Zorgverzekering

Koude koorts symptomen: wat te doen?

Gepubliceerd op 17-09-2020
179421 keer gelezen

Heeft u het koud, warm en dan weer ijskoud? Grote kans dat u koorts heeft. In 90% van alle gevallen is koorts een gevolg van een virus. Gelukkig betekent dit dat het lichaam de tegenaanval inzet en ziektekiemen bestrijdt, zodat u snel weer beter wordt. Koorts wordt in de volksmond vaak koude koorts genoemd. Wat is koude koorts precies? Wat zijn de symptomen en wat te doen tegen koorts? 

Koude koorts

Het klinkt tegenstrijdig, maar het is eigenlijk de koorts die we allemaal kennen. Enerzijds duidt koorts op een verhoging van de lichaamstemperatuur, anderzijds ervaart u gevoelsmatig juist enorme kou: geen deken lijkt warm genoeg om de rillingen tegen te gaan. Precies daarom wordt het ook wel koude koorts genoemd. Soms wordt koude koorts verward met onderkoeling (hypothermie). Dit is een aandoening waarbij de lichaamstemperatuur daalt tot onder de 35 graden.

 

Wanneer heeft u koorts?

De ‘normale’ lichaamstemperatuur van de mens is gemiddeld 36,7 graden. Stijgt deze temperatuur naar 38 graden? Dan begint de koude koorts. Symptomen koorts: ijlen, gloeiende wangen, warm voorhoofd, geen eetlust, vermoeidheid, ziek voelen en koude rillingen (omdat het lichaam warmte probeert op te wekken). Is uw lichaamstemperatuur 39 graden of hoger? Dan heeft u het niet langer koud, omdat het lichaam de juiste temperatuur heeft bereikt om de ziektekiemen te bestrijden. Goed om te weten: koorts is ongevaarlijk, zolang de lichaamstemperatuur niet boven de 40,5 graden komt.

Thermometer in ijsblokjes

 

Wat te doen tegen (koude) koorts?

  1. Heel veel water drinken. Wanneer u koorts hebt, zweet u meer door de temperatuursverhoging. Dit kan leiden tot uitdroging. Als u langer dan 3 uur niet naar het toilet hoeft, drinkt u te weinig.
  2. Neem een warm bad. Zeker wanneer u het koud heeft, door de koorts. Een bad helpt om warm te worden en uzelf beter te voelen.
  3. Veel rusten. Het belangrijkste is dat u snel beter wordt en dat kost veel energie. Daarom is rust noodzakelijk.
  4. Verblijf in een koele, zuurstofrijke ruimte. Een koele omgeving helpt om uw lichaamstemperatuur te verlagen. 
  5. Draag dunne kleding. Omdat uw lichaamstemperatuur hoog is, moet uw lichaam veel warmte kwijt kunnen. Trek daarom luchtige en comfortabele kleding aan.
  6. Eet gekoeld voedsel. Verlaag uw koorts van binnenuit door waterijsjes, yoghurt en fruit te eten.

 

40 graden koorts

Bij hoge koorts (boven de 40 graden) wordt aangeraden de dokter te raadplegen. Ook wanneer u langer dan 3 dagen koorts heeft of koorts krijgt na terugkomst van een tropische bestemming. Heeft uw kind koorts? Dan moet u meteen actie ondernemen, omdat bij kinderen koorts symptomen gevaarlijker zijn. Bij baby’s jonger dan 6 maanden, wordt zelfs aanbevolen bij 38 graden (koude) koorts de dokter te bellen. Het kan om iets onschuldigs gaan, maar zekerheid gaat voor alles. Beterschap!

 

 

National Academic biedt voordelige verzekeringen. Benieuwd naar bijvoorbeeld onze autopremie? Bereken uw premie in 1 minuut. Uw overstap regelen wij gratis voor u.

Contact

Chat E-mail Vragen