man en vrouw aan tafel

Pinnen in het buitenland: 5 vakantietips in 2023

Gepubliceerd op 31-07-2023
1560 keer gelezen

Gaat u op vakantie naar het buitenland? Dan kunt u vaak prima betalen met uw bankpas. Wel gaat dat soms net wat anders dan in Nederland. Met deze 5 vakantietips over pinnen in het buitenland gaat u goed voorbereid op vakantie!

 

1. Instellen betaalpas voor buiten Europa

Uw betaalpas staat standaard ingesteld op gebruik in Europa. Gaat u buiten Europa op vakantie? Pas dan uw betaalpas aan naar 'Wereld'. Dit doet u eenvoudig via internetbankieren of de app van uw bank. Na het aanpassen kunt u ook buiten Europa pinnen. Bent u weer terug van vakantie? Zet uw betaalpas dan weer om naar gebruik in Europa, wanneer u geen einddatum heeft ingesteld.

 

2. Pas op met internetbankieren in het buitenland

Wilt u in het buitenland geld overmaken naar een andere rekening? Zorg er dan voor dat u nooit geld overmaakt via een openbare wifi-verbinding. Cybercriminelen kunnen hier misbruik van maken. Gebruik een VPN-verbinding of uw mobiele 4G- of 5G- netwerk. En als u geld overmaakt, controleer dan of er een “slotje” in de adresbalk staat. Dat betekent meestal dat de verbinding beveiligd is. 

 

Contactloos betalen met een mobiele telefoon

 

3. Vraagt de betaalautomaat om een 6-cijferige pincode?

Vul uw 4-cijferige pincode in en druk op enter. U kunt gewoon pinnen, ook al blijven er 2 lege vakjes in het scherm over. Daarnaast kunt u de mogelijkheid krijgen tussen 'withdrawal with or without conversion'. Kiest u hier voor 'without conversion', dan wisselt uw bank in Nederland euro's om voor de lokale valuta. Doet u dit niet en kies u voor 'with conversion', dan berekent de lokale bank de wisselkoers. Dit is vaak minder voordelig.

 

4. Let op: pinnen in het buitenland kan geld kosten

Pinnen in het buitenland is niet altijd gratis. Bij een betaling in vreemde valuta rekenen de meeste banken een percentage aan koersoplag. Het gaat vaak om een percentage over het bedrag dat je wilt pinnen. Dit percentage kan per land of zelfs per bank verschillen. Binnen Europa komt dit minder vaak voor, maar ook hier kunnen servicekosten gerekend worden. Bedenk vooraf dus goed hoeveel u nodig hebt. 
 

Goed om te weten: pinnen met uw creditcard is meestal duurder dan met uw betaalpas. Toch kan het handig zijn om een credit card mee te nemen op vakantie. Sommige verhuurbedrijven en hotels accepteren alleen een betaling of borg via een creditcard. Daarnaast zijn de meeste aankopen met een creditcard 180 dagen verzekerend tegen diefstal, schade en verlies.

 

Pinpas aanbieden

 

5. Bankpas kwijt? Onderneem direct actie!

Laat uw bankpas direct blokkeren, wanneer u deze kwijtraakt. Zo voorkomt u dat criminelen misbruik maken van uw kaart. Op de site van uw bank vindt u het alarmnummer. Handig om dit telefoonnummer in uw telefoon op te slaan. Andere tips:

 

  • Vraag meteen een nieuwe bankpas aan. Het duurt vaak een paar dagen voordat u deze heeft.
  • Doe altijd aangifte van verlies of diefstal van uw creditcard of bankpas.
  • Slikt een betaalautomaat uw bankpas in? Neem meteen contact op met de desbetreffende bank.
  • Voorkom dat u zonder geld komt te zitten: neem altijd een extra betaalpas of creditcard mee.
  • Kunt u nergens mee betalen in het buitenland? Dan is de ‘Emergency Cash’ een optie die veel banken bieden. U belt naar uw bank en na het beantwoorden van controlevragen kunt u met uw identiteitsbewijs geld ophalen bij een aangewezen afhaallocatie.

 

Extra tip: regel een voordelige reisverzekering

Op vakantie kan er van alles gebeuren. Een goede reisverzekering kan uitkomst bieden in vervelende situaties. National Academic biedt een doorlopende reisverzekering tegen een voordelige premie. En met uitgebreide dekkingen. Bekijk direct uw premie. Voor nu alvast een fijne vakantie en anders veel voorpret bij het plannen ervan!

Contact

Chat E-mail Vragen