Woonhuisverzekering

Peperdure rekening, maar geen reparatie: let op nepelektriciens!

Gepubliceerd op 18-02-2022
1402 keer gelezen

Onbetrouwbare elektriciens zijn schuldig aan oplichting van verzekerden na het repareren van een storing in een meterkast. Bij verschillende verzekeraars zijn namelijk meldingen binnengekomen. Deze dure rekeningen van de oplichters worden vervolgens ingediend bij de verzekeraar. Blijf dus goed opletten!

Hoe gebeurt het?

Stel: u merkt dat er problemen zijn met de stroomtoevoer in huis. Dan gaat u eerst kijken of u dit zelf kunt oplossen. Lukt dit niet? Dan zoekt u contact met een lokale elektricien. Door de pandemie heeft deze maar een beperkte hoeveelheid aan gekwalificeerd personeel. Hij heeft dus geen tijd om het probleem meteen te verhelpen. Er is een wachttijd van twee maanden.
 

Dus, wat doet u dan? U gaat op internet op zoek naar een elektricien die snel beschikbaar is. Via Google komen er meteen een paar bedrijven in beeld: “direct beschikbaar”, “zeer betrouwbaar” et cetera. Omdat u niet zonder stroom wilt zitten, neemt u direct contact op met één van deze bedrijven. 
 

Maar wat de bedrijven die bovenaan verschijnen vaak doen, is veel geld betalen voor een hoge ranking in de zoekresultaten. Dit betekent niet meteen dat het goede bedrijven zijn. Wanneer ze uw meterkast repareren, rekenen ze hiervoor een torenhoge prijs. U krijgt een rekening die u direct moet betalen. Er zijn zelfs gevallen bekend waar er voor een uur werk 3.700 euro is gerekend! Dit terwijl 350 euro voor vergelijkbare activiteiten acceptabel is.


Hoe herken ik dit?

Er zijn een paar dingen om op te letten. Het biedt geen volledige garantie, maar het vermindert wel het risico om opgelicht te worden.
 

  • Controleer op de website naar bezoekadres en KVK-nummer. Geen KVK-nummer? Slecht teken!
  • Controleer hoe oud de website is. Sinds kort pas online? Dat is verdacht. Zoek naar recensies op onafhankelijke recensieplatformen. Recensies op de website zijn vaak zelf verzonnen.
  • Controleer of keurmerken kloppen.
  • Maak vooraf duidelijke afspraken over de prijs!
  • Lees achteraf goed de rekening door. Missen er relevante bedrijfsgegevens? Denk aan contactadressen, en BTW- en KVK-gegevens. 
     

Wilt u meer informatie? Bekijk de uitzending van Opgelicht waarbij ze aandacht besteden aan nep-elektriciens. Deze uitzending is te vinden op 28 september 2021.

Contact

Chat E-mail Vragen