Ongeval met fiets

Tips voor het aansprakelijk stellen van iemand na een ongeval

Gepubliceerd op 27-05-2022
1494 keer gelezen

Bij een verkeersongeval is er vaak veel schade. Materiële schade, maar helaas vaak ook letselschade. Denk aan schade aan uw auto of fiets, fysiotherapiekosten of gemiste uren op het werk. Heeft u zelf schade opgelopen na een ongeval waarvan iemand anders schuldig is? Dan kunt u deze schade vaak verhalen. Wij geven u twee voorbeelden en geven tips wat u het beste kan doen na een ongeval.

Situatie 1: in de auto aangereden

Aangereden als bestuurder

Raakt u als automobilist betrokken bij een ongeval met een andere auto? En heeft u schade? Dan heeft u recht op een schadevergoeding, als de andere partij duidelijk schuld heeft aan het ongeval. Bijvoorbeeld als de tegenpartij zich niet aan de verkeersregels hield, of een inschattingsfout maakte. Ook goed om te weten: onze Letselschadehulp helpt u gratis bij het verhalen van letselschade op de tegenpartij.

 

Aangereden als passagier

Raat u als passagier betrokken bij een ongeval? Dan bent u vrijwel nooit schuldig aan het ongeval. Over het algemeen is dit de bestuurder van de auto of de tegenpartij. Daarom kunt u bijna altijd rekenen op een schadevergoeding.

 

Situatie 2: als fietser of voetganger aangereden

Word u als fietser of voetganger aangereden door een motorvoertuig, zoals een auto? Dan heeft u in bijna alle gevallen recht op een (gedeeltelijke) schadevergoeding. De wet biedt namelijk extra bescherming aan kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals fietsers en voetgangers.

 

Jonger dan 14 jaar? Dan krijgt u in bijna alle gevallen 100% van de schade vergoed.14 jaar of ouder? Dan krijgt u vaak ook een minimale vergoeding van 50%.

 

Verkeersongeval gehad? 3 tips

Verzamel na het verkeersongeval zoveel mogelijk bewijsmateriaal om aan te tonen dat de andere partij aansprakelijk is voor het ongeval. Dit helpt ons bij het verhalen van uw schadevergoeding. Bijvoorbeeld:

 

  • Vul altijd met de andere partij het schadeformulier in. Noteer kentekens, namen, adressen en telefoonnummers van beide partijen.
  • Noteer ook gegevens van eventuele getuigen.
  • Maak foto’s van de situatie. Bijvoorbeeld van remsporen, glasscherven en van de beschadigingen op het voertuig.

 

Iemand aansprakelijk stellen

Is het ongeval de schuld van de andere partij? Dan kunt u die persoon aansprakelijk stellen voor de schade.

 

Meld de schade bij uw verzekeraar

Is er materiële schade? Zoals schade aan uw auto of fiets? Schakel hiervoor de verzekeraar in. Wanneer een ander aansprakelijk is bij een fietsongeval, meldt u dit bij de aansprakelijkheidsverzekering van de andere partij. Autoschade meldt u bij de autoverzekering. Heeft u een National Academic autoverzekering? Dan betalen wij de schade. Wanneer de tegenpartij verantwoordelijk is, verhalen we de kosten bij de andere verzekeraar.

 

Letselschade opgelopen? Krijg gratis juridische hulp

Heeft u letselschade opgelopen bij een ongeval waaraan een ander schuldig was? Dan kunt u hiervoor onze Letselschadehulp inschakelen. We bieden kosteloos juridische hulp, zodat u de schadevergoeding krijgt waar u recht op heeft. Ook in situaties die buiten uw verzekeringen vallen. kunt u uzelf volledig kunt focussen op uw herstel. Vul onderstaand formulier in of bel 078 632 75 58.

Helaas behandelen wij geen letselschadezaken met een geweldsdelict als oorzaak. Graag verwijzen wij u door naar Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Helaas behandelen wij geen letselschadezaken met een medische fout als oorzaak.

Uw gegevens

Door te versturen, ga ik ermee akkoord dat National Academic de ingevulde gegevens deelt met zusterbedrijf Letselhulpservice.

Contact

Chat E-mail Vragen