor een Woonhuisverzekering Allrisk. Zo profiteert u met Allrisk van een lager eigen risico bij stormschade en overstromingen. Heeft u zonnepanelen? Vergeet dan niet om deze mee te verzekeren. 


Wijzig hier de dekking

Wilt u meer weten over onze woonhuisverzekering? Bekijk de uitgebreide voorwaarden.

Contact

Chat E-mail Vragen