autoverzekering

Tips om veilig en comfortabel door de zomer te rijden

Gepubliceerd op 20-05-2024
1680 keer gelezen

De zomer komt eraan en dat betekent: tijd voor zon, zee en vakantieplezier! Maar voordat u de weg op gaat voor zomerse avonturen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw auto klaar is voor de warme maanden. Met onze handige tips zorgt u ervoor dat u veilig en comfortabel de zomer tegemoet rijdt!
 

1. Was uw auto op het koelste moment van de dag

Gedurende het hele jaar is het belangrijk om uw auto regelmatig te wassen. Stof en vuil hopen zich snel op, vooral bij warm weer. Kies het liefst voor een wasbeurt in de ochtend of avond, wanneer de zon minder fel is en het oppervlak van uw auto niet te heet wordt. En hoewel uw auto er na 1 wasbeurt schitterend uitziet voor de zomer, zijn er nog meer dingen om op te letten.
 

2. Zorg dat er altijd een zonnebril in de auto ligt

De zon kan fel schijnen, vooral tijdens de zomermaanden. Hierdoor kunt u soms minder goed zien en dat kan het rijden bemoeilijken. Zorg daarom altijd voor een zonnebril in uw auto, vooral tijdens lange ritten. Ook een zonneklep kan van pas komen om de verblinding te verminderen.
 

3. Voorkom een oververhitte motor

Bij warm weer kan uw motor sneller oververhit raken. Zorg ervoor dat het koelsysteem van uw auto goed functioneert en controleer regelmatig het koelvloeistofniveau. Als u merkt dat de temperatuur van uw motor te hoog oploopt, stop dan direct en laat de motor afkoelen voordat u verder rijdt. U kunt dit op 2 manieren opmerken: omdat het waarschuwingslampje van de koelvloeistof gaat branden, of omdat de temperatuurmeter ineens in het rood schiet.
 

Elektrische auto? Goed bezig!

Zorg ervoor dat u de batterij van uw elektrische auto niet blootstelt aan extreme hitte. Bijvoorbeeld door hem niet te lang in de zon te parkeren. Op de lange termijn kan uw accu hierdoor sneller leeglopen en moet u deze eerder vervangen. De batterij presteert het beste bij temperaturen tussen de 20-25 graden. Daarnaast is het verstandig om regelmatig de koelvloeistof van de batterij te controleren en indien nodig bij te vullen. Hittegolf of op vakantie naar een warm land? Probeer de auto dan zo veel mogelijk op koele plekken en momenten op te laden. Bijvoorbeeld in de schaduw, in een ondergrondse garage of laad de auto ’s nachts op.
 

auto elektrisch opladen laadpaal

 

4. Onderhoud uw airco

Een goed werkende airconditioning is essentieel tijdens warme zomerdagen. Laat daarom regelmatig uw airco controleren én onderhouden. Uw airco verliest jaarlijks een klein beetje koudemiddel. Hierdoor gaat uw airco steeds minder goed werken en ontstaan er schimmels en bacteriën. Genoeg reden om het systeem regelmatig te laten bijvullen met koudemiddel. Laat uw airco daarom in ieder geval jaarlijks controleren. Vaak is het controleren en bijvullen van de airco inbegrepen bij een servicebeurt, vraag dit van tevoren na.
 

5. Check uw bandenspanning

Hoge temperaturen kunnen invloed hebben op de bandenspanning. Controleer uw bandenspanning daarom regelmatig, vooral voordat u lange afstanden gaat rijden. Een optimale bandenspanning zorgt voor een betere grip op de weg en een lager brandstofverbruik. Win-win dus.
 

6. Maak uw auto klaar voor een vakantie naar het buitenland

Als u van plan bent om met de auto op zomervakantie te gaan naar het buitenland, zorg er dan voor dat u goed voorbereid bent. Houd daarbij rekening met de wettelijke eisen van het land waar u naartoe gaat, zoals het meenemen van een gevarendriehoek of veiligheidshesjes. Maar denk ook aan een vignet en uw groene kaart. En heeft u gedacht aan zwarte zaterdag? Controleer uw reisverzekering voor vertrek en pas de dekking aan indien nodig.
 

7. Laat een zomercheck doen bij de garage

Maak gebruik van de zomerchecks die autogarages vaak aanbieden. Tijdens deze extra checks worden belangrijke onderdelen van uw auto gecontroleerd, zoals de airconditioning, remmen en het koelsysteem. Handig als u met de auto op vakantie gaat! Zo gaat u met een gerust hart de zomer in.
 

Met deze tips is uw auto helemaal klaar voor een zomer vol avonturen! U ook? Wij wensen u een fijne zomer!

Contact

Chat E-mail Vragen