man en vrouw aan tafel

Pinnen in het buitenland: 5 vakantietips in 2018

Gepubliceerd op 11-05-2018
1359 keer gelezen

Gaat u op vakantie naar het buitenland? Dan kunt u vaak prima betalen met uw bankpas. Wel gaat dat soms net wat anders dan in Nederland. Met deze 5 vakantietips over pinnen in het buitenland gaat u goed voorbereid op vakantie!

 

1. Instellen betaalpas voor buiten Europa

Uw betaalpas staat standaard ingesteld op gebruik in Europa. Gaat u buiten Europa op vakantie? Pas dan uw betaalpas aan naar 'Wereld'. Dit doet u eenvoudig via internetbankieren of de app van uw bank. Na het aanpassen kunt u ook buiten Europa pinnen. Bent u weer terug van vakantie? Zet uw betaalpas dan weer om naar gebruik in Europa, wanneer u geen einddatum heeft ingesteld.

 

2. Pas op met internetbankieren in het buitenland

Wilt u in het buitenland geld overmaken naar een andere rekening? Zorg er dan voor dat u nooit geld overmaakt via een openbare wifi-verbinding. Cybercriminelen kunnen hier misbruik van maken. En als u geld overmaakt, controleer dan altijd of er een “slotje” in de adresbalk staat. Dat betekent dat de verbinding beveiligd is. 

pinpas in koffer

3. Vraagt de betaalautomaat om een 6-cijferige pincode?

Vul uw 4-cijferige pincode in en druk op enter. U kunt gewoon pinnen, ook al blijven er 2 lege vakjes in het scherm over.

 

4. Let op: pinnen in het buitenland kan geld kosten

Pinnen in het buitenland is niet altijd gratis. Bij een betaling in vreemde valuta rekenen de meeste banken een percentage aan koersoplag. Dit percentage varieert tussen de 0,5% en 1,2%. Enkele banken rekenen geen koersopslag maar 0,15 euro per betaling. Als u geldt opneemt bij een betaalautomaat komen daar soms nog transactiekosten bij van 2,25 euro. De precieze kosten voor betalen en geld opnemen in het buitenland vindt u op de website van uw bank.

 

Goed om te weten: pinnen met uw creditcard is duurder dan met uw betaalpas. Geld besparen? Pin met uw betaalpas wat grotere bedragen. Of ‘pin wat geld bij’, wanneer u uw boodschappen afrekent in een buitenlandse supermarkt. Dat is gratis.

 

5. Bankpas kwijt? Onderneem gelijk actie!

Laat uw bankpas direct blokkeren, wanneer u deze kwijtraakt. Zo voorkomt u dat criminelen misbruik maken van uw kaart. Op deze site vindt u het alarmnummer van uw bank. Handig om deze telefoonnummers in uw telefoon op te slaan. Andere tips:

 

  • Vraag meteen een nieuwe bankpas aan. Het duurt vaak een paar dagen voordat u deze heeft.
  • Doe altijd aangifte van verlies of diefstal van uw creditcard of bankpas.
  • Slikt een betaalautomaat uw bankpas in? Neem meteen contact op met de desbetreffende bank.
  • Voorkom dat u zonder geld komt te zitten: neem altijd een extra betaalpas of creditcard mee.
  • Kunt u nergens mee betalen in het buitenland? Dan is de ‘Emergency Cash’ een optie die veel banken bieden. U belt naar uw bank en na het beantwoorden van controlevragen kunt u met uw identiteitsbewijs geld ophalen bij een aangewezen afhaallocatie.

 

Extra tip: regel een voordelige reisverzekering

Op vakantie kan er van alles gebeuren. Een goede reisverzekering kan uitkomst bieden in vervelende situaties. National Academic biedt een doorlopende reisverzekering tegen een voordelige premie. En met uitgebreide dekkingen. Bekijk direct uw premie. Voor nu alvast een fijne vakantie en anders veel voorpret bij het plannen ervan!

Contact

Chat E-mail Vragen