man en vrouw aan tafel

Olie auto verversen of bijvullen?

Gepubliceerd op 16-01-2015
3864 keer gelezen

Denkt u ook dat u om de 15.000 kilometer de olie van uw auto moet verversen? Olie verversen is volgens velen essentieel. Maar is dat ook echt zo? Hoe en hoe vaak moet u het oliepeil controleren? Lees het nu en ontdek ook welke olie in uw auto moet. 

 

Olie verversen nodig?

De meeste garages en fabrikanten vinden olie verversen een must, maar veel automobilisten vinden het vooral geldklopperij. Uit onderzoek blijkt wel degelijk dat de kwaliteit van olie achteruit gaat, maar vaak pas na honderdduizenden kilometers op de teller. U kunt lang rijden met dezelfde olie, maar dit is wel afhankelijk van uw rijstijl. Rijd u bijvoorbeeld veel korte stukjes, zonder dat u uw motor opwarmt voor het starten? Of maakt u heel veel kilometers? Dan moet u eerder uw olie verversen, anders slijten uw auto-onderdelen sneller. Kortom: het is belangrijk om uw olie te verversen, maar het hoeft niet zo vaak als garages u doen geloven.

 

olie auto verversen

 

Oliepeil controleren

Aanbevolen wordt om uw oliepeil om de 2.500 km te controleren. Hoe krijgt u een betrouwbare meting? Volg deze stappen:

 

  1. Controleer het oliepeil bij een koude motor (voor het starten).
  2. Zorg ervoor dat uw auto op vlakke ondergrond staat (horizontaal).
  3. Pak de peilstok en maak deze schoon.
  4. Steek de peilstok enkele seconden in de motor en controleer het oliepeil.
  5. Op de peilstok ziet u 2 markeerstreepjes (onder = min en boven = max). Komt het oliepeil tussen de min- en max-streepjes? Dan zit er nog voldoende olie in!

 

Hoeveel olie bijvullen?

Als het oliepeil dichter bij het min-streepje ligt op de peilstok, vult u olie bij. Gebruik een trechter om knoeien te voorkomen. Hoeveel olie bijvullen? Ongeveer een halve liter. Ligt het oliepeil dichter bij het max-streepje? Dan is het belangrijk dat u de olie aanvult tot aan het max-streepje. Overschrijd het streepje niet, anders is het schadelijk voor de motor.

 

Dus: controleer regelmatig uw oliepeil, vul bij indien nodig en ververs af en toe. Dan loopt alles gesmeerd!

 

Extra tip: ga voor een voordelige autoverzekering!

Veilig de weg op? National Academic biedt een zeer lage autopremie. Speciaal voor hoger opgeleiden. Bereken nu uw voordeel.

Contact

Chat E-mail Vragen