Roggebrood gezond of kunt u het beter links laten liggen?
Neemt u wel eens een plakje roggebrood bij het ontbijt of een kop erwtensoep? Genieten! Maar natuurlijk wilt u ook een beetje op uw gezondheid letten. Is roggebrood gezond of kunt u het beter schrappen van uw boodschappenlijstje?
Roggebrood gezonder dan tarwebrood
Roggebrood wordt gemaakt van rogge, water, zout en gist of zuurdesem. Als we roggebrood vergelijken met tarwebrood, zien we veel verschillen. Niet alleen in ‘uiterlijk’ (kleur, geur, structuur et cetera) maar ook in bereidingswijze. Een tarwebrood wordt gebakken en verliest daarmee veel voedingsstoffen. Roggebrood wordt op een lage oventemperatuur gegaard. Dat is niet even de oven in en uit: het duurt tot wel 24 uur voordat het klaar is! Hierdoor worden de meeste voedingsstoffen in roggebrood wél behouden. En daarom is roggebrood gezonder!
5 redenen waarom roggebrood gezond is!
1. Bergen voedingsstoffen!
Roggebrood was vroeger het tarwebrood van nu. Jagers vulden hun ‘broodtrommel’ ermee en niet voor niets! Roggebrood bevat veel voedingsstoffen, waaronder vitamine B1, B2, B5, B11 en de belangrijke mineralen natrium, kalium, fosfor, calcium, ijzer en magnesium. Inderdaad, een hele mond vol!
2. Vult goed
Heeft u een uur na uw ontbijt alweer honger? Niet als u roggebrood hebt gegeten! Roggebrood vult namelijk heel goed. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat u minder eet bij de lunch, wanneer u ‘s ochtends roggebrood op hebt. Simpelweg omdat uw hongergevoel minder is. Dag extra kilo’s!
3. Vezelrijk eten
Roggebrood gezond? Jazeker, in roggebrood zitten veel vezels. Zo’n 4,5 gram per plakje á 100 gram. Vezels zijn essentieel voor de stoelgang en een goede darmwerking.
4. Goede koolhydraten
Volgt u een koolhydraatarm dieet? Laat roggebrood dan links liggen. Roggebrood bevat namelijk veel koolhydraten (54 gram per plakje). Gelukkig zijn het hele gezonde koolhydraten met een lage Glycemische Index (GI). Deze koolhydraten veroorzaken geen piek in uw bloedsuikerspiegel, maar zorgen voor langdurige energie. Eet roggebrood en u zit gebakken!
5. Onverzadigde vetten
Bent u gezond bezig? Ook dan is het belangrijk dat u genoeg vetten binnenkrijgt. Kies vooral voor onverzadigde vetten. Die dragen bij aan een goed cholesterolgehalte en verkleinen de kans op hart- en vaatziekten. En wat zit er in roggebrood? Juist ja: onverzadigde vetten (3 gram per plakje). U kunt dus met een gerust hart roggebrood eten.
Dik belegd maakt dik
U bepaalt zelf of roggebrood gezond blijft. Alles staat of valt met het beleg dat u erop doet. Spek of oude kaas? Niet zo gezond. Oud-Hollandse haring of sardines? Doen! Wilt u gezonde roggebrood snacks maken? Bekijk deze recepten. Eet smakelijk!