sneeuw-auto-wintersport

Sneeuwkettingen mee op wintersport: wel of niet verplicht?

Gepubliceerd op 03-02-2023
1683 keer gelezen

Elk jaar gaan er ongeveer 1 miljoen Nederlanders op wintersport. En het liefst gaan ze met de auto. Maar niet iedereen weet waar en wanneer ze met sneeuwkettingen moeten rijden. Of hoe de kettingen gemonteerd moeten worden. Tijd voor een korte update. Zijn sneeuwkettingen verplicht? En hoe vindt u de juiste?

Winterbanden vs. sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen mogen niet verward worden met winterbanden. Winterbanden zorgen bij winterse temperaturen onder de 7 graden voor betere grip op de weg. Ze zijn vaak in het hele land verplicht. 

 

Sneeuwkettingen zijn vaak verplicht bij extreme weersomstandigheden of op (delen van) bergwegen waar veel sneeuw ligt. Ze kunnen het wegdek en uw auto zelfs beschadigen als u ze onnodig of verkeerd gebruikt. Sneeuwkettingen worden gebruikt voor korte afstanden. Daarnaast mag u er maximaal 50 km/u mee rijden.

 

Wees voorbereid: voorkom boetes

Een flinke sneeuwbui is niet altijd te voorspellen. Daarom is het belangrijk om altijd sneeuwkettingen in de kofferbak te hebben. Natuurlijk op de eerste plaats voor uw eigen veiligheid. Maar ook om een verkeersboete te voorkomen. Die kan in Duitsland zelfs oplopen als u het overige verkeer hindert/in gevaar brengt.

 

Waar zijn sneeuwkettingen verplicht?

In landen zoals Duitsland, Frankrijk, Italië, Kroatië, Noorwegen, Oostenrijk, Slovenië, Slowakije, en Tsjechië. Hier is het bij extreme weersomstandigheden op bepaalde wegen verplicht om sneeuwkettingen te gebruiken. Dit wordt aangegeven met een speciaal verkeersbord: rond, met een autoband met sneeuwkettingen erop. Vooraf weet u natuurlijk niet precies waar u deze wegen tegen gaat komen. Gaat u naar Zweden of Zwitserland? In dat geval is het niet verplicht, maar wordt het wél sterk aangeraden om sneeuwkettingen te gebruiken. 

 

wintersport-auto's-chalets

 

Sneeuwkettingen monteren

1.    Wees voorzichtig als u de kettingen uit de verpakking haalt. Sneeuwkettingen raken al gauw in de knoop. 
2.    Leg de kettingen op de grond, voor de band. Controleer of ze liggen zoals in de beschrijving toegelicht wordt. 
3.    Monteer de kettingen op de aangedreven wielen. Het verschilt per auto of dat de voor- of achterwielen zijn. 
4.    Schuif de ketting achter het wiel en klik deze dicht. 
5.    Span de ketting aan met de spanner. 

 

Nog een paar tips!

  • Controleer uw bandenmaat voor u de sneeuwkettingen bestelt of koopt. Zo weet u zeker dat u de juiste maat heeft. 
  • Oefen het omleggen van de sneeuwkettingen al een paar keer thuis. Zo voorkomt u dat u lang stil komt te staan.
  • Houd u altijd aan de maximum snelheid die wordt aangegeven op de verpakking van de sneeuwkettingen.
  • Rijd na het monteren eerst een klein stukje en controleer na 100 meter of de kettingen nog goed om de band zitten voor u verder rijdt.
     

Goed verzekerd op wintersport

Gaat u op wintersport? Kies dan voor de doorlopende reisverzekering van National Academic. Met een paar klikken voegt u Pechhulp én de Wintersportdekking toe aan uw verzekering. Zo rijdt u onbezorgd de sneeuw tegemoet! Bereken uw premie in 1 minuut. 

Contact

Chat E-mail Vragen