Klantvoordelen

Trainen met spierpijn: goed of slecht?

Gepubliceerd op 10-07-2015
1652 keer gelezen

Last van spierpijn? Daar wilt u snel vanaf zijn! Wat is dan beter: rustig thuiszitten of toch trainen met spierpijn? En hoe kunt u spierpijn verhelpen?

 

Wat is spierpijn?

Bij zware of verkeerde belasting van spieren, kan spierpijn ontstaan. Er wordt onderscheid gemaakt tussen acute spierpijn en verlate spierpijn, ook wel Delayed Onset Muscle Soreness (DOMS) genoemd.

 

  • Acute spierpijn treedt op tijdens het trainen en ontstaat door een lactaatopstapeling (verzuring in de spieren). Na de inspanning verdwijnt de spierpijn weer.
  • Verlate spierpijn (DOMS) wordt veroorzaakt door schade aan de spiervezels. Deze pijn voelt u 6-8 uur na de inspanning en op de tweede dag is de spierpijn het ergst.

 

Spierpijn goed of slecht?

Vroeger werd gedacht dat spierpijn duidde op weefselschade, maar recenter Zweeds onderzoek toont het tegendeel aan. In dit onderzoek renden proefpersonen 15 keer achter elkaar van de trappen in een gebouw met 20 verdiepingen. Daarna werd gekeken naar het belaste spierweefsel. De bevindingen: 

 

  • Het belaste spierweefsel paste zich aan en werd een paar uur na de inspanning al sterker.
  • Tijdens de observatieperiode toonde het belaste spierweefsel geen beschadigingen, ontstekingen of zwellingen.

 

Spierpijn hoeft dus niet slecht te zijn voor u. Dit bevestigt het Voedingscentrum: “Door uw spieren te belasten, beschadigt u ze. Die schade is niet erg, integendeel: uw spieren gaan erdoor groeien. Het overbelaste eiwit in de spier wordt opgeruimd en vervangen door nieuw, sterker eiwit. Na de spierpijn heeft u dus sterkere en grotere spieren.”

 

trainen met spierpijn

 

Trainen met spierpijn

Als u spierpijn hebt, wilt u er zo snel mogelijk vanaf zijn. Dan maar niet trainen? Trainen met spierpijn kan juist goed zijn: als u beweegt, wordt de doorbloeding bevorderd en dát is goed voor het spierherstel. Wel is het slim om rustig te trainen en uw trainingsschema erop aan te passen. Heeft u bijvoorbeeld spierpijn in uw benen? Dan kunt u beter uw armen en buik trainen. U belast dan andere spiergroepen.

 

Met extreme spierpijn trainen?

Beter van niet. Bij extreme spierpijn is het beter om rustig aan te doen. Reden: extreme spierpijn kan duiden op een spierscheurtje. Als u toch gaat trainen, is de kans groot dat u een echte blessure oploopt.

 

Spierpijn verhelpen: 5 tips!

  • Eet voldoende eiwitten (goed voor spierherstel).
  • Drink kersensap (heeft een ontstekingsremmende werking).
  • Ga naar de sauna (goed voor de doorbloeding).
  • Neem een massage (vermindert de hoeveel cytokinen, een stof die ontstekingen veroorzaakt).
  • Goed rekken na een zware training (vermindert melkzuur in spieren).

Contact

Chat E-mail Vragen